Home Cultură generală Ştiaţi că…? Lucruri extraordinare despre lumea în care trăim, pe care unii...

Ştiaţi că…? Lucruri extraordinare despre lumea în care trăim, pe care unii le consideră false, dar care sunt perfect adevărate sau care sunt ignorate

0
Ştiaţi că...? Lucruri extraordinare despre lumea în care trăim

Ştiaţi că… există lucruri pe care toată lumea le cunoaşte, despre care nu este nevoie să ne mai punem întrebări, sunt evidente – Pământul este rotund, focul arde, apa este udă etc. – dar şi altele mai puţin cunoscute, poate chiar ignorate sau pe care unii le consideră false, deşi sunt perfect adevărate?

În prezent, avem acces la informaţie mai mult decât în orice altă epocă, dar, pe de altă parte, trebuie să ne antrenăm abilitatea de a discerne între ceea ce este adevărat şi ceea ce este fals, în imensul univers informaţional pe care îl oferă, de exemplu, Internetul.

Planeta noastră albastră… Ştiaţi că…Terra

  • A intrat în limbajul comun că Terra este “Planeta albastră”, explicaţia consacrată fiind că, din spaţiu, aşa se vede, cu diferite nuanţe de albastru, dată fiind marea suprafaţă acoperită cu apă – peste 70% – aşa cum nu este nicio altă planetă din sistemul nostru solar. Pe de altă parte, avansul tehnologic din ultimul timp a făcut posibilă obţinerea unor imagini din cosmos, cu ajutorul sateliţilor, care arată o culoare gri dominantă a Terrei. Diferenţa se explică prin faptul că imaginile mai vechi, ale “planetei albastre”, sunt prelucrate cu filtre de culori, pentru ca oamenii să o vadă aşa cum ochiul uman ar percepe Terra din spaţiu. În 1990, Sonda spaţială “Voyager 1” a făcut o fotografie a Terrei de la cea mai mare distanţă, din cosmos, adică de la aproximativ 6 miliarde de kilometri, fotografie numită semnificativ “Pale Blue Dot” (“Un punct albastru pal”), mărimea Pământului, în această imagine, fiind mai mică decât un pixel. Carl Sagan, celebru astrofizician american, a avut ideea ca, înainte ca “Voyager 1” să părăsească sistemul nostru solar, NASA să-i dea comanda de a întoarce camera, pentru a face o ultimă fotografie planetei noastre, despre care astrofizicianul scria: “Priviţi punctul acesta, este casa noastră. Aici locuiesc cei pe care îi iubim […] fiecare sfânt sau păcătos din istoria speciei noatre a trăit aici, pe un fir de praf suspendat pe o rază de soare”.

    Pale Blue Dot, Voyager 1

  • Terra nu este o sferă perfectă, deoarece se învârteşte în jurul Soarelui şi, ca urmare, forţa centrifugă pe care o generează această mişcare este maximă la ecuator şi minimă la Poli, ceea ce înseamnă ce Pământul este “tensionat”, la ecuator, şi turtit la cei doi Poli. Şi masa terestră este distribuită inegal – vârfuri muntoase foarte înalte, precum Everestul, adâncimi mari, de peste 11 000 de metri, ca în Groapa Marianelor etc., la care se adăugă mări, oceane, lacuri s.a.m.d. – toate contribuind la asperităţile Terrei. Pentru forma teoretică a Pământului, geologii folosesc termenul “geoid”, în realitate Terra fiind precum un “grepfrut”, aplatizat la “poli”.
  • Ştiaţi că Terra este un veritabil “bolid”? Impresia că, atunci când nu ne mişcăm, totul este imobil este falsă. În 24 de ore, Pământul face o mişcare de rotaţie completă în jurul axei sale, cu o viteză medie de 465,1 m/s (in dreptul ecuatorului). În jurul Soarelui, Terra se învârteşte cu 29,78 km/s, iar Soarele, în Calea Lactee, în raport cu centrul său, se roteşte cu 700 000 de km/h. Într-un astfel de context, viteza relativă pentru un punct aparent “imobil” de pe Terra, în raport cu centrul galaxiei, este de 809 000 km/h.

