Inelele din jurul lui Saturn au captivat imaginatia oamenilor de sute de ani. Un vlastar natural al acelei observatii a fost dorinta de a afla structura lui Saturn. Utilizand diverse metode de testare, oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca planeta Saturn este compusa din 96% hidrogen, 3% heliu si 1% urme ale unor elemente diferite (metan, amoniac, etan si deuteriura de hidrogen). Cateva dintre aceste gaze pot fi gasite in stare lichida, gazoasa si topita, pe masura ce coboram mai adanc in interiorul planetei. Starea gazelor se schimba odata cu presiunea si temperatura.
In partea superioara a norilor, putem gasi cristale de amoniac, insa, in partea de jos a norilor, vom gasi doar hidrosulfit de amoniu si/sau apa. Sub stratul de nori, creste presiunea atmosferica si temperatura, astfel incat, hidrogenul devine lichid. Presiunea si temperatura continua sa creasca pe masura ce ne apropiem de nucleul planetei, determinand hidrogenul sa devina metalic. Saturn, la fel ca si Jupiter, are un nucleu compus din putina piatra si cateva metale.
Este greu de conceput ca Saturn este compus din mai mult decat gaze, datorita densitatii sale reduse. Saturn are o densitate de 0,687 g/cm3. Pamantul, pe de alta parte, are o densitate de 5,513 g/cm3. Acest lucru inseamna ca, o planeta care are masa de 95 de ori mai mare decat Pamantul, are abia 12% din densitatea acestuia. Densitatea lui Saturn este atat de mica, incat aceasta ar putea pluti pe apa cu mai multa usurinta decat cele mai multe barci.
Observarea spatiului in vremurile moderne a dus la multe descoperiri legate de structura planetei Saturn. Misiunile au inceput cu o survolare a navei spatiale Pioneer 11, in anul 1979. Acea misiune a descoperit inelul F al planetei. In anul urmator, Voyager 1 a zburat pe langa planeta si a trimis inapoi informatii legate de suprafetele a mai multor sateliti ai lui Saturn. Voyager 1 a demonstrat de asemenea ca atmosfera satelitului Titan era impenetrabila pentru lumina vizibila. In anul 1981, Voyager 2 a vizitat Saturn si a descoperit schimbari in atmosfera si in inele. Tot Voyager 2 a confirmat si prezenta golului Maxwell si a golului Keeler, care fusesera vazute initial de Voyager 1.
Dupa Voyager 2, nava spatiala Cassini-Huygens a efectuat o manevra de insertie pe orbita lui Saturn pentru a patrunde in orbita acestei planete, in anul 2004. Nava spatiala studiase sistemul cu ceva timp inainte de a intra pe orbita. Descoperirile facute de aceasta nava spatiala sunt numeroase si foarte interesante. Saturn a captivat imaginatia multor generatii de oameni. Raspunsul la intrebarea “Din ce este facuta planeta Saturn?” este un inceput bun pentru cei care doresc sa stie mai multe despre aceasta planeta.
VIDEO: