Tipuri de sculpturi

Sculptura nu este atat de simpla pe cat ar parea la prima vedere, iar cei care aleg aceasta forma de arta, trebuie sa fie foarte inzestrati pentru a manui cu bine un ciocan, o dalta sau alte instrumente care ajuta la cioplire ori finisare. Sculptura din cate stim la modul general este de mai multe tipuri, iar aici incap: sculpturi din bronz, sculpturi din lemn, sculpturi din piatra, sculpturi din marmura, sculpturi din ceara, sculpturi pe sticla, sculpturi in gheata, sculpturi in nisip.

Sculpturile in bronz sunt cele mai populare ca sculpturi din metale, avand in vedere ca acesta este cel mai usor prelucrabil si totodata cel mai aspectuos. Acest tip de sculptura este plin de avantaje, dar si de dezavantaje, insa in cele din urma sunt foarte apreciate, iar materialul finit capata forme reale abia la un anumit timp dupa ce a fost stabilizat in spatiu. Sculpturile din lemn sunt probabil mult mai usor de facut, necesita intr-adevar o oarecare indemanare, insa lemnul este lejer de cioplit, iar acest tip se foloseste mai ales pentru a realiza obiecte bisericesti in prezent, mai ales daca stam sa ne gandim la scaune, mese, cu fel si fel de modele. Totodata sculpturile din lemn mai inseamna si obiectele decorative de dimensiuni mici sau mari, care in cele din urma capata si culori reprezentative, in cazul  in care artistul doreste sa dea viata mai multa materialului.

Sculpturile din gheata, din pacate, oricat de frumoase ar fi ele, asemeni celor din nisip, nu au o viata prea lunga, decat daca sunt tinute in spatii special amenajate, insa chiar si asa garantia nu este deloc mare, ele putand dura pana la maxim cativa ani, necesitand o remodelare continua si intretinere de calitate. Sculpturile din marmura sau din piatra sunt cele mai durabile, asemeni celor din bronz de altfel, insa si peste acestea se observa trecerea deceniilor si mai ales a secolelor. Sculpturile din marmura sunt destul de greu de realizat, insa sunt cele mai apreciate de catre artisti, aceasta optiune fiind pe primul loc mai ales pentru cei profesionisti, deoarece marmura are acel luciu translucid, care copiaza pana in cele mai adanci detalii pielea umana, mai ales in cazul in care se opteaza pentru o marmura cu o nuanta apropiata celei umane.

Sculptura din nisip, Foto: historymaniacmegan.wordpress.com
Sculptura din nisip, Foto: historymaniacmegan.wordpress.com

Sculpturi renumite

Cele mai renumite sculpturi sunt desigur: Fata Pasare, Hermes, Ganditorul, Venus, Pieta, bustul lui Caesar Augustus, Sarutul, Statuia Dreptatii, Discobolos, statuia lui David (vezi articolul de pe site Cele mai celebre si apreciate sculpturi din lume si istoria lor – Top 10). Insa nu trebuie nici sa uitam de ansamblul monumental al lui Constantin Brancusi, de la Targu Jiu, care cuprinde Poarta Sarutului, Coloana Infinita si Masa Tacerii, unite prin Aleea Scaunelor, acesta fiind poate cel mai reprezentativ pentru ceea ce inseamna sculptura in Romania. Sculturi celebre mai sunt cu siguranta, insa acestea merita cea mai mare apreciere, desi nu trebuie ignorate nici statuile celebre ale lui Nicolae Balcescu sau Mihai Eminescu, Ion Creanga si a altor personalitati din tara noastra, care pot fi gasite in cadrul centrelor culturale, in fata primariilor marilor orase, ori in parcuri nationale de amploare.

Tinand seama de faptul ca sculptura a aparut inca din Antichitate, aceasta arta este una dintre cele mai diverse, care a capatat forme in timp, chiar daca sculpturile din vechile timpuri sunt net incomparabile (din punctul de vedere al calitatii) cu cele prezente. Insa foarte mult au inceput sa fie apreciate sculpturile neconventionale, care desigur se pliaza perfect dupa vremurile in care traim, acestea reusind sa schimbe in prezent totalmente viziunea fata de ceea ce arta sculpturii reprezenta pana nu demult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.