Home Cultură generală Traditii de Craciun in China – intre braduti, dragoni si parade

Traditii de Craciun in China – intre braduti, dragoni si parade

0
Ornament de brad cu simbol chinezesc, Foto: chinaadoptiontalk.blogspot.com

Traditiile de Craciun in China au devenit foarte populare in ultimii ani, in special in orasele mari, ca Hong Kong, Beijing, Shanghai si Guangzhou, datorita numarului mare de imigranti europeni care locuiesc aici. Craciunul nu este o sarbatoare oficiala in China, pentru ca majoritatea populatiei nu este crestina. Cu toate acestea, daca vei vizita aceste orase, in perioada de iarna, vei vedea semnele Craciunului oriunde te-ai uita, inclusiv pe “Bulevardul Pacii Eterne”, din Beijing, unde se amplaseaza braduti de Craciun impodobiti, ghirlande multicolore si lumini. Traditia sarbatorilor de iarna dateaza, totusi, inca din timpul mesopotamienilor, o civilizatie care pretuia cutumele, deci si colindatorii, mesele festive si petrecerile din perioada Anului Nou. Traditiile de Craciun in China nu au absolut nicio simbolistica religioasa, pentru majoritatea chinezilor, Craciunul fiind celebrat ca un soi de ocazie fericita de reintalnire cu familia si cu prietenii apropiati. Este timpul potrivit pentru a sarbatori cu cadouri, muzica, entuziasm si mancare traditionala. Crestinii din China intampina Craciunul prin impodobirea bradului, pe care il numesc “Copacul Luminii”, cu ghirlande colorate, special concepute in acest sens, facute din hartie, cu luminite si globuri.

Daca te-ai fi plimbat pe strazile Chinei acum 20 de ani, cu siguranta, nu ai fi vazut foarte multe semne ale Craciunului, acum insa, in fiecare magazin si pe fiecare straduta, vei vedea instalatii care de care mai colorate si mai stralucitoare, braduti, decoratii specifice si sunetul melodios al colindelor care razbat peste zgomotul multimilor din strada. Pentru ca scena traditiilor de Craciun in China sa fie completa, “Parintele Craciun” isi face aparitia peste tot, pe strada, in magazine, in pietele publice etc. In China, Craciunul poarta numele de Sheng Dan Jieh, care inseamna “Sarbatoarea Nasterii Sfinte”. Foarte multi dintre chinezi organizeaza petreceri, in Ajunul Craciunului, pentru a se putea bucura, impreuna cu prietenii si cu familia, de mesele imbelsugate, organizate in aceasta perioada.

Sezonul Craciunului dobandeste un plus de culoare prin jocurile de artificii, jongleuri si acrobati care bucura multimile cu spectacolele lor stradale. In Hong Kong, recent restaurat dupa regulile chineze, ziua de Craciun se numara printre cele 17 vacante oficiale. Tot in aceasta perioada a anului, locuitorii din Hong Kong celebreaza Ta Chiu, un festival al pacii si al reinnoirii, festival care presupune aducerea de ofrande sfintilor si pomenirea numelor tuturor celor care locuiesc in zona. Traditia de Craciun in China mai inseamna ca, in seara ajunului, copiii sa puna ciorapeii speciali la fereastra, pentru ca Dun Che Lao Ren, sau “Batranul Craciun” sa le umple cu daruri. In China, Mos Craciun mai poarta si numele de Lan Khoong-Khoong, „Batranul parinte”.

Parada de Craciun, Foto: nookdeejung.blogspot.com
Parada de Craciun, Foto: nookdeejung.blogspot.com

Noul An Chinezesc sau sarbatoarea de primavara se celebreaza la finalul lunii ianuarie si inceputul lui februarie si dureaza trei zile. Chiar daca nu face parte din sarbatoarea Craciunului, Anul Nou este una dintre cele mai pretuite sarbatori din China, locuitorii strabatand distante foarte mari pentru a fi in preajma familiei. Isi decoreaza casele cu bannere ce poarta mesaje de noroc, prosperitate si implinire, pentru noul an, si fac schimb de cadouri, iar traditia presupune ca acestea sa fie unele foarte valoroase pentru membrii familiei si unele cu caracter simbolic pentru prieteni si rude indepartate. Toti se imbraca in haine noi, pe care le poarta cu mandrie, iar traditia de Craciun in China include, obligatoriu, ca masa sa fie servita de cel mai mic membru al familiei, capului familiei.

In fiecare zi a Anului Nou, chinezii ofera orez, legume, ceai si vin, ca daruri pentru rai si pamant si ard lumanari pentru a-i cinsti pe stramosi si pe toti membrii in viata ai familiilor lor. In fiecare an, de Anul Nou, chinezii se strang in jurul focurilor spectaculoase de artificii, pentru a se bucura de ele si de traditionalul “dans al leului” – un costum urias (animat de cativa performeri) care danseaza, merge, se rasuceste pe o parte, racneste si se tavaleste, spre bucuria privitorilor sai, in timp ce conduce procesiunea foarte animata si colorata. Alte evenimente speciale din aceasta perioada includ festivalul Dragonului si festivalul Pescarilor. In toate cele trei zile ale festivalului, chinezii se poarta exemplar unii cu ceilalti, pentru a-si aduce noroc si bunastare in anul care vine.

Cu toate ca nu exista foarte multi chinezi crestini care sa respecte traditia de Craciun in China, acestia se bucura de uriasul si spectaculosul festival de iarna, din aceasta perioada, si de festivalul de la sfarsitul lunii ianuarie, care, chiar daca este numit Festivalul de primavara, de catre majoritatea europenilor, este considerat de catre chinezi “Noul An Chinezesc”. Pe tot intinsul tarii, de la cel mai mic sat si pana la uriasele orase cosmopolite, au loc festivaluri somptuoase, iar copiii se bucura de noile jucarii si haine primite in dar, de la parinti. Toate strazile si marile bulevarde sunt cuprinse de febra sarbatorii Craciunului – spectacole de artificii, pocnitori, parade si dansatori care ofera, spre deliciul privitorilor, spectacole unice, de o neasemuita frumusete si candoare.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version