Ca orice sarbatoare foarte importanta si Pastele are o multime de simboluri, dintre care cele mai importante sunt crucea, iepurasul, ouale, lumina de Inviere sau pasca. Nu trebuie sa uitam faptul ca, la origine, Pastele este o sarbatoare pagana in timpul careia se sarbatorea venirea primaverii.

Crucea reprezinta simbolul care aminteste de jertfa facuta de Iisus pentru salvarea umanitatii. De asemenea, ea marcheaza iubirea Mantuitorului pentru noi. Imparatul Constantin cel Mare a numit oficial crucea drept un simbol al crestinatatii cu ocazia Consiliului de la Niceea, care a avut loc in anul 325 d.Hr. Mai mult decat un element asociat Pastelui, crucea este vazuta de cele mai multe ori drept un element al credintei in Dumnezeu. Ea reprezinta si simbolul Sfintei Treimi (Tata, Fiu si Sfantul Duh).

Iepurasul este un alt simbol al Pastelui. Legenda iepurelui care aduce oua rosii este una de origine germana si dateaza de la sfarsitul secolului al XVI-lea. Cu toate acestea, simbolistica sa este una mult mai veche, de cateva mii de ani. Din Germania, iepurasul pascal a ajuns in America de Nord, iar dupa aceea a ajuns si in celelalte zone din lume in care se sarbatoreste Invierea Domnului. Tot germanii au introdus si cei dintai iepurasi care puteau fi mancati, facandui-i, la inceput, din alut si zahar. Iepurasii de ciocolata au aparut mult mai tarziu.

Crucea, unul dintre simbolurile Pastelui, Foto: prepareforrainblog.wordpress.com
Crucea, unul dintre simbolurile Pastelui, Foto: prepareforrainblog.wordpress.com

Lumanarea este simbolul luminii lui Iisus, care a reusit sa invinga intunericul pacatului. In multe tari din lume oamenii vin la biserica in noaptea de Inviere, iar la sfarsitul slujbei ei aprind cate o lumanare de la preot.

Mielul este un animal a carui carne este consumata de catre crestinii de pretutindeni. Acestea simbolizeaza jertfa lui Iisus pentru absolvirea pacatelor noastre, dar si victoria vietii asupra mortii. Si in trecut, in urma cu sute de ani, mieii erau sacrificati de catre evrei la Ierusalim, tocmai pentru a li se ierta pacatele.

Citește și:  Ce este lumina zodiacala? Cand si cum poate fi aceasta vazuta?

Oul reprezinta un alt simbol al sfintelor sarbatori de Paste. El este semnul Invierii Mantuitorului. De asemenea, oul rosu semnifica sangele lui Hristos. Vopsirea oualor este un obicei practicat de multe popoare crestine. Acesta isi are originea in datinile egiptenilor, care sarbatoreau venirea primaverii prin vopsirea oualor. Ele erau colorate in galben si in rosu, culori care simbolizau soarele, la rasarit si la apus. Mult mai tarziu, dupa Hristos, ouale au inceput sa fie decorate cu chipul Mantuitorului, cu fete de ingeri sau cu diverse motive zoomorfe.  Ciocnirea oualor se face doar pe parcursul a 40 de zile, de la Pasti pana in ziua Inaltarii lui Iisus. Potrivit traditiei romanesti de Paste, ouale au diferite puteri tamaduitoare sau protectoare.

Pasca este un alt simbol al Pastelui, care-si trage radacinile dintr-o legenda de pe vremea lui Iisus. Aceasta se face special pentru aceasta sarbatoare sfanta si are o forma rotunda, o cruce la mijloc si aluat impletit pe margini. In prezent exista o multime de retete dupa care se poate prepara pasca, in functie de fiecare zona in parte.

Ciocnirea oualor de Paste, Foto: adventuresincrazy.com
Ciocnirea oualor de Paste, Foto: adventuresincrazy.com

Un alt simbol al Pastelui este si apa. In trecut, se spunea ca cea dintai persoana care lua apa de la fantana urma sa aiba foarte mult noroc in acel an. In prezent, oamenii se spala de Paste cu apa in care se pun oua rosii.

Painea este, de asemenea, un simbol al acestei sfinte sarbatori la care facem referire. Ea semnifica trupul lui Iisus la Sfanta Impartasanie, care reprezinta hrana pentru viata vesnica.

Cu toate ca la origine era o sarbatoare pagana, Pastele este foarte important pentru fiecare crestin, intrucat aminteste de Invierea Domnului si de toate sacrificiile pe care acesta le-a facut pentru iertarea pacatelor noastre.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.