Licenta este lucrarea finala ce trebuie prezentata de un student la incheierea primului ciclu de studii universitare. Este modul in care, in fata unei comisii, acesta dovedeste ce cunostinte si ce abilitati a acumulat pe parcursul celor 3 ani (4 pentru cei ce studiaza drept sau inginerie). De la facultate la facultate difera modul in care acest examen este organizat. De asemenea pot fi diferite si probele din acest examen. Spre exemplu unele facultati din Bucuresti testeaza studentii la cateva materii importante pentru profilul lor, testele fiind de multe ori grila. Acelasi lucru se intampla si cu studentii facultatii de drept din Iasi. Abia dupa sustinerea acestui examen ei pot prezenta licenta in fata unei comisii. Asadar pentru acestia efortul este, am putea spune, dublu.
In ceea ce priveste modul in care se abordeaza o astfel de lucrare, sfaturi sunt nenumarate. Si la fel si cerintele universitatilor. Sfaturile nu pot fi niciodata deci complete si intotdeauna trebuia sa se tina cont de cerintele facultatii. De la redactare, la continut si pana la modul de prezentare, este ceva de detaliat despre toate. Aceasta lucrare este una complexa, realizarea ei trebuie sa fie demna cu anii de studiu in care studentul s-a axat pe un singur domeniu de interes, domeniu ce de altfel sta la bazele meserie sale.
Asadar in ceea ce priveste licenta, primul sfat pentru student este sa obtina cat mai multe informatii despe acesta lucrare si despre sustinerea ei de la profesorii coordonatori. Ei pot raspunde cel mai bine toate intrebarile. Este riscant ca prima sursa de informare sa fie colegii. Trecand informatiile prin propriile lor filtre pot intelege gresit, le distorsioneaza. In plus sunt si cateva formalitati legate de cereri si inscrierea pentru acest examen, astfel incat este oricum necesara prezenta studentului la secretariatul facultatii.
Lista de sfaturi pentru licenta poate continua, concetrandu-ne pe lucrarea proriu-zisa. In primul rand trebuie realizata din timp, anul III poate parea foarte scurt atunci cand te gandesti ca vrei sa petreci mai mult timp cu colegii de care te desparti. Asa ca amanarea scrierii lucrarii nu este recomandata. Cu 1 luna sau cu cateva saptamana inainte de predarea ei, totul va ajunge sa fie scris superficial. Cu atat mai mult cu cat aceasta lucrare trebuie sa aiba si o parte practica. Acesta licenta se incadreaza in categoria lucrarilor de cercetare, este o lucrare originala, ce contribuie la progresul disciplinei la care face referire, nu prin inventarea rotii (cum popular spunem uneori) ci prin privirea si descrierea ei dintr-un alt punct de vedere. Un alt tip de lucrare este cel de tip compilatie. Prin aceasta studentul demonstreaza ca a putut sa isi insuseasca literatura de specialitate deja existenta si formuleaza un punct de vedere critic pe care il expune in scris. In locul partii practice se pot insera exemple care sa arate faptul ca se realizeaza totusi o legatura intre teorie si practica. Cel mai apreciat tip de licenta este insa primul.
Un alt sfat important de retinut tine de alegerea temei. Acest lucru trebuie facut din timp asta pentru a putea sa alegi ceea ce iti place. Altfel va fi sa te documentezi si sa redactezi in jur de 80 de pagini despre ceva ce iti place. Este evident ca va fi mai usor si mai placut. Apoi in functie de tema aleasa trebuie sa fie ales si coordonatorul. Intre acesta si student trebuie sa existe o colaborare stansa, asa ca este extrem de important sa faci alegerea corecta. In acelasi timp este bine ca profesorul sa fie specialist in domeniul in care ti-ai ales tema. Si acest lucru face mai usoara colaborarea.
Dupa alegerea temei si a profesorului este recomandata realizarea unui plan pentru licenta. Doar in functie de acesta profesorul poate sa isi dea seama din ce punct de vedere vrei sa abordezi tema, poate astfel sa te indrume eficient si rezultatul sa fie unul de succes. Odata cu acest cuprins poate fi realizata si o lista de carti pe care le consideri importante pentru tema, ca mai apoi si aici profesorul coordonator sa poata sa mai faca recomandari.
In ceea ce priveste titlul, acesta poate fi lasat pe ultima suta de metri. Pe parcurs ce se realizeaza redactarea lucrarii se clarifica anumite concepte si gasirea unui titlu se dovedeste o munca mai usoara. Si pentru ca toata munca sa nu fie in zadar, pe parcurs, odata ce numarul paginilor scrise creste, este bine sa se stabileasca si intalniri cu profesorul coordonator. El trebuie sa isi dea acordul ca tot ceea ce este scris este in concordanta cu planul si cerintele academice.
Asadar iata cateva sfaturi pentru ca aceasta lucrare ce are si importanta pentru un nou inceput academic (studii de masterat si mai apoi de doctorat) sa fie o reusita. Este esential ca un student sa reuseasca sa dovedeasca ca stie sa gaseasca, sa selecteze si sa evalueze informatii din domeniul studiat, sa le lege de experinte practice si apoi sa prezinte totul intr-un mod clar si convingator.