Chiar daca pare greu de imaginat un Craciun fara fulgii de zapada, care imbraca totul in jurul nostru in mantaua de un alb stralucitor atat de mult dorita, in preajma sarbatorilor de iarna, ziua festiva a Nasterii Domnului este un prilej de bucurie in orice colt al lumii. Astfel, traditiile de Craciun in Australia pot fi la fel de frumoase si de interesante precum cele din tara noastra, chiar daca noi nu ne aflam in emisfera sudica, precum australienii. Ba dimpotriva, pentru unii dintre noi care isi doresc sa se scalde de sarbatorile de iarna in razele soarelui, poate fi chiar un motiv pentru care ii putem invidia pe cei din minunata tara continent.
Datorita faptului ca o marte parte din emigrantii acestei tari sunt de origine irlandeza si engleza, traditiile de Craciun din Australia sunt inspirate din obiceiurile pe care acestia le-au adus cu ei pe taramurile australiene. Activitatile pe care ei le desfasoara, cat si mancarurile pe care ei le gatesc se deosebesc, asa cum este firesc, de ceea ce se pregateste la noi, insa farmecul sarbatorilor de iarna are si aici o vraja aparte, cu toate ca nu servesc traditionalele noastre sarmale sau lipseste pomana porcului.
Incepand cu data de 1 decembrie incep si traditiile de Craciun in Australia, prin decorarea locuintei cu cele mai frumoase ornamente care sa vesteasca apropierea Craciunului si sa imbrace intreaga casa cu haine de sarbatoare. Bineinteles, nu lipseste bradul de Craciun sau beculetele, aranjate frumos atat in interiorul locuintei, cat si in exteriorul ei, spre bucuria turistilor, care pot admira, in unele situatii, instalatii de beculete deosebit de frumoase, care lumineaza frumos casele australienilor. De asemenea, sunt nelipsite din decorare, tot felul de floricele colorate, alaturie de feriga si frunze de palmier. Sub brad, care de regula este artificial, cu toate ca sunt persoane care prefera sa il importe din alte tari, se asaza cadourile cumparate pentru familie si prieteni.
Tot din traditiile de Craciun din Australia fac parte colindele, care sunt cantate pe toata durata lunii decembrie, cat si organizarea de piese de teatru in scoli, care au ca tema nasterea lui Iisus Hristos. Cum nu se poate in aceasta perioada sa nu isi aminteasca de prieteni si de rude, australienii trimit felicitari acestora, iar copiii se pregatesc pentru traditionalele scrisori adresate lui Mos Craciun, asteptand cu emotie venirea acestuia si pregatindu-si ciorapii, in ajun de Craciun, pentru a le gasi pline cu doritele cadouri.
Asa cum este firesc pentru locuitorii din emisfera sudica, lunile decembrie, ianuarie si februarie sunt de vara, putand numi sarbatorile de iarna de la noi, sarbatori de vara la ei. Fiind in sezon estival, din traditiile de Craciun ale Australiei nu pot lipsi, gratarele, alaturi de bere, peste si salate, adecvate temperaturilor ridicate de afara. Vremea la ei in aceasta perioada este extrem de calduroasa, cu temperaturi cuprinse intre 25-38 de grade. Din mancarurile traditionale intalnite aici face parte marinarea unei bucati de sunca, care se gateste la protap sau la gratar si se serveste alaturi de o gama bogata de salate.
Masa din ziua de Craciun este alcatuita din friptura de miel, vita sau curcan, cu cartofi si dovlecei copti, iar ca desert pot servi prajituri cu ciocolata sau fructe, precum budinca de prune, placinta de mere sau inghetata. O traditie de Craciun din Australia o reprezinta decorarea mesei in spiritul specific Craciunului, cu o fata de masa deosebita, alaturi de servetele sau baloane, care inveselesc atmosfera. De asemenea organizeaza picnicuri si intalniri in parcuri sau in curtile caselor lor, cu mese imbelsugate, de unde nu lipsesc fructele de mare. In ajunul sarbatorii se aduna la biserici, unde se canta colinde.
Inca din anul 1937, in saptamana dinaintea Nasterii Domnului, are loc o traditie de Craciun importanta din Australia, care se numeste “Colinde la lumina lumanarii”, in care toti australienii se intalnesc noaptea in parcuri si canta colinde, tinand in maini lumanari aprinse. Aceasta este o traditie foarte frumoasa, la care participa familii intregi, pregatite cu scaune pliante, paturi si cosulete cu mancare, precum s-ar pregati pentru un picnic, si stau impreuna, indiferent de vreme, celebrand astfel, marea sarbatoare care urmeaza.
Ziua de 26 decembire continua cu o alta traditie de Craciun din Australia, si anume cu Ziua Boxului, mostenita de la englezi. In aceasta zi este organizata o cursa cu iahtul, intre Sidney, capitala statului Noua Galie de Sud si Hobart, capitala Tismaniei. De asemenea, in aceasta zi cricketul este un sport extrem de apreciat de autralieni. Modul de a petrece ziua difera de la o familie la alta, unii merg la picnicuri, altii la plaja, unii se plimba cu barca, pescuiesc, sau raman acasa si se uita la televizor.
Sarbatorile pentru autralieni nu se opresc aici, incheindu-se tocmai pe 6 ianuarie, cand are loc o alta perecere, creata cu scopul de a incheia intr-un mod fericit sarbatorile de Craciun. Astfel, cei din Australia pot fi, cu siguranta de invidiat, deoarece, pe langa temperaturile ridicate si mancarurile delicioase, ei sarbatoresc Craciunul cu o luna inainte si incheie sirul sarbatorilor abia la 6 zile dupa intrarea in Noul An. Cu toate ca traditiile de Craciun din aceasta tara continent nu se bucura de albul zapezii, o luna si cateva zile de sarbatoare poate reprezenta visul unora dintre noi, dornici sa se bucure de Craciun pe o vreme insorita de vara.