Home Animale Top 10 cei mai mari dinozauri care au trăit pe Pământ

Top 10 cei mai mari dinozauri care au trăit pe Pământ

0

Dinozaurii, aceste creaturi fascinante ale erei mezozoice, continuă să stârnească imaginația oamenilor de pretutindeni.

Top 10 cei mai mari dinozauri – Dimensiunea gigantica la care au ajuns aceste animale preistorice este cu siguranta unul dintre cele mai importante lucruri care ne starneste curiozitatea de a afla mai multe aspecte legate de felul cum ele au trait cu milioane de ani in urma pe acest Pamant.

Unii cercetatori au asociat dimensiunile imense ale dinozaurilor cu mediul in care ei au existat, in acea era indepartata. Acest lucru a dat nastere la numeroase controverse, era greu de crezut ca intinderile mari de teren ale supercontinentul Pangea, continutul ridicat de oxigen din atmosfera sau clima calda si umeda ar fi condus la dimensiunile lor colosale.

Expertii au incercat sa gaseasca o corelatie intre viata acestor dinozauri si schimbarile de temperatura globala. Unii pe baza lungimii osului femur au facut o estimare a dimensiunii corporale, insa nu au gasit vreo legatura intre aspectul imens al unui asemenea animal si factorii de mediu.

In urma altor studii cercetatorii au ajuns la concluzia ca dimensiunea enorma a unor specii de dinozauri ar putea fi legata doar de caracteristicile lor particulare, unice. Interesant la aceste creaturi preistorice era faptul ca si cele mai mari dintre ele trebuiau sa se nasca din oua mici cu coaja ce permitea patrunderea oxigenului, iar apoi dupa eclozare trebuiau sa creasca si sa castige rapid in greutate.

Din numeroasele specii care au trait pe Terra cateva pot fi grupate intr-un un top 10 cei mai mari dinozauri:

Argentinosaurus

Argentinosaurus
Argentinosaurus

Argentinosaurus – Este cel mai mare sauropod si cel mai mare dinozaur care a trait pe planeta. Era erbivor, cantarea 80-100 tone si ajungea la lungimea de 40 m. Traia in zonele impadurite de pe teritoriul cretacic al Americii de Sud si se hranea cu plante. Greutatea sa era redusa de camerele de aer existente in oase.

Comparativ cu dimensiunile sale gigantice avea capul extrem de mic, gatul lung si coada relativ mare si rigida, tinuta in pozitie aproape orizontala. Ramasitele sale fosile au fost descoperite in Argentina in anul 1993 si dateaza de acum 95 de milioane de ani.

Sauroposeidon

Sauroposeidon

Sauroposeidon – A fost un al doilea mare sauropod care a trait cu aproximativ 112-100 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului mediu. Un exemplar adult ajungea la lungimea de 31 m, greutatea de 60 tone si inaltimea de 18 m. Avand in vedere aceste dimensiuni estimative cu siguranta dinozaurul Sauroposeidon este pe locul 2 in top 10 cei mai mari dinozauri. Numele sau aminteste de zeul marilor Poseidon din mitologia greaca.

Spinosaurus

Spinosaurus

Spinosaurus – Este considerat cel mai mare dinozaur carnivor. Avea botul cu falci de crocodil, prevazute cu dinti drepti, lungi si ascutiti, iar pe partea dorsala, de-a lungul coloanei vertebrale o vela imensa, inalta de pana la 2 m.

Paleontologii au estimat lungimea unui exemplar adult la 14 m, inaltimea la 7 m si greutatea la 4 tone. Tinand cont de aceste dimensiuni s-ar putea spune ca aparent Spinosaurusul a fost unul dintre cele mai mari si mai feroce animale de prada din perioada Cretacicului superior.

Quetzalcoatlus

Quetzalcoatlus

Quetzalcoatlus – A fost cel mai mare pterozaur sau dinozaur zburator cu coada scurta care a trait cu 67-65 milioane de ani in urma, in perioada Cretacicului superior. Avea anvergura aripilor de 15 m si cantarea cel mult 100 kg. Avea gatul foarte lung, capul mare incoronat cu o creasta osoasa si lunga, iar falcile erau lipsite de dinti.

Liopleurodon

Liopleurodon

Liopleurodon – Giganticul pliozaur din perioada Jurasicului superior avea greutatea de 20 tone, lungimea corpului de pana la 25 m, din care doar craniul masura 3-4 m. Inotatoarele laterale erau puternice si ajungeau la lungimea de 3 m, iar falcile imense erau dotate anterior cu numerosi colti ascuti si pe partile laterale cu dinti lungi de 30 cm. Liopleurodonul a fost un pradator dominant al marilor jurasice, de acum 165 milioane de ani.