    Antarctica

  • Cel mai înalt continent de pe Terra, cu altitudinea de 2 300 de metri deasupra nivelului mării, este continentul nelocuit – Antarctica – un loc al extremelor. Aici, în calota glaciară, se află cea mai mare rezervă de apă dulce a Terrei (70%), aici Soarele răsare şi apune o dată la şase luni, aici se află cel mai gros strat de gheaţă din lume şi este şi cel mai deşertic loc de pe Terra, pentru că precipitaţiile nu depăşesc 50 de mililitri pe metru pătrat anual. În Antarctica s-a descoperit, în 2012, printre cele peste 13 000 de resturi de meteoriţi, şi un nakhlit, o piatră foarte rară, originară de pe Marte, cristalizată in urmă cu circa 1,5 miliarde de ani si care a ajuns pe Terra cu mai bine de 11 milioane de ani in urmă.
  • Ştiaţi că, dacă s-ar face un tunel prin inima Pământului, distanţa dintre două puncte aflate la antipod, care este de 20 000 de kilometri, luându-se în calcul viteza medie a unui corp în cădere liberă, plus acceleratia şi forţa gravitaţională, ar putea fi parcursa în 38 de minute?

Curiozităţi din universul magic al naturii. Ştiaţi că…

Universul magic al naturii
  • Ştiaţi că se estimează că, în lume, există peste 8,7 milioane de specii? Statisticile (aproximative) indică în jur de 7,77 milioane de specii de animale, 0, 6 milioane de fungi, 0,3 milioane de specii de plante, 0, 04 milioane organisme unicelulare, 0,03 milioane de alge, ceea ce ar însemna 14% de specii cunoscute din câte există, pentru identificarea restului, de 86%, fiind necesari cel puţin o mie de ani de aici înainte. Există un număr impresionant de animale şi plante pe care omul încă nu le cunoaşte. De asemenea, pe planetă, există ţări numite “megauniversuri”, care cuprind majoritatea formelor de viaţă.

    Ştiaţi că… pisicile

  • Ştiaţi că pisicile, deşi văd foarte bine noaptea, disting puţin culorile, le văd mai puţin intense decât omul? Cel mai bine percep culorile albastru şi galben, dar nu pot face diferenţa între verde, roşu, portocaliu, susţin specialiştii, deşi nici pentru ei aceste lucruri nu sunt certitudini. Pe de altă parte, chiar dacă pisicile se orientează bine noaptea, acest fapt nu se datorează exclusiv ochilor, ci, mai ales, firelor de păr sensibile de deasupra ochilor, de pe obraji, bărbie şi labe. În cazul câinilor, cercetări recente răstoarnă convingerea veche că aceştia nu pot vedea decât în alb, negru si gri. Diverse experimente au arătat că şi câinii, ca şi pisicile, pot să facă deosebirea între galben şi albastru. Dacă prietenii noştri patrupezi se uită la televizor, înseamnă că ceva le atrage atenţia – fie una dintre culorile pe care ei le pot percepe (galben/ albastru), fie anumite sunete (preferate fiind sunetele scoase de alte animale).

    Pasarea Colibri

  • Pasărea colibri, cea mai mică pasăre de pe Pământ (nu are mai mult de 5 -7 centimetri de la cioc până în vârful cozii) este singura pasăre care poate zbura în orice direcţie – înapoi, înainte, lateral, în sus, în jos, poate plana. Când porneşte în zbor, o face brusc şi cu viteză maximă, bătând din aripi de circa 200 de ori pe secundă. Unele specii de colibri, care trăiesc în cele două Americi, din Alaska, până în Tara de Foc (zona cea mai sudică a Americii de Sud) migrează, fiind în stare să zboare peste 800 de kilometri fără oprire şi, deci, fără hrană, deşi în restul timpului, ziua, trebuie să mănânce aproape tot timpul, deoarece consumă foarte multă energie.
  • Ştiaţi că amprentele digitale ale urşilor koala sunt foarte asemănătoare cu cele umane? Diferenţierea se poate face numai prin analize detaliate la microscop. Specialiştii nu au explicaţii clare în legătură cu acest aspect, presupunându-se doar că ar avea legătură cu abilitatea animalului de a apuca obiecte, hrană în special, de a se căţăra pe verticală pe trunchiurile copacilor, amprentele apărând ca urmare a acţiunii mecanice a obiectelor asupra pielii.
  • Deşi este o evidenţă că totul, în lumea aceasta, este supus trecerii, există o “creatură” nemuritoare. Este o specie de meduză – Turritopsis dohrnii – care, la maturitate, poate reveni la starea “juvenilă”, ceea ce îi permite să parcurgă un ciclu nesfârşit de viaţă. Trăieşte în Marea Mediterană şi în apele Japoniei.

