Cercetarile din domeniul educatiei arata ca doar un procent 0,43% din studentii romani aleg sa plece cu o bursa in strainatate si doar 1% din 400.000 de studenti ce se intereseaza de astfel de oportunitati la targurile de profil ajung efectiv sa finalizeze procesul si sa aleaga sa faca studii in strainatate. Care sunt cauzele si ce ar trebui sa aiba in vedere un student atunci cand se hotaraste sa studieze in afara, cat si cateva recomandari de universitati si tari, toate fac subiectul acestui articol.

Asadar de ce nu aleg mai multi studenti programele universitatilor din alte tari? In primul rand costurile unui astfel de stagiu sunt primul impediment. Sunt doar cateva state unde trebuie doar sa iti asiguri banii pentru cazare si masa, cursurile fiind gratuite (astfel de facilitati sunt oferite de statul danez) insa de cele mai multe ori este greu pentru un tanar sa isi finanteze tot ce este necesar din surse proprii. Solutii pentru o astfel de probleme financiare ar putea fi programele de „work and travel” prin care studentii pleaca in tari precum America sau Grecia pe perioada verii si strang astfel suna necesara pentru a pleca la studii in strainatate.

In plus unele ong-uri romanesti asigura o parte din banii necesari deplasarii si sederii in strainatate pe perioada realizarii studiilor, singura conditie impusa de cele mai multe ori fiind intoarcerea in tara. Nu in ultimul rand multe dintre universitatile straine ajuta studentii straini care aplica pentru un program de studii sa isi gasesca un job part time (un student are dreptul sa lucreze 20 de ore pe saptamana) astfel incat sa poata sa faca fata cheltuielilor legate de chirie si masa. De cele mai multe ori job-ul este in cadrul universitatii si asigura acoperirea cheltuielilor. Pentru a vedea care sunt cheltuielile ce trebuie acoperite este de mentionat faptul ca in Danemarca spre exemplu se plateste pentru chirie intre 300-500 de euro la care se adauga tot cam atat pentru masa.

foto: iqool.ro
foto: iqool.ro

Care sunt totusi avantajele pe care le are o persoana care a facut studii in strainatate fata de una care a ales o universitate romaneasca? In primul rand cei ce pleaca intr-o alta tara au ocazia de a invata mai bine o limba straina deja cunoscuta sau de a invata una noua, punand bazele intr-un mod solid. Este bine cunoscut ca o limba staina este mult mai bine asimilata daca esti intr-un mediu unde o auzi mereu si trebuie sa o folosesti. In al doilea rand studentul are oportunitatea de a alege ce sa studieze dintr-o gama de specializari mult mai mare.

Face astfel ceea ce ii place si evident se bucura de dotari de ultima ora in acel domeniu (laboratoare, echipamente multimedia, etc.). De asemenea studiile in strainatate deschid noi orizonturi, pot inlesni contactul cu companii de top ce cauta printre tinerii studenti viitorii angajati, fac studentul sa se adapteze si sa inteleaga un mediu de lucru intercultural, dezvolta creativitatea. Nu in ultimul rand a face studii in strainatate inseamna a avea oportunitate de a invata despre cultura altor popoare, de a intelege propria cultura si de a calatori.

Un alt motiv pentru care este recomandat unui student sa aleaga un program de studii intr-o alta tara europeana este accentul pe care acestea il pun pe partea practica. De cele mai multe ori universitatile includ perioade de minim 6 luni de practica intr-o companie, loc unde studentul ia contact cu profesionisti si unde informatiile teoretice ajung sa fie exersate. Nu mai intra in discutie faptul ca programele de cercetare sunt bine organizate si se bucura de finantare astfel incat studentii romani pasionati de aceasta latura au ocazia de a dovedi ce stiu si de a realiza eventual progrese pe care in tara nu le-ar putea face.

Si dupa o lista atat de lunga de avanataje si pledoarii pro studii in strainate, este indicat sa fie mentionate si unele tari si universitati, cele mai alese de studenti sau cele renumite pentru programele lor. Prima tara pe aceasta lista este Danemarca, de ea am amintit si mai sus, deoarece studiile sunt gratuite. Cele mai renumite universitati se gasesc in centre din Copengaha, Aarhus sau Aalborg. Printre ele se numara: Business Academy of Aarhus, Business Academy of Copenhagen, VIA Universitay.

Studiile sunt gratuite si in Suedia. Nu acelasi lucru ii asteapta si pe cei ce aleg Marea Britanie sau Olanda, in schimb acestea au un sistem de granturi acordate de guvern ce sunt rambursate dupa angajare (numit „student fee loan”, imprumutul presupune ca vei retura 9% din ceea ce castigi peste o anumita suma de bani in urma angajarii). Acestea acopera in intregime costurile cursurilor. Printre cele mai cautate universitati din Anglia se numara Newcastle University, King’s College London, UCL London’s Global University, iar din Olanda Untrecht University.

foto: pleclastudii.wordpress.com
foto: pleclastudii.wordpress.com

Asadar a face studii in strainatate inseamna a avea un avantaj in plus atunci cand aplici la un job, inseamna a lua contact cu noi culturi si a te autodepasi si a invata despre tine. Si avantajele nu se opresc aici pentru ca ele depind intotdeauna de noi si de cum profitam de situatii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.