Shantungosaurus giganteus

Shantungosaurus giganteus

Shantungosaurus giganteus – Dupa cum ii spune si numele a fost cel mai mare hadrosaur, ajungea la lungimea de 12-15 m si greutatea de 14-15 tone – era de opt sau chiar de zece ori mai mare ca un elefant. Acest urias cu capul plat si cioc de rata avea corpul masiv sustinut pe cele patru picioare puternice si lungi.

Membrele din spate se terminau cu cate trei degete robuste perfect adaptate sa tina cea mai mare parte din greutatea corpului. Pentru a scapa de pradatori Shantungosaurusul isi folosea coada imensa pe post de padela pentru a inota si a se refugia in apa raurilor – cel mai bun loc de refugiu pentru erbivore. Aceste animale preistorice traiau in turme, in zonele impadurite de pe teritoriul cretacic al Asiei, cu 75 milioane de ani in urma.

Utahraptor

Utahraptor

UtahraptorA fost cel mai mare pradator dotat cu doua arme letale, cele doua gheare uriase de la degetele membrelor din spate, lungi de cca. 35 cm, curbate si retractabile. Acest vanator abil ajungea la lungimea de 7 m, inaltimea de 2,8 m si greutatea de 700 kg. Obisnuia sa vaneze dinozauri erbivori ce populau continentul american, in perioada Jurasicului superior, cu aproximativ 135 milioane de ani in urma.

Avea ochii mari, membrele posterioare si anterioare puternice, era un vanator periculos, rapid, care stia sa-si surprinda si sa-si intimideze prada, specializat in uciderea ei cu gherele imense curbate si ascutite. Reusea sa-si mentina echilibrul stand pe un picior si pe coada rigida datorita vertebrelor si tendoanelor osificate, iar cu celalalt picior lovea cu putere infingandu-si gheara in corpul victimei.

Moschops

Moschops

Moschops – Cel mai mare terapsid care a trait cu aproximativ 250 milioane de ani in urma, in perioada Permianului mediu, in era Paleozoica. Avea corpul lung de 3-5 m, greutatea de 400 kg, coada scurta, iar membrele anterioare mai dezvoltate decat cele posterioare.

Craniul prezenta o bolta inalta de 10 cm, maxilarele erau dotate cu dinti ascutiti in partea anterioara si mai mici pe partie laterale. Era vegetarian, traia in zonele cu paduri din apropierea raurilor, de pe teritoriul unde azi se afla Africa de Sud, consuma plantele de la sol dar si radacinile pe care le scotea scormonind in pamant cu ghearele lungi si groase.

Sarcosuchus

Sarcosuchus

SarcosuchusReprezinta cel mai mare crocodil care a existat vreodata pe Pamant. Avea lungimea corpului de 12-15 m si greutatea de 8 tone. Se banuieste ca a trait in perioada Cretacicului inferior, cu milioane de ani in urma, pe malurile raurilor nigeriene din Africa.

Acest monstru preistoric ajungea la maturitate la varsta de 45-60 de ani, traia foarte mult in jur de 100 de ani, avea corpul masiv acoperit cu placi osoase dispuse in mod ordonat, simetric, craniul de cca. 2 m iar falcile imense dotate cu dinti lungi, puternici si ascutiti. Isi petrecea timpul atat in apa cat si pe mal, unde vana pesti de dimensiuni mari si dinozauri.

Shonisaurus

Shonisaurus

Shonisaurus – A fost cel mai mare ihtiozaur care a trait in perioada Triasicului superior, cu aproximativ 215 milioane de ani in urma. Un exemplar adult ajungea la lungimea de 20-50 m si greutatea de 30 tone.

Avea carpul masiv ca al unei balene si capul similar cu al unui delfin, ochii mari, acuitatea vizuala buna si dinti ascutiti ca de rechin. Primele fosile de Shonisaurus au fost descoperite in Nevada in anul 1920. Traia exclusiv in mediul acvatic, unde vana pesti si reptile marine de dimensiuni mari.

Cum au fost descoperite aceste creaturi uriașe?

Multe dintre cele mai mari fosile de dinozauri au fost descoperite în emisfera sudică, în locuri precum Argentina și Africa. Primele descoperiri notabile au fost făcute în secolul al XIX-lea, în perioada „Războiului Oaselor”, când paleontologii americani rivalizau pentru a găsi cele mai impresionante fosile. Tehnologia modernă, precum scanările 3D și analizele geologice avansate, continuă să dezvăluie noi specii și informații despre aceste giganți.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version