    Ştiaţi că… Unicornul

  • Despre unicorn/ licorna/ inorog se ştie că este un animal fabulos, reprezentat ca un cal alb, cu un corn în frunte, cu picioarele din spate ca de cerb şi coada de leu. Nenumărate legende s-au născut de-a lungul timpului despre această fiinţă fabuloasă, simbolizând, de obicei, înţelepciunea, pacea, speranţa, libertatea. Referindu-se la acest animal mitic, Sfântul Ambrozie al Milanului spunea că “originea lui este o taină asemenea naşterii lui Iisus”. Iar alte legende relatează că unicornul a fost cel care a salvat Arca lui Noe, în vremea potopului, trăgând-o cu cornul său uriaş, salvând oamenii, animalele şi plantele de la pieire. Oamenii de ştiinţă s-au întrebat dacă un animal asemănător a existat cu adevărat, având în vedere că nicio legendă, niciun mit nu se naşte din nimic sau fără nicio legătură cu realitatea şi au ajuns la concluzia că este posibil ca povestea adevărată a unicornilor să fie legată de un animal cunoscut sub numele de Elasmotherium sibiricum, un unicorn gigant, siberian, care ar fi trăit la sfârşitul Pleistocenului (epoca în care a apărut şi omul), în Eurasia. Elasmotherium sibiricum cântărea în jur de 3 600 kilograme, avea în jur de patru metri lungime, un metru în înălţime şi un corn de circa doi metri în frunte (probabil rezultatul unirii celor două coarne pe care le au unele specii de rinocer). Unicornul este un simbol heraldic al Scotiei încă din secolul al XII-lea, semnificând dragostea onestă, puritatea, fiind, în acelaşi timp, o emblemă a puterii, nobleţei, frumuseţii şi nemuririi.

    Ştiaţi că… Arborele Segoia

  • Ştiaţi că cel mai înalt copac din lume este Arborele Segoia? Aceşti arbori uriaşi pot trăi în jur de 3000 de ani, pot atinge o înălţime de 100 de metri, un diametru al trunchiului de 13 -14 metri. Sunt specifici regiunii montane Sierra Nevada, din SUA, unde cresc la altitudini de peste 2000 de metri. Numele acestui arbore a fost dat în cinstea lui Sequoia, conducătorul indienilor cherokee, cel care a inventat un alfabet fonetic unic şi şi-a învăţat poporul să citească şi să scrie. Este un copac rezistent la foc, supravieţuind incendiilor. Primul arbore Segoia a fost adus în România în anul 1845, de către baronul Dietrich Jozsef, proprietarul unei podgorii din zona Aradului. Alţi arbori Segoia se află la Cluj, Băile Herculane, Oradea.
  • Ştiaţi că cel mai bătrân copac de pe Terra trăieşte de pe vremea când egiptenii au început construcţia piramidelor? Este un pin din regiunea cunoscută sub numele “Marele Bazin”, din vestul SUA, un pin care are, potrivit datărilor făcute de specialişti, 5067 ani. Aproape la fel de vechi este un baobab, de peste 6000 de ani. Se află în Africa de Sud, are o înălţime de peste 22 de metri şi o circumferinţă de peste 33 de metri. Când baobabul atinge vârsta de aproape 100 de ani, trunchiul său se despică în două, în mod natural, şi continuă să crească. În topul celor mai vechi arbori intră şi un chiparos din Chile, vechi de 3 627 ani, un smochin din Sri Lanka, vechi de peste 2200 de ani.

    Ştiaţi că… Pando

  • Cel mai spectaculos organism vegetal, cel mai vechi, cel mai mare este cunoscut sub numele de “Pando” si se află in Parcul Naţional din Utach, SUA. “Pando” este, de fapt, o pădure de plop tremurător (Populus tremuloides), care s-a dezvoltat dintr-o singură sămânţă şi care, de-a lungul a 80 000, s-a transformat într-o pădure formată din peste 50 000 de copaci, genetic identici.

