Home Animale Specii de lemurieni, maimuțe din Madagascar

Specii de lemurieni, maimuțe din Madagascar

0
Specii de lemurieni, maimuțe din Madagascar

Lemurienii fac parte din grupul prosimienilor, sunt mamifere care au coada mai lungă decât corpul și blana moale. Corpul lor este alungit, membrele de dimensiuni egale, iar capul ca la vulpe, destul de mic și alungit, urechile bine acoperite cu smocuri de păr. Sunt primate care preferă să trăiască în păduri, să se cațere în copaci și să se hrănească cu fructe.

Își petrec timpul mai ales în apropierea curmalilor sălbatici (fructele acestor copaci fiind hrana lor preferată). Astfel de primate pot fi crescute în captivitate și deseori se atașează de îngrijitor.

Specii de lemurieni, maimuțe din Madagascar:

Varecia variegata
Varecia variegata

Lemurianul gulerat este o specie care trăiește în estul Madagascarului. Are denumirea științifică de Varecia variegata și blana de culoare alb-roșcată sau uneori albă complet, doar la extremități este neagră. Își face cuib într-o scorbură la bifurcația crengilor de copac. Este o specie în pericol de dispariție. Un exemplar adult poate avea lungimea corpului de 55 cm, coada de 1,1-1,2 m și greutatea de 3,5-4,5 kg.

Lemur macaco

Lemurianul negru este răspândit în regiunile împădurite din nordul Insulei Madagascar. Are denumirea științifică de Lemur macaco și este o specie cu risc redus de dispariție. Poate avea lungimea corpului de 30-45 cm, lungimea cozii de 40-60 cm și greutatea de 2-3 kg. La această specie femela are blana roșcată, cenușie sau maro, iar masculul are blana neagră, lungă și moale.

Lemur catta

Lemurianul Katta este cea mai cunoscută specie de acest gen din Madagascar. Trăiește în regiunile din sudul și sud-vestul acestei insule. Este o specie vulnerabilă, în pericol de dispariție, denumirea sa științifică este Lemur catta. Un exemplar matur are lungimea corpului de 39-46 cm, lungimea cozii de 56-62 cm și greutatea de 2,5-3,5 kg. Are blana, moale și deasă, de culoare cenușie, ca aspect general se aseamănă destul de mult cu o pisică.

Lemur fulvus

Lemurianul cafeniu este o specie din nordul și vestul Madagascarului. Are denumirea științifică de Lemur fulvus și poate avea lungimea corpului de 38-50 cm, lungimea cozii de 46-60 cm și greutatea de 2-4 kg. Culoarea blănii variază de la galben, la cenușiu și la maro.

Lemur variegatus

În regiunile nordice ale Insulei Madagascar trăiește specia Lemur variegatus care are lungimea corpului de 1,2 m și lungimea cozii de aproximativ 60 cm. Are coada neagră iar restul blănii în negru și alb.

Hapalemur griseus

Maki de mlaștină este singura specie de lemurian care trăiește în păpurișul și stufărișul lacurilor, în nordul și estul Madagascarului. Are denumirea științifică de Hapalemur griseus și poate avea lungimea corpului de 40 cm, lungimea cozii de 40 cm și greutatea de 1 kg.

Lemur mongoz

Mongozul este o specie de lemurian care are denumirea științifică de Lemur mongoz și trăiește în pădurile din nord-vestul Madagascarului dar și în Insulele Comore. Mongozul este cea mai mică specie de lemurian din lume, are lungimea corpului de 30-35 cm, lungimea cozii de 45-48 cm și greutatea de 1,1-1,6 kg. Blana masculului este gri-maro, iar a femelei este mai deschisă, gri-bej.

Lemur rubriventer

Makiul cu pântece roșu apare în toate regiunile împădurite ale Madagascarului, dar mai ales în cele estice. Are denumirea științifică de Lemur rubriventer. Are blana foarte frumos colorată, în nuanțe de maro și negru intens. Un exemplar matur poate avea lungimea corpului de 35-40 cm, lungimea cozii de 43-53 cm și greutatea de 1,6-2,4 kg.

Lemur fulvus1

Makiul cu barbă galbenă are denumirea științifică de Lemur fulvus și apare în regiunile împădurite din nord-vestul Insulei Madagascar și în Insula Mayotte. Are lungimea corpului de 43-50 cm, lungimea cozii de 42-51 cm și greutatea de 2-3 kg.

Indri indri

Cel mai mare lemurian din lume este Endrina. Are denumirea științifică de Indri indri și poate avea lungimea corpului de 60 cm și greutatea de 6-7 kg. Este cunoscut și cu numele de babakoto și trăiește în pădurile din estul Madagascarului. Este o specie în pericol de dispariție.

Lepilemur mustelinus sursa: sciencesource.com/CS.aspx?VP3=LoginRegistration&L=True&R=False

Lemurianul-nevăstuică populează pădurile din nord-estul Madagascarului. Are denumirea științifică de Lepilemur mustelinus și poate avea lungimea corpului de 30-35 cm, lungimea cozii de 25-30 cm și greutatea de 1 kg.

Propithecus verreauxi

Sifaka lui Verreaux este o specie de lemurian din vestul și sudul Insulei Madagascar. Denumirea sa științifică este Propithecus verreauxi și este o specie în pericol grav de dispariție. Are lungimea corpului de 43-45 cm, lungimea cozii de 56-60 cm și greutatea de 3-5 kg.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version