Home Animale Silvia cu capul negru (Sylvia atricapilla) – pasărea migratoare cu cântec melodios

Silvia cu capul negru (Sylvia atricapilla) – pasărea migratoare cu cântec melodios

0

Silvia cu capul negru (Sylvia atricapilla) este o pasăre migratoare care sosește în România în luna aprilie și pleacă în septembrie spre bazinul Mării Mediterane. Aceasta poate fi întâlnită în păduri, crânguri și grădini, unde își caută hrana printre tufisuri.

Masculul se remarcă prin calota sa neagră distinctivă, iar cântecul său este unul dintre cele mai melodioase din natură, comparabil cu cel al privighetorii. Silvia cu capul negru se hrănește atât cu insecte, cât și cu fructe, fiind o pasăre activă și prudentă.

Habitatul și distribuția silviei cu capul negru

Silvia cu capul negru (Sylvia atricapilla) face parte din numeroasele specii de silvii care traiesc si clocesc in Europa. De asemenea, populeaza si regiunile de vest ale Asiei si de nord-vest ale Africii.

Este o pasare calatoare care sta la noi in tara de la mijlocul lunii aprilie pana in luna septembrie. Apoi pleaca in bazinul Marii Mediterane. Se intalneste in cranguri, paduri cu subarboret sau copaci inalti, dar si in garadini sau parcuri.

Caracteristicile fizice ale silviei cu capul negru

Masculul are o lungime de 15 cm si prezinta o calota neagra pe cap. Penajul pe partea dorsala este de culoare cenusie-maslinie si cafenie-maslinie. Pe partea ventrala, culoarea este cenusie-deschisa. Gatul este de un alb-murdar. Are o greutate de 15-20 g si deschiderea aripilor de 20-22 cm.

Dieta și comportamentul silviei cu capul negru

Este o pasare sprintena, vioaie si prudenta, care se misca cu multa siguranta in tufisuri, unde isi cauta hrana. Se hraneste in special cu insecte, dar consuma cu placere si diferite fructe, frunze sau boabe. Prefera boabele de soc.

Silvia cu capul negru

Reproducerea și ciclul de viață al silviei cu capul negru

Cuibul este construit cu cea mai mare atentie, din fire de iarba si alte plante fine si este instalat in cel mai des tufis pe care il gaseste, in special in tufisuri de conifere si maracinis. Femela creste doua serii de pui pe an.

Ea depune in luna aprilie un numar de patru sau cinci oua, cate unul in fiecare zi. Puii sunt protejati si hraniti de ambii parinti.

Silvia cu capul negru are un cantec cu sunete armonioase, aproape la fel de frumos cu al privighetorii. Desi trilul este in general scurt el se compune din tonuri minunate, clare si tari. Mai ales in perioada clocitului, cantecul acestei pasari se aude fara intrerupere de dimineata pana noaptea tarziu.

Face parte din ordinul Passeiformes, familia Sylvidae.

Curiozități despre silvia cu capul negru

Silvia cu capul negru are câteva trăsături unice care o diferențiază de alte specii de păsări. De exemplu, masculul și femela au penaj distinctiv, cu masculul având calota neagră, în timp ce femela are calota maro. Această specie este cunoscută pentru abilitățile sale de navigare în timpul migrației, reușind să parcurgă distanțe impresionante de mii de kilometri pentru a ajunge în zonele de iernare din bazinul Mării Mediterane.

Un alt fapt interesant este că silvia cu capul negru își construiește cuibul la altitudini relativ joase, în arbuști sau tufisuri dese, oferind astfel protecție împotriva prădătorilor. Cântecul său, considerat unul dintre cele mai plăcute din lumea păsărilor, este esențial în perioada de împerechere, atrăgând femelele și marcând teritoriul.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version