Home Cultură generală Toată lumea visează – ce nu știați despre visele oamenilor?

Toată lumea visează – ce nu știați despre visele oamenilor?

0
Vis

Visele pot fi fascinante, terifiante sau pur şi simplu ciudate. Din acest motiv, oamenii de ştiinţă au venit cu explicaţii despre tot ce are legătură cu acestea.

Toată lumea visează

Vis1

Nu contează că eşti bărbat, femeie sau chiar bebeluş, toţi visăm, chiar şi cei care nu-şi amintesc. După estimările cercetătorului J.Allan, undeva la 95 % din ceea ce am visat se uită imediat după ce ne trezim. Acest lucru se întâmplă deoarece schimbările ce au loc în creier în timpul somnului nu suportă procesarea şi stocarea informaţiilor necesare pentru ca formarea memoriei să aibă loc. El a ajuns la această concluzie în urma scanărilor cerebrale efectuate pe oameni ce dorm.

Mai mult decât atât, cercetătorii au aflat că în mod obişnuit o persoană are mai multe vise în fiecare noapte, ce pot dura între 5 şi 20 de minute. Ei au concluzionat că într-o viaţă, un om îşi pierde aproximativ 6 ani visând.

Nu toate visele sunt color

Chiar dacă mai mult de 80% din totalul viselor noastre sunt în culori, există un procent redus de persoane care pretind că visează în alb şi negru. În urma studiilor realizate pe oameni ce visează s-a constatat că dacă subiecţii sunt treziţi şi puşi să aleagă o culoare ce se potriveşte cât mai mult cu cea din vis, aceştia aleg cel mai fracvent culorile pastelate.

Femeile şi bărbaţii visează diferit

Există mai multe diferenţe în ceea ce priveşte conţinutul viselor la femei şi la bărbaţi. Într-unul din aceste studii s-a aflat că visele ce se axează mai mult pe violenţă sunt ale bărbaţilor. În schimb, femeile tind să aibă vise mai lungi şi mai complexe. În ceea ce priveşte sexul celor ce apar în vise, bărbaţii visează de două ori mai des alţi bărbaţi decât femei, iar femeile visează ambele sexe în aproape aceeaşi măsură.

Este foarte probabil ca şi animalele să viseze

Chiar dacă este foarte greu să se afirme cu siguranţă că animalele visează, oamenii de ştiinţă sunt aproape siguri că şi ele visează. La fel ca şi oamenii, animalele trec prin stadiile somnului, inclusiv stadiul REM. Este foarte probabil ca majoritatea proprietarilor de animale de companie să-şi fi văzut măcar o dată animalul mişcându-şi lăbuţele sau coada în timpul somnului. În viziunea cercetătorilor, acestea ar reprezenta semne ale viselor. În timpul unui studiu, o gorilă ce fusese învăţată limbajul semnelor începe să gesticuleze ceva ce reprezenta imagini din somn. Faptul i-a făcut pe cercetătorii ce realizau studiul să creadă că acestea ar fi indicaţii ale unui vis pe care gorila l-ar fi avut.

Emoţiile negative sunt mai comune în vise

Timp de 40 de ani, cercetătorul Calvin Hall s-a ocupat cu strângerea a mai mult de 50.000 de relatări ale viselor. În urma prelucrării datelor s-a aflat că în timpul viselor sunt trăite multe emoţii, precum bucuria şi teama. Cu toate acestea, cea mai comună emoţie experimentată este anxietatea iar emoţiile negative, în general, sunt mult mai prezente decât cele pozitive.

Chiar şi persoanele nevăzătoare visează

Persoanele ce şi-au pierdut vederea înaintea vârstei de 5 ani nu au vise ce prezintă imagini, dar sunt la fel de complexe ca visele celor care văd. În locul senzaţiilor vizuale nevăzătorii au vise ce includ informaţii ale celorlalte simţuri. Ei visează sunete, mirosuri, gusturi.

Multe invenţii s-au născut în urma viselor

Newton, Graham Bell, chiar şi unii poeţi şi-au găsit inspiraţia în vise. Lui James Watson i-a venit ideea helixului dublu al ADN-ului în urma unui vis, la fel s-a întâmplat şi cu tabelul periodic al elementelor al lui Dimitri Mendeleev. Acest lucru a fost posibil deoarece aceştia îşi notau tot ce visau imediat cum se trezeau. Notarea viselor a reprezentat modalitatea prin care ei îşi puteau aduce aminte ce visaseră, astfel fiind capabili să-şi dezvolte ideile.

În timpul viselor suntem paralizaţi

În timp ce visăm suntem practic paralizaţi, fiind opriţi de a acţiona în conformitate cu ceea ce visăm că facem. În unele cazuri această paralizie temporară se poate întinde şi după ce ne trezim şi poate dura până la 10 minute. Chiar dacă ni se pare înspăimântător, oamenii de ştiinţă ne liniştesc spunându-ne că acest lucru este perfect normal. Există şi cazurile de somnambulism în care acest mecanism de apărare nu funcţionează, persoanele respective putându-se mişca în timpul somnului.

Multe vise au o natură universală

Chiar dacă visele noastre sunt influenţate în mare parte de experienţele personale, s-a aflat că multe sunt comune indiferent de unde ne aflăm sau cu ce ne ocupăm. Cele mai comune vise sunt cele în care persoana este fugărită, atacată sau se află în cădere.

Drogul viselor

Există unele persoane cărora le place atât de mult să viseze, încât nu vor să se mai trezească. Pentru a putea visa şi în timpul zilei, aceştia apelează la un drog halucinogen numit Dimethyltryptamine (formă sintetică a substanţei chimice produse în mod natural de creier în timpul viselor).

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version