Există două metode standard de măsurare a bogăției țărilor și de a determina cât de bogați sau săraci sunt locuitorii lor. Măsura cel mai des folosită este Produsul Intern Brut (PIB), care reprezintă în esență mărimea economiei unei țări. PIB-ul pe cap de locuitor este o variantă rafinată a PIB-ului și este o măsură medie a bunăstării și afluenței sau sărăciei rezidenților dintr-o anumită țară. Cu toate acestea, PIB-ul și PIB-ul pe cap de locuitor sunt mai puțin utile atunci când se compară economiile dincolo de frontierele naționale, deoarece PIB-ul este exprimat în moneda locală a țării.

Măsura pe care cei mai mulți economiști o preferă este PIB-ul la paritatea puterii de cumpărare. Acest PIB compară diferențele generalizate din standardele de viață ca un ansamblu între națiuni, deoarece paritatea puterii de cumpărare ia în considerare costul relativ al nivelului de trai și ratele inflației ale țărilor.

Chiar dacă în ultimii zeci de ani multe țări aflate în curs de dezvoltare au înregistrat creșteri semnificative, în cele mai sărace țări progresul nu are loc la fel de repede. De exemplu, multe țări din Africa, mai exact din zona de sub deșertul Sahara, nu înregistrează nici un progres sau unul foarte mic, în mare parte situaţia fiind cauzată de epidemiile de HIV și războaiele civile.

În cele ce urmează vă prezentăm cele mai sărace țări din lume în conformitate cu datele din 2013

1. Republica Democrată Congo

Congo
Congo, foto: blogs.blouinnews.com

Începând cu 2010, Republica Democrată Congo este cea mai săracă țară din lume. Până în 1997, aceasta a fost cunoscută ca Zair. Congo este cea mai mare țară din lume ce are ca limbă oficială limba franceză, având cu aproximativ 6 milioane de locuitori mai mult decât Franța. Cel de-al doilea război din Congo care a început în 1998 a devastat țara. Războiul ce a implicat cel puțin 7 armate străine este conflictul cu cei mai mulți morți de după cel De-Al Doilea Război Mondial (până în 2008, peste 5,4 milioane de oameni fuseseră uciși). În 2013, PIB-ul la paritatea puterii de cumpărare era de doar 394,42 de dolari.

2. Zimbabwe

Zimbabwe
Zimbabwe, foto: blogs.redcross.org.uk

Guvernul din Zimbabwe a emis bancnota cu cea mai mare valoare din lume, 100 de trilioane de dolari, în ianuarie 2009. Pe lângă problemele economice, Zimbabwe are cea mai mică speranță de viață din lume, cu doar 37 de ani în cazul bărbaților și 34 de ani în cazul femeilor. Unul dintre motivele pentru această speranță de viață scăzută îl reprezintă faptul că 20,1% din populație are HIV și SIDA, iar problemele de sănătate nu par să se îmbunătățească. Pentru 2013, PIB-ul la paritatea puterii de cumpărare era de 589,46 de dolari.

Citește și:  Doctrina lui Karl Marx, începuturile socialismului

3. Burundi

Burundi
Burundi, foto: amaniyajuunews.files.wordpress.com

Burundi este cunoscută pentru nesfârșitele sale războaie tribale și civile. Ca urmare a războaielor continue, este cea de-a treia cea mai săracă țară din lume. Această poziție este cauzată în mare parte de poziția sa geografică, fără nici o ieșire la mare, de sistemul juridic slab, de lipsa de libertate economică, de lipsa accesului la educație, precum și de proliferarea HIV și SIDA. Aproximativ 80% din populație trăiește în sărăcie iar 57% dintre copiii sub 5 ani suferă de malnutriție severă. În conformitate cu rapoartele pe anul 2013, PIB-ul la paritatea puterii de cumpărare este de 648, 58 de dolari.

4. Liberia

Liberia
Liberia, foto: blog.sfs.georgetown.edu

Liberia este una dintre puținele țări din Africa care nu au fost colonizată de către europeni. În schimb, Liberia a fost înființată și colonizată de către sclavii eliberați din America. Acești sclavi au format elita țării și au stabilit un guvern asemănător cu cel al Statelor Unite ale Americii. În 1980, președintele a fost răsturnat și o perioadă de instabilitate și război civil a urmat. După moartea a sute de mii de oameni, a fost semnat un acord de pace în 2003 ce a dus la alegeri democratice în 2005. În momentul de față, Liberia încearcă să-și revină de pe urmele războiului, iar aproape 85% din populație trăiește cu mai puțin de 1 dolar pe zi.

5. Eritreea

Eritrea
Eritrea, foto: dcyberinfo.blogspot.com

Eritreea a fost afectată de către coloniștii italieni din secolul al XIX-lea. Avantajul pe care Eritreea îl avea în a controla marea prin intermediul Canalului Suez i-a determinat pe italieni să-i colonizeze la doar un an de la deschiderea canalului în 1869. Din același motiv, britanicii i-au cucerit în 1941. În momentul de față, situația economică a Eritreei nu s-a îmbunătățit; produsul intern brut real a avut o creștere medie de 1,2% între 2005 și 2008. Începând cu 2009, PIB-ul a înregistrat o creștere puțin mai mare, de aproximativ 2%. Ca rezultat al perioadelor în care au fost sub dominație străină, economia Eritreei este una din cele mai slabe din lume, iar în 2013 PIB-ul la paritatea puterii de cumpărare era de 792,13 de dolari. Chiar dacă este aproape dublu față de cel al celei mai sărace țări din lume, acest lucru nu înseamnă că între cele două este o diferență atât de mare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.