Astfel de rozatoare fac parte din ordinul Rodentia, subordinul Myomorpha si au un mod de viata terestra, galericola sau arboricola. Din grupul acestor rozatoare fac parte gerbilii, soarecii de camp, lemingii, sobolanii, harciogii, jerboa, in general soarecii propriu-zisi si alte specii asemanatoare. Biotopurile lor sunt foarte variate, semanaturile de cereale, terenurile intelenite, ierburile perene, zonele forestiere si altele.
Specii de rozatoare – soareci si sobolani:
Harciogul de desert este o specie din estul Asiei cunoscuta si cu numele de hamsterul pitic. Are denumirea stiintifica de Phodopus roborovskii si este un mamifer mic, cu lungimea corpului de 5,5-10 cm si greutatea de 25-50 g.
Soarecele topaitor de spinifex traieste in vestul si centrul Australiei. Are denumirea stiintifica de Notomys alexis si poate avea lungimea corpului de 9-18 cm si greutatea de 20-50 g. Este cunoscut si cu numele de dargawarra.
Lemingul de stepa este o specie din Asia, din regiunile estice ale acestui continent, dar apare si in estul Europei. Are denumirea stintifica de Lagurus lagurus si poate avea lungimea corpului de 8-12 cm si greutatea de 25-35 g.
Soarecele de camp se aseamana cu soarecele de casa si traieste in vestul SUA. Are lungimea corpului de 7-7,5 cm si greutatea de 6-20 g. Are denumirea stiintifica de Reithrodontomys raviventris si este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie.
Sobolanul cenusiu traieste in intreaga lume, nu apare deloc in regiunile polare. Are denumirea stiintifica de Rattus norvegicus si este o specie mare, cu lungimea corpului de 20-28 cm si greutatea de 275-575 g.
Hargiocul comun apare in Europa si Asia Centrala si este considerat cea mai mare specie de harciog din lume. Are denumirea stiintifica de Cricetus cricetus si poate avea lungimea corpului de 20-34 cm si greutatea de 100-900 g.
Soarecele pitic sau Micromys minutus este raspandit in vestul Europei si estul Asiei. Are lungimea corpului de 5-8 cm si greutatea de 5-7 g.
Soarecele pigmeu nordic este o specie comuna in regiunile sudice ale SUA si centrale ale Mexicului. Este un mamifer minuscul, poate avea lungimea corpului de 5-6,5 cm si greutatea de 7-9 g. Denumirea sa stiintifica este Baiomys taylori.
Sobolanul acvatic urias sud-american traieste in regiunile din centrul Americii de Sud. Are denumirea stiintifica de Kunsia tomentosus si poate avea lungimea corpului de 29 cm si lungimea cozii de 15 cm. Este o specie galericola, vulnerabila, considerata in pericol de dispartie. Hrana sa este formata din radacini si tuberculi de plante.
Soarecele tepos este o specie vulnerabila, in pericol de disparitie, cunoscuta cu denumirea de Acomys minous. Are lungimea corpului de 9-12 cm si greutatea de 11-90 g.
Soarecele sapator de vizuini traieste in estul Americii de Sud si are denumirea stiintifica de Oxymycterus nastus. Are obiceiul sa stea ascuns pe sub frunzele de pe sol si bustenii culcati la pamant si sa sape tuneluri si galerii ca alte rozatoare. Are lungimea corpului de 9,5-17 cm si greutatea de 90 g.
Sobolanul de buzunare este un mamifer din Africa, care are lungimea corpului de 35-40 cm si greutatea de 1-1,5 kg. Are denumirea stiintifica de Cricetomys gambianus si este crescut ca animal de companie.
Soarecele de seara are un aspect asemanator soarecelui de casa si este raspandit in regiunile din centrul si estul Americii de Sud. Are lungimea corpului de 7 cm si greutatea de 12-13 g. Denumirea sa stiintifica este de Calomys laucha.
Sobolanul de apa australian este o specie din Noua Guinee, Australia, Tasmania. Are lungimea corpului de 29-39 cm si greutatea de 0,65-1,25 kg. Are denumirea stiintifica de Hydromys chrysogaster si este un mammifer rozator de apa.
Sobolanul de seara al lui Sumichrast este o specie din sudul Mexicului si sudul Americii Centrale. Are lungimea corpului de 11-13 cm si lungimea cozii de 8,5-15,5 cm. Traieste in colonii si este activ noaptea. Are denumirea stiintifica de Nyctomys sumichrasti.
Sobolanul de casa sau Rattus rattus traieste in toata lumea, exceptie fac regiunile polare. Are lungimea corpului de 16-24 cm si greutatea de 150-250 g. Este denumit si sobolanul de corabie sau sobolanul negru datorita corpului acoperit cu peri de culoare intunecata, chiar neagra.
Soarecele de camp cu gatul galben este un rozator mare din grupul soarecilor, poate avea lungimea corpului de 8,5-13 cm si greutatea de 18-50 g. Denumirea sa stiintifica este Apodemus flavicollis si cuibareste in locuri ascunse, sub radacinile si in scorburile joase de copaci.
Gerbilul cu coada grasa traieste in Sahara si nordul Africii. Are denumirea stiintifica de Pachyuromys dupras, coada groasa, corpul grasut, cu lungimea de 9,5-13 cm si greutatea de 20-50 g.
Soarecele cu picioare albe traieste in Mexic si sud-estul Canadei, face parte din grupul soarecilor-cerb. Are lungimea corpului de 9-10,5 cm si greutatea de 14-30 g. Are denumirea stiintifica de Peromyscus leucopus.
