Home Cultură generală Semnificatia oualor de Pasti

Semnificatia oualor de Pasti

0
Oua rosii cu motive religioase, Foto: theeggheadz.wordpress.com

Semnificatia oualor de Pasti in Biserica Ortodoxa este cea a Invierii lui Isus – Pastele fiind cea mai mare sarbatoare a lumii crestine. Prin cromatica lor rosie, ouale semnifica bucuria Invierii Domnului nostru Isus Hristos si schiteaza in linii mari acest incredibil miracol. Oul este un simbol al lui Hristos cel inviat, dar si speranta credinciosilor intr-o viitoare inviere.

Indiferent de traditie, oul este un simbol al nasterii si al renasterii. De asemenea este simbolul universal al reinoirii naturii, al reinceperii anului astrologic al echinoctiului de primavara, iar consumul de oua se face pentru a se ura un an nou fericit.

Semnificatia oualor de Pasti este conturata in legendele crestine care se refera in special la patimile lui Isus. Rastignirea si mai ales Invierea simbolizeaza reluarea ciclurilor vietii si reinvierea naturii primavara.

Legendele oualor rosii:

Una dintre cele mai populare legende spune ca Maica Domnului a venit sa-si planga fiul iubit care fusese rastignit si a adus un cos cu oua pentru a-i indupleca pe cei care ii chinuiau fiul. Acestia insa nu au fost impresionati de darul ei si au ras. Indurerata, Maica Domnului s-a asezat in genunchi in fata crucii pe care era rastignit Isus, a pus cosul cu oua jos, iar acestea s-au inrosit datorita picaturilor de sange ce cadeau din ranile lui Isus. Vazand aceasta, Domnul a spus celor care se aflau de fata ca: ,,De acum inainte sa faceti si voi oua rosii…intru aducere aminte de rastignirea mea, dupa cum am facut si eu astazi”.

In Europa Centrala, este cunoscuta o alta legenda care spune ca Maria Magdalena cand a sosit la Roma i-a dat un cadou marelui imparat Tiberius – un ou de culoare rosie – care simboliza sangele lui Isus si bucuria Invierii Mantuitorului. O povestire romaneasca spune ca Maria Magdalena ar fi vindecat-o si pe sotia imparatului roman de orbire atingandu-i ambii ochi bolnavi cu ouale rosii vopsite pentru a aminti sacrificiul si Invierea lui Isus.

O legenda traditionala europeana aminteste despre replica evreilor ca ,,Isus va invia din morti doar atunci cand gaina va face oua rosii”. In momentul cand Isus a inviat, se spune ca toate gainile au facut oua rosii si astfel s-a confirmat adevarul acestei credinte crestine. Din acel moment a aparut un obicei ca primul ou pentru Pasti sa fie de culoare rosie si sa fie pastrat pana la Pastele din anul urmator.

O alta legenda despre evrei spune ca dupa moartea lui Isus, mari capetenii si preoti evrei s-au asezat la masa sa se veseleasca, avand printre bucate ciorba de cocos cu oua fierte. Unul dintre meseni amintind despre credinta crestinilor ca Hristos va invia dupa moartea sa a starnit rasete printre mai marii evreilor si i-a facut sa afirme ca ,,Isus va invia cand cocosul din mancare va prinde viata si ouale se vor inrosi”. In cateva momente cocosul a prins viata si i-a stropit cu ciorba fierbinte pe fata, iar ouale au devenit rosii. De atunci se spune ca evreii obisnuiesc sa-si rada acea zona a capului unde au fost atunci opariti si sa-si lase parul mai lung la perciuni, unde nu ajunsesera picaturile fierbinti.

In traditia populara se crede in puterea miraculoasa a oualor de Pasti: ca ar proteja animalele de boli si spirite rele, ca ar vindeca bolile oamenilor si ca ii apara de toate relele.

Oua rosii din Grecia, Foto: beirutblog.wordpress.com
Oua rosii din Grecia, Foto: beirutblog.wordpress.com

Traditia spune ca toti crestinii trebuie sa mearga la biserica in seara de Inviere, sa participe la slujba si sa ia lumina. Dimineata, cand se intorc de la slujba, membrii familiei se vor spala pe fata cu apa in care a stat un ou rosu si un banut de argint, apoi vor manca intai oua si pasca sfintita si abia dupa aceea restul bucatelor. Cel mai varstnic din familie va ciocni primul ou cu varful ascutit spre alt ou care este tinut de un alt membru al familiei si va rosti urarea ,,Hristos a Inviat”, iar raspunsul ce-l va primi va fi ,,Adevarat a Inviat”.

In satele din Bucovina, ouale de Pasti erau vopsite doar in rosu si erau numite ,,merisoare”. Cu timpul obiceiul s-a mai schimbat si astazi ele sunt vopsite si in verde, galben sau albastru. Cu ani in urma, pe vremea bunicilor se obisnuia ca ouale de Pasti sa fie inrosite cu suc de sfecla cruda, cu ceapa rosie pusa la fiert, sau cu plante lasate la macerat in ziua de Duminica Floriilor.

Semnificatia oualor de Pasti la alte popoare:

  • In Babilon oul era un simbol sacru, in mitologia babilonienilor exista credinta ca zeita Astarte si-a facut aparitia intr-un ou enorm care a cazut din cer in fluviul Eufrat.
  • In Egiptul Antic, o legenda spune ca soarele a aparut pe lume dintr-un ou.
  • Druizii au facut din oua emblema lor sacra.
  • Stravechii persi considerau ca luna, soarele si pamantul au aparut in noaptea haosului din ou.
  • Brahma aparea in mitologia indusa ca fiind creatorul boltii ceresti din coaja unui ou si al pamantului din continutul acestuia.
  • La evrei, de Paste oul este asezat pe o tava speciala si semnifica pierderea si sacrificiul.
  • Chinezii obisnuiesc sa daruiasca oua rosii la o luna dupa nasterea unui copil, cu ocazia unei ,,petreceri a oului”.

La crestini, ouale rosii simbolizeaza stanca care a inchis mormantul lui Isus, precum si Invierea prilejuita de inlaturarea stancii de catre ingerul Domnului.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version