Home Călătorii Obiective turistice din lume Stelele de la Aksum: Obiective turistice Etiopia – Aksum

Stelele de la Aksum: Obiective turistice Etiopia – Aksum

0

Stelele de la Aksum din Ethiopia sunt obeliscuri mari din piatra, ce marcheaza mormintele celor care au condus regatul, in jurul acestora strangandu-se numeroase legende. Potrivit unei legende care face, de altfel, legatura cu fapte istorice consemnate, undeva prin secolul al XII-lea i.Hr., regina din Saba chiar a locuit la Aksum, ipoteza dovedita de simplul fapt ca femeile din aceasta asezare inca mai folosesc baia reginei pentru spalarea rufelor.

Stelele de la Aksum1

Insa realitatea este undeva la mijloc: se stie cu certitudine ca regatul Aksum din Ethiopia si Eritreea, aflat strategic intre principalele rute comerciale, avand totodata iesire la Marea Egge, era unul dintre cele mai puternice regate din cate existau la acele vremuri in Orientul Mijlociu. De fapt, vremurile la care ne referim sunt primele secole ale erei crestine, atunci cand Noua Religie abia incepuse sa se raspandeasca.

Numai ca, in prezent, Aksum nu se mai bucura de aceleasi vremuri de prosperitate ca altadata, fiind un oras mic. Istoricii sunt de parere ca perioada de declin pentru Aksum a inceput atunci cand asezarea a fost distrusa aproape in totalitate in timpul unui atac musulman din secilul al XVI-lea. Cu toate acestea, perioada de declin prin care Aksum a trecut nu a pus la pamant constructiile importante din aceasta asezare, orasul fiind bogat in vestigii ale unor morminte si palate, biserici sau manastiri, toate acestea evocand timpurile de glorie, vremurile in care locuitorii se bucurau de prosperitate, nu doar din punct de vedere arhitectural. Tocmai de aceea, in spiritul oricarui conducator care a vrut sa lase peste timp dovezi ale puterii, ale maretiei, precum si ale bogatiei, si conducatorii de la Aksum au cautat sa-si marcheze mormintele cu monumente impresionante.

Astfel, ei au comandat construirea unor monumente chiar deasupra acestor coloane uriase realizate din piatra, mult mai bine cunoscute drept stele funerare. Unele au o inaltime de 33 de metri, toate fiind acoperite cu diferite inscriptii si basoreliefuri fascinante. In plus, pe unele dintre stelele de la Aksum se gasesc sculpturi diverse ce le dau aerul unor cladiri cu mai multe etaje. Din informatiile pe care le avem, se pare ca fiecare astfel de monument dispunea, la inceput, de un disc metalic al Lunii in varf, care ar fi fost gravat cu portretul conducatorului. Asadar, amintirea conducatorului comemorat era adanc intiparita in fiecare astfel de monument.

La baza fiecarei stele in parte, se afla o platforma pe care se depuneau ofrandele aduse celui mort. In aceasta regiune, se mai afla si alte morminte regale impresionante, ce fascineaza prin galerii captusite cu placi din granit si camere funerare, numai ca mare parte din aceste incaperi au fost pradate de hoti, acum multe secole. De fapt, e prea putin spus hoti, fiind vorba mai degraba de profanatorii de morminte, Aksum fiind, cu mult timp in urma, un paradis al acestora.

In orice caz, important de mentionat este faptul ca aceste stele se afla in intreaga regiune, dar cel mai mare parc de stele se afla la nord de Aksum, unde au fost ridicate circa saptezeci si cinci de astfel monumente impresionante. De pilda, Marea Stela, ce cantarea nu mai putin de 500 de tone si care, din cate se pare, s-ar fi prabusit atunci cand s-a incercat ridicarea sa, undeva prin anul 330 i.Hr, este cel mai mare bloc monolit, realizat din piatra, pe care au incercat vreodata oamenii sa-l construiasca. Pe cale de consecinta, impresionantul monument s-a si prabusit in cele din urma.

In sfarsit, situl de la Aksum a fost inclus, in anul 1980, pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Si nu intamplator mentionam de acest aspect, ci deoarece, in anul 2007, organizatia a semnat un contract cu autoritatile care administreaza acest sit de la Aksum pentru a repune pe verticala a celui de-al doilea obelisc ca marime, Stela nr. 2, ce a fost readus de la Roma, in anul 2005. Stelele de la Aksum sunt, asadar, monumente fascinante si deopotriva incredibile prin amintirea conducatorilor pe care ii evoca. Nu e de mirare ca situl este vizitat de atatia turisti.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version