Home Cultură generală Top 10 cele mai mari telescoape din lume

Top 10 cele mai mari telescoape din lume

0
Apus de Soare, Foto: thewanderlustgene.wordpress.com

Urmatoarea generatie de telescoape terestre a fost desemnata o prioritate de un raport mult asteptat din partea Academiei Nationale de Stiinte. Aceste telescoape s-ar alatura unei serii de telescoape terestre existente si unor telescoape spatiale mai mici care deja observa supernove, galaxii si alte obiecte distante de pe cerul instelat. Trei telescoape optice planificate, in intervalul de 30 de metri, vor gazdui unele dintre cele mai mari oglinzi de colectare a luminii de la obiectele cosmice distante. De asemenea, telescoapele radio propuse vor face ca predecesoarele lor sa para niste pitice – acestea vor folosi mai multe statii de antena pentru a crea o suprafata totala de colectare de un kilometru patrat. In continuare puteti arunca o privire asupra unui top 10 cele mai mari telescoape din lume. Unele dintre ele exista in prezent, iar altele sunt doar planificate pentru viitor, insa toate aceste telescoape uriase le vor oferi oamenilor de stiinta o privire asupra universului prin timp si spatiu.

LSST, Foto: muddlex.blogspot.com
LSST, Foto: muddlex.blogspot.com

10. Telescopul Sinoptic de Supraveghere la Scara Mare (LSST)

LSST este un nou observator terestru care ar scana tot cerul disponibil, la fiecare trei nopti. Acesta va fi construit in Chile si va vedea lumina zilei in 2014. Acest telescop de 465 de milioane de dolari le-ar oferi astronomilor cea mai buna privire asupra modului in care miliarde de obiecte slab iluminate se schimba de-a lungul timpului. Acesta ar putea, de asemenea, sa abordeze aspecte legate de natura energiei intunecate si ar putea urmari rocile spatiale care s-ar putea ciocni cu Pamantul pe viitor. Telescopul optic ar fotografia fiecare regiune a cerului de 1000 de ori in zece ani, cu o apertura de aproape 8,4 metri. Acest telescop a reprezentat o prioritate de top printre proiectele terestre programate pentru urmatorii zece ani.

SALT, Foto: vsmeets.wordpress.com

9. Telescopul Mare din Africa de Sud (SALT)

Acest telescop de 9,2 metri reprezinta cel mai mare instrument optic terestru din emisfera sudica. SALT se concentreaza pe studiile spectroscopice. Oglinda principala a telescopului consta in 91 de oglinzi hexagonale unite (asemanator cu Telescopul Hobby-Eberly din Texas). La fel ca Telescopul Hobby-Eberly, SALT are deasemenea un design cu unghi fix, care a complicat observatiile de cand a inceput sa functioneze in 2005. Totusi, instrumentul poate vedea aproximativ 70% din cerul observabil din Sutherland, Africa de Sud.

Telescoapele Keck I si II, Foto: naturalsciencesresearch.wordpress.com

8. Telescoapele Keck I si II

Telescoapele gemene de 10 metri de la Observatorul W. M. Keck se afla pe locul doi in topul celor mai mari telescoape de pe Pamant. Acestea sunt situate in apropierea varfului vulcanului Mauna Kea din Hawaii. Oglinda principala a fiecarui telescop consta in 36 segmente hexagonale care lucreaza impreuna. Keck I a devenit operational in 1993, iar cativa ani mai tarziu (1996), acesta a fost urmat de Keck II. Observatorul combinat i-a ajutat pe astronomi sa examineze diverse evenimente, cum ar fi impactul de pe Jupiter din 2010. Acesta deasemenea a utilizat primul sistem optic adaptiv pe un telescop mare in 2004 – acest sistem creeaza punctul unei stele artificiale ca un punct de referinta, pentru a corecta distorsiunile atmosferice atunci cand este observat cerul.

GTC, Foto: vicentetronchoni.wordpress.com

7. Marele Telescop al Insulelor Canare (GTC)

In 2009, un telescop de 10,4 metri, situat in La Palma din Insulele Canare, a luat locul intai ca cel mai mare telescop terestru optic. Oglinda principala care consta in 36 segmente hexagonale contine unele din cele mai fine suprafete facute vreodata. Telescopul are de asemenea mai multe instrumente de sprijin, cum ar fi CanariCam, care este o camera foto capabila sa examineze lumina infrarosie emisa de stele si planete. CanariCam are capacitatea unica de a descoperi directia luminii polarizate si de a utiliza coronografia pentru a bloca lumina stelelor stralucitoare, facand astfel planetele slab iluminate mult mai vizibile.

Observatorul Arecibo, Foto: hrexach.wordpress.com

6. Observatorul Arecibo

Unul dintre cele mai usor de recunoscut telescoape terestre se afla sub forma unei antene radio uriase (305 metri) situata langa Arecibo, Puerto Rico. Acesta functioneaza inca din anul 1963. Telescopul radio Arecibo inca este considerat cel mai mare telescop cu o singura apertura construit vreodata – reflectorul sau sferic consta in 40 000 de panouri de aluminiu, fiecare cu dimensiunile de 0,91 metri pe 1,82 metri. Reflectorul urias ajuta ca telescopul Arecibo sa fie extrem de sensibil, capabil sa localizeze o sursa radio slaba in doar cateva minute dupa ce a fost observata. Asemenea surse radio includ quasari si galaxii distante care emit unde radio ce ajung pe Pamant abia peste 100 de milioane de ani.

