Home Cultură generală Stiinta si Mos Craciun – nanotehnologie, relativitate si cadouri

Stiinta si Mos Craciun – nanotehnologie, relativitate si cadouri

0
Mos Craciun si elfii citind scrisorile copiilor, Foto: thesleepybackpacker.com

Sarbatorile de Craciun sunt un moment ideal pentru visare si lasare in voia povestilor si legendelor. Desi ca adulti, asteptarea unui mos cu tolba plina nu are mereu foarte mult sens, prefera cu totii sa intinereasca macar mintal si sa isi permita un mic moment de emotie in asteptarea faimosului personaj. Putini insa se gandesc cat de multe socoteli si inventii stiintifice sunt necesare pentru ca povestea sa fie reala. Sa ajungi intr-o singura seara la toti copiii de pe glob pare in teorie o misiune cat se poate de imposibila. Tocmai acesta este motivul pentru care stiinta si Mos Craciun fac o echipa redutabila!

Tot astfel putem afla ce fac oamenii de stiinta de sarbatori. Daca unii prefera pur si simplu sa petreaca timpul cu familia si prietenii, altii isi pun la contributie intelectul si cunostintele pentru a dezlega tainele sarbatorilor de iarna si a demonstra ca Mos Craciun nu este un batranel pierdut in timpuri, ci un veritabil personaj bun de nominalizat la premiile Nobel. Sa vedem si de ce.

Roger Highfield, fost editor la revista “New Scientist”, a fost intervievat de membrii unei alte publicatii faimoase “The economist”. Ei insa nu au discutat nici despre criza financiara, nici despre noile evolutii privind particulele mai rapide decat viteza luminii. De fapt, au discutat depre Craciun, si mai ales daca stiinta si Mos Craciun se impaca. Rapunsul pare sa fie “Da”, tinand cont ca Highfield a si cris o carte intitulata “Fizica Craciunului: de la aerodinamica renului la temodinamica curcanului.” Analizand sarbatorile si tot ce tine de ele dintr-o perspective pur stiintifica, cercetatorul a inceput sa elaboreze teorii privind metodele in care personajul cu barba alba reuseste sa ajunga la fiecare copil la timp.

Roger Highfield, Foto: naisaeyang.com
Roger Highfield, Foto: naisaeyang.com

Ca urmare, a pornit de la primele cifre care trebuie luate in consideratie pentru ca stiinta si Mos Craciun sa intre pe un fagas corect. Unele calcule luau in consideratie doar copiii sub opt ani, insa Highfield a dorit ca absolut fiecare persoana sub optsprezece ani sa primeasca un cadou. Asa ca a ajuns la cifra de 2,1 miliarde de oameni care asteapta ceva in ajun. Dupa un calcul simplu, ar reiesi ca in fiecare casa este o medie de 2,5 copii care locuiesc in ea. Ca urmare, peste 840 de milioane de opriri sunt necesare din parte saniei mosului. Ca urmare, acesta ar avea de calatorit nici mai mult, nici mai putin de 354 de milioane de kilometri.

Avand doar 0,2 milisecunde sa livreze cadourile din fiecare locuinta, pare ca am ajuns la o oprire. Pur si simplu nu se poate. Ar trebui ca sania sa fie capabila de viteze de 2092 de kilometri pe secunda, record la care au de luptat si cele mai bune avioane supersonice. Chiar si daca ar merge in sensul invers invartirii Pamantului, castigand aproape inca 24 de ore, tot pare ca Mos Craciun si stiinta au ajuns intr-un mare impas. Cercetatoriii si-au lasat insa gandul sa zburde. In loc sa propuna o magie care sa ii permita Mosului astfel de performante, au gasit o alternativa stiintifica pentru cadourile de Craciun.

Larry Silverberg, profesor universitar de inginerie in Carolina de Nord, a gasit exact solutia: un nor de relativitate. Ca urmare, cadrul de referinta spatio-temporal din interiorul norului poate fi controlat de Mos dupa bunul plac. Astfel poate livra cadourile in voia cea buna, in cat timp are nevoie, in timp ce pentru noi pare ca totul s-a petrecut intr-o clipita. Desi oamenii de stiinta nu pot decat sa teoretizeze asupra crearii unei astfel de instalatii, Silverberg crede in potentialul celor de la Polul Nord. In sutele de ani pe care le-au avut la dispozitie pentru a-si imbunatati tehnicile, cei de aici ar fi avut timp sa inventeze orice, nederanjati de razboaie, invidii si crize economice.

Larry Silverberg, Foto: onstageandbackstage.wordpress.com

Ramane insa o intrebare. Cum poate cara o sanie cadourile pentru toata lumea. Din nou, stiinta si Mos Craciun fac casa buna, putand sa ofere un cadou greu de aproape un kilogram fiecarui copil de pe planeta. Fiind imposibil sa care o cantitate de 2 milioane de tone de cadouri, Mos Craciun poate lua foarte simplu cu sine instructiuni digitale privind calitatile fiecarui dar in parte. Folosind nanomasinarii, el le poate transmite acestora instructiunile, micile inventii putand sa recreeze practic orice din zapada sau orice altceva gasesc in cale. Insa, construirea a mai mult de un cadou generos ar putea suprasolicita nanomasinariile, motiv pentru care cercetatorul recomanda copiilor sa nu vrea mai mult de un cadou mare.

Dupa cum am vazut, fiecare isi construieste propria imagine despre Craciun. Pentru unii povestirile religioase si magia sarbatorilor ajung. Pentru altii, Mos Craciun si stiinta nu pot fi separate, insa pentru cei mai multi conteaza sa aiba familia si prietenii aproape si sa asculte o poveste buna, fie ea cu nanomasinarii sau reni cu nasul rosu.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version