Alte lucruri surprinzătoare despre lumea în care trăim

Ştiaţi că… Ginghis Han
  • Ştiaţi că, în lume, zilnic, se nasc peste 200 000 de copii, iar până în 2050, se estimează că populaţia Terrei va ajunge la 9,2 miliarde.
  • Într-un studiu de genetică, publicat în 2003, oamenii de ştiinţă, pe baza unor calcule specifice, au ajuns la concluzia că 8% dintre bărbaţii popoarelor din Asia, adică vreo 16 milioane (0,5 din populaţia masculină a lumii), sunt descendenţi ai lui Ginghis Han, cel care, în secolul al XIII-lea, a pus bazele Imperiului Mongol, unul dintre cei mai mari conducători militari şi politici ai tuturor timpurilor. Celebritatea lui Ginghis Han se leagă şi de faptul că ar fi avut între 700 şi 1000 de copii. Autorii studiului mărturiseau că au apelat la “conexiuni şi raţionamente” şi că speră că, la un moment dat, se va găsi mormântul lui Ginghis Han, pentru a avea şi un reper fizic, pentru analize si calcule. În istorie au mai fost şi alte personalităţi care au intrat în topul celor mai prolifici bărbaţi, precum: Ismail Ibn Sharif, sultan al regatului Maroc, la sfârşitul secolului al XVII-lea (1042 de copii oficiali), împăratul Poloniei, Augustus al II-lea (382 de copii, doar unul legitim), împăratul Vietnamului, Minh Mang (151 de copii, de la 40 de soţii).
  • Oamenii de ştiinţă spun că, în felul în care evoluează lumea, în următorii 300 de ani vor dispărea 75% dintre speciile de pe Terra.
  • Temperatura din miezul Pământului este similară cu cea de la suprafaţa Soarelui, adică de aproximativ 5 500 grade Celsius.
  • Cei mai scunzi oameni din lume trăiesc în Indonezia, iar cei mai înalţi în Olanda.
  • Ţara cu cele mai multe insule este Suedia – 221 800 – din care numai o mie sunt locuite.

    Paduri in Canada

  • 9% din pădurile lumii se află în Canada, adică peste 390 de milioane de hectare de păduri. Tot în această ţară se află mai multe lacuri decât în toată lumea la un loc.
  • Cele mai multe animale de companie se găsesc în Noua Zeelandă (în 68% dintre gospodării), pe locul doi situându-se SUA.
  • Astăzi, la fiecare două minute, pe glob, se fac mai multe fotografii decât în tot secolul al XIX-lea, în întreaga lume.
  • Nauru (Republica Nauru) este singura ţară din lume care nu are capitală. Este o ţară insulară, cea mai mică ţară din lume, din Pacificul de Sud, cu o suprafaţă de numai 21 de kilometri pătraţi.
  • Cea mai mare ţară din lume este Rusia, cu o suprafaţă de 17 098 242 kilometri pătraţi. Se întinde pe două continente – Europa şi Asia – are frontiere cu 14 ţări şi 11 fusuri orare. Suprafaţa sa este mai mare, de exemplu, decât a planetei Pluto, care este de 16 650 000 kilometri pătraţi. Din totalul populaţiei Rusiei, de 144,4 milioane, femeile sunt cu 9 milioane mai multe decât bărbaţii.

    Ştiaţi că… Varful Everest

  • Vârful Everest, din Munţii Himalaya, din Asia Centrală, cel mai înalt de pe Terra (8848 metri) se înalţă, în fiecare an, cu 4 milimetri.
  • Fiecărui om de pe Terra îi corespund 1,6 milioane de furnici. Greutatea totală a furnicilor de pe Pământ este aproape egală cu greutatea totală a oamenilor.
  • Dintre cele aproximativ 6000 de limbi care se vorbesc pe Terra, 50% sunt ameninţate cu dispariţia (la fiecare două săptămâni dispare o limbă), iar 96% dintre acestea sunt vorbite de 4% din populaţia lumii.
  • Potrivit celebrului astrofizician Carl Sagan, dacă întreaga istorie a Universului ar fi redusă la un an terestru şi Big Bang-ul ar corespunde primei secunde din luna ianuarie, atunci Calea Lactee ar fi apărut la 1 mai.

http://www.youtube.com/watch?v=9wAft7t8k2c

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version