Observatorul ALMA, Foto: babysharkminorityreport.wordpress.com

5. Observatorul ALMA

Unul dintre cele mai mari instrumente astronomice terestre vine sub forma unor antene radio de 12 metri, care constituie matricea principala a observatorului. Fiecare antena cantareste peste 100 de tone si necesita vehicule uriase pe senile pentru a fi mutata pe platoul Chajnantor din Chile, situat la 4,8 kilometri mai sus. Acest lucru va face ca ALMA sa fie cel mai mare si mai sensibil telescop radio construit vreodata, cel putin pana cand apare un nou concurent. Reteaua de antene poate avea diverse configuratii, in functie de cum sunt mutate antenele individuale. O configuratie compacta ar plasa toate antenele intr-o zona mai mica de 304 metri, sau intr-o configuratie extinsa cu o distanta maxima de separare intre antene de aproape 16 kilometri. Acest lucru ii va permite retelei sa studieze orice, de la “vremurile intunecate” cosmice de acum miliarde de ani pana la procesele de formare a stelelor si planetelor.

GMT, Foto: blogs.voanews.com

4. Telescopul Magellan Urias (GMT)

Unul dintre urmatoarele telescoape optice terestre va lua forma Telescopului Magellan Urias, care va costa 1,1 miliarde de dolari si va avea o oglinda principala de 24,5 metri compusa din sapte segmente. Un segment de 8,4 metri va sta in mijloc, fiind inconjurat de celelalte sase segmente care vor avea o forma curbata unica. Oglinda principala mare va face ca generatia actuala de telescoape de 8-10 metri sa para neinsemnate si, de asemenea, va produce imagini de zece ori mai clare decat Telescopul Spatial Hubble. Daca este finantat integral, telescopul si-ar putea gasi o casa in Observatorul Las Campanas din La Serene, Chile, si ar incepe operatiunile pana in anul 2024.

TMT, Foto: 808opinions.wordpress.com

3. Telescopul de Treizeci de Metri (TMT)

Un alt concurent de noua generatie in topul celor mai mari telescoape optice terestre este TMT. Apertura telescopului de 30 de metri, in valoare de 1,4 miliarde de dolari, ar permite o zona de colectare de noua ori mai mare decat a celor mai mari telescoape terestre actuale, cum ar fi telescoapele Keck, si ar putea oferi o rezolutie de 12 ori mai clara decat Telescopul Spatial Hubble. Insa TMT si alte telescoape optice extrem de mari nu ar inlocui telescoapele spatiale. Succesorul lui Hubble, Telescopul Spatial James Webb, ar gasi obiective pentru gigantii de la sol, cum este TMT, pentru ca acestia sa le studieze mai in detaliu. Telescopul de Treizeci de Metri este programat sa se alature Telescoapelor Keck si altor instrumente de pe Mauna Kea din Hawaii si sa inceapa operatiunile pana in 2025-2030.

SKA, Foto: thatscienceguy.wordpress.com

2. Seria de Kilometri Patrati (SKA)

Un succesor al telescoapelor radio, cum este ALMA, este un telescop capabil sa colecteze date intr-o zona de un kilometru patrat. SKA ar deveni regele telescoapelor radio, avand o sensibilitate de 50 de ori mai mare decat a oricarui telescop radio construit vreodata. O asemenea putere ar putea examina semnale provenite din universul timpuriu, de acum 12 miliarde de ani. Planurile actuale sunt fie pentru 30 de statii cu o suprafata de colectare de 200 de metri, fie pentru 150 de statii, fiecare dintre ele echivalenta cu un telescop de 90 de metri. Africa de Sud si Australia s-au oferit deja sa gazduiasca acest mamut de 2 miliarde de dolari, care este programat pentru finalizare in 2020. Acesta a fost clasat de Studiul European Astronet ca fiind proiectul cu cea mai mare prioritate, alaturi de Telescopul European Extrem de Mare.

EELT, Foto: spaceballfrog.wordpress.com

1. Telescopul European Extrem de Mare (EELT)

In prezent, nu exista niciun telescop optic terestru care sa se poata masura cu designul propus pentru Telescopul European Extrem de Mare. Oglinda sa de 42 de metri l-ar pune cu usurinta dincolo de Telescopul de Treizeci de Metri si Telescopul Magellan Urias, lungimea sa fiind aproape cat jumatate dintr-un teren de fotbal. Cinci oglinzi constand in aproape 1000 de segmente hexagonale ar constitui oglinda principala si le-ar oferi astronomilor de la sol cea mai clara vedere a cosmosului in spectrul luminii vizibile. Cerro Amazones din Chile va fi casa celui mai mare telescop optic din lume. Telescopul European Extrem de Mare, in valoare de 1,3 miliarde de dolari, va vedea lumina zilei in aceeasi perioada in care vor aparea si verisorii ei mai mici, prin anul 2018.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Exit mobile version