Home Cultură generală Sculptura in marmura – avantaje si dezavantaje

Sculptura in marmura – avantaje si dezavantaje

0
Sculptura din marmura, Foto: tupodes.pt

Ce inseamna scultura in marmura

Sculptura in marmura reprezinta arta de a face figuri tridimensionale din marmura, sculptura in general fiind una dintre cele mai vechi forme de exprimare prin arta. Chiar si inainte de a incepe picturile pe peretii pesterilor, oamenii au devenit entuziasmati de aceasta arta, de a sculpta in piatra forme diverse, iar de la acele inceputuri, oamenii au dezvoltat complexitatile actuale, momentul in care a devenit chiar o arta fina, fiind apreciat doar de simpli sau profesionistii spectatori.

Sculptura in marmura nu este insa deloc simpla si numai cei inzestrati cu talentul manuirii uneltelor pot realiza intr-adevar capodopere, avand in vedere duritatea materialului si greutatea de prelucrare a acestuia, mai ales ca marmura este un fel de piatra metamorfica, derivata din calcare, compusa in mare parte din calcite, acestea fiind un fel de cristaline, formate din carbonat de calciu. Marmura se formeaza mai exact in urma caldurii la care este supusa calcarul si desigur si in urma presiunii, iar cele mai fine bucati de marmura au putine pete sau nu au deloc.

Avantajele sculpturii in marmura

In comparatie cu toate materialele disponibile pe baza de piatra, doar marmura are o usoara suprafata de transluciditate care poate fi chiar comparabila cu aspectul pielii umane. Tocmai aceasta suprafata translucida este cea care da sculpturii in marmura o adancime vizibila, o profunzime, dincolo de suprafata fada, iar acest lucru evoca un oarecare realism, mai ales in momentul in care se foloseste pentru a realiza figuri umane.

Un alt avantaj al sculpturii in marmura este acela ca la primul pavaj, este foarte usor de lucrat, de finisat ori de poleit, lustruit. La varstele finite ale marmurii, aceasta devine mult mai durabila si mai puternica, iar preferinta pentru un material mai ieftin, mai putin translucid este bazata in general pe finetea marmurii, care permite sculptorului sa faca detalii la minut intr-o maniera nu intotdeauna posibila cu calcare. Totodata este mult mai rezistenta la intemperiile vremii.

Sculptura masiva din marmura, Foto: louiseplant.com
Sculptura masiva din marmura, Foto: louiseplant.com

Dezavantajele sculpturii in marmura

Din pacare, sculptura in marmura este putin mai dificil de realizat si la contactul cu pielea umana, deci in momentul prelucrarii, aceasta poate sa absoarba substantele din piele, devenind astfel patata sau galbena. Desi este mai rezistenta decat calcarele poate fi usor atacata de factorii externi precum ploile acide, motiv pentru care nu este indicat sa tineti o sculptura din marmura in aer liber. Pentru spatii deschide, predispuse la intemperii, este mult mai indicat granitul, fiind un material mult mai durabil, desi acesta este mult mai greu de prelucrat si mult mai putin potrivit pentru aspecte rafinate. In comparatie cu alte materiale folosite in sculptura, marmura duce lipsa de durabilitate, motiv pentru care atunci cand faceti o sculptura in marmura, trebuie sa luati in considerare pozitionarea ei intr-o incapere care o poate pazi.

Atunci cand incepeti o sculptura in marmura, inainte de toate trebuie sa va alegeti piatra pentru sculptat, fie avand un anumit model in fata, fie intr-un mod direct, asa cum va poarta imaginatia. De regula artistii incep prin intermediul unui model, realizat din argila sau din clei, iar apoi modeleaza marmura dupa acestea, fiind mult mai simplu de urmat astfel, insa masurand cu precautie si cu atentie, pentru a avea rezultatele dorite. Alti artisti pur si simplu s-au lasat condusi de tactica de a manui ciocanul, printre care Michelangelo este cel mai cunoscut sculptor ca neavand nici un model in momentul realizarii sculpturilor sale, el fiind de parere ca munca lui inseamna eliberarea formei umane blocata in interiorul pietrei.

Unelte pentru sculptat marmura, Foto: stonesculptorssupplies.com

Instrumente pentru sculptura in marmura

Avand in vedere ca in Italia s-a pus foarte mult accent pe aceasta forma de arta, instrumentele au capatat ulterior nume generice, derivate din italiana, fiind de multe ori numite astfel: La Mazza, deci ciocanul de lemn, este cel folosit de regula pentru a lovi dalta, Gli Scalpelli, adica daltele, care sunt de mai multe feluri: La Subbia – este un fel de dalta ascutita, L’Unghietto – este o dalta rotunda, tradusa literalmente „mica unghie”, La Gradina – dalta dintata sau cu gheare, are mai multi dinti, La Scalpello – este o dalta plata. Lo Scapezzatore este o dalta solida, care are o margine bontita, larga, cu ajutorul careia se divide piatra, ori se imparte in bucati, Il Martello Pneumatico, este ciocanul pneumatic, Il Flessibile, este un polizor unghiular, dotat cu o lama de electroliza, careia ii este aplicat si un diamant impanzit, iar in cele din urma avem si Hand Drill, un fel de gauritor manual.

Sculptura in marmura nu este deloc dificila la prima vedere, insa in momentul in care am incepe lucrul in sine, ne vom putea da seama cat de dificil este in cele din urma sa manuiesti chiar si cele mai simple instrumente, pe care de regula le-am manui cu mare indemanare, daca nu ar fi vorba de marmura.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version