Tehnicile de pictura sunt foarte diverse, mai ales daca luam in calcul modalitatea de aplicare pe panza sau pe foaia de hartie a culorilor, tipul de culori, moduri de folosire a diverselor culori, astfel incat putem ajunge la foarte multe combinatii. Oamenilor simpli, fara experienta in arta, fara a avea un ochi format, li se poate parea fie prea banala aceasta transpunere in imagini, fie prea complicata, mai ales cand vine vorba despre complementaritatea culorilor, ori despre culori tertiare, opuse in roata culorilor si altele. Insa, daca ajungi sa cunosti putin cateva tehnici de pictura si dobandesti anumite notiuni primare, respectand totodata si cateva reguli esentiale, atunci totul va parea extrem de normal, practic o joaca frumoasa de copii, nici prea complicata, nici prea simpla.
Totodata, orice artist, care isi proclama acest nume, trebuie sa fie cunoscator macar al principiilor de baza, care vizeaza teoria rotii culorilor, chiar daca Leonardo DaVinci sau Leon Battista Alberti, de exemplu, pictori consacrati, le-au folosit fara a avea teoria propriu-zisa, inventata, aceasta avand ca si initiator pe Sir Isaac Newton, abia in secolul al XVIII-lea. Acesta a aratat ca lumina alba cuprinde mai multe culori printre care orange, rosu, verde, galben, albastru, violet si indigo, din care s-au dezvoltat mai multe tehnici de pictura.
Putin mai tarziu Goethe a fost cel care a studiat efectul acestor culori asupra oamenilor, descoperind spre exemplu ca galbenul da o senzatie de caldura, fiind asociat cu veselia si caldura, de vreme ce albastrul, de pilda, creeaza frig in creierul omului, dand senzatie de frica, slabiciune si asa mai departe, pentru ca simboluri sunt foarte multe (rosu – dragoste, razboi; verde – vitalitate, viata; alb – puritate, copilarie; mov – dezolare etc).
Tehnicile de pictura par sa tina cont de toate aceste aspecte. Am putea clasifica tehnicile de pictura in: pictura cu acrilice, pictura cu acuarele, pictura in ulei, pictura cu aerograful. Toate acestea la randul lor cunosc mai multe modalitati de aplicare, iar sfaturi sunt din plin pentru incepatori, din partea profesionistilor. Astfel, pictura cu acrilice este acea pictura care foloseste desigur acrilice, acestea fiind un fel de vopsea foarte rezistenta, care are abilitate de a se usca in timp record, maxim 10 minute si poate fi amestecata foarte frumos, in tot mai diverse moduri.
Ea se aplica fie cu o pensula, fie direct pe panza si apoi se intinde in functie de preferinte, dupa ce model se doreste in cele din urma. Si aici difera foarte mult tehnicile de pictura, avand in vedere ca se pot face diverse glazuri, se pot obtine umbre, straturi superioare, care sa aiba anumite modalitati de aplicare, grosimi si forme diferite si desigur totul este discutabil, astfel incat numai un profesionist poate sa ofere detalii si sfaturi pentru pictura cu acrilice, desi se spune ca aceasta nu se invata, ci se dobandeste odata cu laptele matern (daca sta scris in destinul tau sa fii pictor), iar atunci cand ne apucam de pictat, trebuie doar sa ne lasam imaginatia sa zboare si sufletul sa intervina.
O alta tehnica de pictura este cea in ulei, in cadrul careia panza este cea mai indicata pentru suport. Se spune ca in general pictura, cel putin incepand cu secolul al XVI-lea se folosea in sapte straturi, asa cum este si in muzica, cu cele sapte note muzicale si cele sapte chei, care intre ele mai au inca sapte note sau subnote, am putea spune, asa e si in pictura, unde trebuie tinut seama de faptul ca un strat se usuca in sapte saptamani. Pictura in ulei necesita doar utilizarea pensulelor, care sunt de foarte multe forme si marimi, iar pentru fiecare strat este indicata utilizarea unei anume pensule, necesita o paleta de pictura din lemn, foarte dur chiar, panza trebuie grunduita in plus, cu ceva straturi, iar la final putin slefuita si multe alte detalii, pe care le vom discuta in carul unui articol dedicat acestei tehnici de pictura. Se spune ca principalele culori necesare in pictura cu ulei pentru a obtine cele mai perfecte tablouri sunt: alb, ocru galben deschis, umbra arsa, ocru rosu, umbra naturala, negru ivoriu, negru simplu si altele.
Alte tehnici de pictura mai implica si culorile tempera sau acurelele, insa acestea sunt folosite mai mult de catre cei mai putin initiati in ale picturii. De asemenea, o alta tehnica de pictura mai este reprezentata si de aerograf, acesta utilizand un curent de aer, ce are viteza foarte mare, impingand practic culoarea din rezervor, acesta fiind si sistemul sau de alimentare. Totusi se pare ca in ciuda tehnologiei de ultima ora, reprezentata de acest aerograf, tot picturile in ulei sau cu acrilice sunt preferate, avand in vedere ca ofera o mai mare libertate de gandire si de actionare a artistului.