Un sfert din speciile de pesti de apa dulce o reprezinta somnii, care se disting in special prin faptul ca nu au solzi normali ca pestii. Ei sunt acoperiti partial cu placi osoase, au gura cu buze groase prevazute cu un numar de mustati sensibile care ii ajuta la atingere si mirosit. O alta caracteristica a lor este ca au un aparat numit Weber, o structura interna osoasa, care ajuta in receptarea sunetului. Acest aparat Weber functioneaza ca un sistem de parghii modificate ce transmit undele sonore receptate de urechea interna spre vezica gazoasa.
Specii de pesti ososi – Somni din toata lumea
Unul din cei mai mari pesti de apa dulce este somnul (specia Silurus glanis) din centrul Europei si centru Asiei. Are lungimea corpului de pana la 5 m si greutatea de cel mult 300 kg. Are capul mare, turtit, corpul alungit, inotatoarea anala foarte lunga, iar inotatoarea dorsala ingusta si mica. In dreptul maxilarului superior are doua mustati lungi, iar sub gura patru mustati mai scurte, care sunt deosebit de sensibile si il ajuta sa-si gaseasca hrana.
Specia Bagre marinus este o specie de somn marin, raspandita in vestul Atlanticului, Caraibe si Golful Mexic. Acest peste este frecvent prins pentru consum, are lungimea corpului de pana la 1 m. Se remarca prin mustatile lungi, coada adanc bifurcata si inotatoarea dorsala foarte lunga ce are spini zimtati si veninosi.
Una din speciile de somni africani foarte interesanta prin faptul ca inoata cu abdomenul in sus este Synodontis cantractus. Aceasta este o specie de apa dulce raspandita in regiunile din centrul Africii. Are lungimea corpului de 9,5 cm si se hraneste cu materie vegetala.
Somnul-ramurea traieste pe fundul raurilor incet curgatoare din nordul si centrul Americii de Sud. Are denumirea stiintifica de Farlowella acus si poate avea lungimea corpului de pana la 15 cm.
Candirul este o specie minuscula de somn care are corpul subtire si lung de pana la 2,5 cm. Este raspandit in cursurile de apa din nordul Americii de Sud si este cunoscut datorita faptului ca se intampla sa patrunda in uretra mamiferelor si a oamenilor provocand durere acestora. Are denumirea stiintifica de Vandellia cirrhosa.
In estul Americii de Nord traieste o specie de somn de apa dulce numita Ameiurus nebulosus care are corpul destul de mare, poate avea lungimea de 52 cm si greutatea de 2,5-3,5 kg. Are corpul lipsit de solzi si este un peste de consum, la fel ca si alte specii de somni.
Somnul cu barba stufoasa traieste in nordul Americii de Sud si este o specie mica, are lungimea corpului de pana la 13 cm. Are corpul acoperit cu placi osoase si are numeroase tentacule carnoase pe partea superioara a rostului. Are denumirea stiintifica de Ancistrus dolichopterus.
In sud-estul Asiei traieste o specie de somn deosebita cunoscuta cu numele de somnul de sticla. Are denumirea stiintifica de Kryptopterus bicirrhis si poate avea lungimea corpului de 15 cm, deci este foarte mica. Se remarca prin corpul transparent care lasa sa se vada coloana vertebrala, zona din spatele capului si ochii.
Somnul mergator este o specie din sudul si sud-estul Asiei. Are denumirea stiintifica de Clarius batrachus si poate avea lungimea corpului de pana la 40 cm. Acest somn este o specie populara de acvariu.
Somnul electric este cunoscut si cu numele de raas si denumirea stiintifica de Malapterurus electricus. Are lungimea corpului de 30-50 cm si are in piele organe ce pot provoca la atingere comotii electrice.
In raurile din America de Sud traieste somnul cu scut sau specia Loricaria cataphracta ce prefera sa stea pe fundul apei, lipit de nisip. Are lungimea corpului de 20-25 cm.
Specia Stegophilus isidiosus sau somnul-parazit traieste in America de Sud si face parte din categoria somnilor filiformi. Traieste in cavitatile branhiale ale pestilor mari si musca cu dintii puternici filamentele branhiale ale acestora, spre a le suge sangele. Are lungimea corpului de pana la 4,4 cm.
Somnul cu zale are denumirea stiintifica de Callichthys paleatus si poate avea lungimea corpului de pana la 10 cm. Este folosit ca peste de acvariu, mai ales ca distruge materiile reziduale de pe fundul acestuia.
Somnul cu spinarea tare isi petrece timpul printre plantele acvatice, el fiind tot o specie de acvariu. Are denumiare stiintifica de Callichthys pictus si lungimea corpului de 10-15 cm.