Sobolanul urias cu cuib din bete este o specie din sudul Australiei, numita Leporillus conditor. Este un mamifer robust, cam cat un iepure, are lungimea corpului de 17-26 cm si greutatea de 150-450 g.
In estul Asiei traieste gerbilul mongolez care are denumirea de Mariones unguiculatus. Este un mamifer mic, are lungimea corpului de 10-12,5 cm si greutatea de 50-60 g. Este folosit frecvent si ca animal de companie.
Hamsterul auriu este o specie in pericol de disparitie care traieste in vestul Asiei. Are denumirea stiintifica de Mesocricetus auratus. Are lungimea corpului de 13-13,5 cm si greutatea de 100-125 g.
Sobolanul de apa este foarte raspandit in vestul Europei si Asia de Nord si Vest. Are denumirea stiintifica de Arvicola terrestris si este o specie de apa. Are lungimea corpului de 12-23 cm si greutatea de 60-300 g.
Sobolanul lui Muller sau Rattus muelleri traieste in sud-estul Asiei. Este cunoscut si cu numele de sobolanul urias din Sunda pentru ca are corpul foarte mare, cu lungimea de 18,5-24 cm si greutatea de 150-300 g.
Sobolanul tespos de bumbac este o specie din America, traieste mai ales in regiunile nordice din America de Sud si sudul SUA. Are lungimea corpului de 13-20 cm si greutatea de 100-225 g. Are denumirea stiintifica de Sigmodon hispidus, este activ si ziua si noaptea. Hrana sa este alcatuita din plante, trestie de zahar, catofi dulci, larve, insecte, raci, crabi si broaste.
Soarecele roscat este o specie mica raspandita in regiunile din vestul Europei si pana in nordul Asiei. Are lungimea corpului de 7-13,5 cm si greutatea de 12-35 g. Denumirea sa stiintifica este Clethrionomys glareolus.
Sobolanul urias cu coada neteda este o specie endemica din Noua Guinee. Are lungimea corpului de 7-7,5 cm si greutatea de 6-20 g. Este cunoscut cu denumirea stiintifica de Mallomys rothschildi.
Parsul mare traieste in padurile din Europa Centrala si de Est, dar si in Asia de Vest. Are denumirea stiintifica de Glis glis si poate avea lungimea corpului de 13-20 cm si greutatea de 70-150 g.
Soarecele de iarba dungat traieste in vestul, estul si sudul Africii. Are denumirea stiintifica de Lemniscomys striatus si poate avea lungimea corpului de 10-14 cm si greutatea de 20-70 g. Cand este in pericol, sta nemiscat, simuland ca este mort, sau are obiceiul sa fuga rapid lasand pielea de la coada pentru a scapa de animalul de prada.
Jerboa de desert traieste in regiunile nisipoase din nordul Afrcii pana in vestul Asiei. Are lungimea corpului de 10-12 cm si greutatea de 45-75 g. Coada sa este foarte lunga, poate avea 16-20 cm. Denumirea sa stiintifica este Jaculus jaculus.
Soarecele de casa este raspandit in toata lumea, exceptie fac doar regiunile polare. Are denumirea stiintifica de Mys musculus si este o specie omnivora. Are lungimea corpului de 7-10,5 cm si greutatea de 10-35 g.
Sobolanul urias malgas traieste in vestul Insulei Madagascar si are denumirea stiintifica de Hypogeomys antimena. Este o specie mare, in pericol de disparitie, poate avea lungimea corpului de 30-35 cm si greutatea de 1-1,5 kg.
Parsul de alun sau Muscardinus avellanarius este o specie de mamifer rozator din Europa. Are corpul mic, cu lungimea de 6,5-8,5 cm si greutatea de 15-35 g. Face salturi mari si se catara cu usurinta in copaci.
Lemingul cafeniu este o specie comuna in nord-estul Europei, nordul Asiei si nord-vestul Canadei. Are lungimea corpului de 12-15 cm si greutatea de 45-150 g. Denumirea sa stiintifica este Lemmus sibericus.
Jerboa cu patru degete traieste in nordul Africii si are denumirea stiintifica de Allactaga tetradactyla. Este o specie in pericol de disparitie, numarul de exemplare a scazut foarte mult in ultimiii ani. Are lungimea corpului de 10-12 cm si greutatea de 50-55 g.
Bizamul sau moscul traieste in America de Nord, in regiunile din vestul Europei pana in Asia de Nord si Est. Are denumirea stiintifica de Ondatra zibethicus si poate avea lungimea corpului de 25-35 cm si greutatea de 0,6-2 kg.
Sobolanul fluierator al lui Brant este un mamifer rozator comun in sudul Africii. Are denumirea stiintifica de Parotomys brantsii si este cunoscut si cu numele de sobolan-cangur. Are lungimea corpului de 12,5-16,5 cm si greutatea de 85-125 g.
Soarecele de padure este o specie mica raspandita in regiunile vestice ale Europei, nordice ale Asiei si Africii. Are denumirea stiintifica de Apodemus sylvaticus si poate avea lungimea corpului de 8-11 cm si greutatea de 15-30 g.
Sobolanul de bambus se aseamana cu un castor si traieste in estul Asiei. Are lungimea corpului de 20-40 cm si greutatea de 1-3 kg. Denumirea sa stiintifica este de Rhizomys sinensis.