Sarbatoarea Nasterii Domnului si trecerea in Noul An ofera momente minunate oamenilor din intreaga lume, indiferent de locul in care se afla. Asa se face ca traditiile de Craciun din Etiopia sunt la fel de frumoase precum cele din Europa, oferind o viziune unica asupra acestei sarbatori, intr-o tara in care biserica crestina exista din secolul al IV-lea si a supravietuit pana in zilele noastre, in ciuda evenimentelor prin care a trecut, fiind inconjurata de religii islamice si izolata de crestinii din intreaga lume. In aceste conditii crestinismul etiopian are anumite trasaturi aparte, care determina existenta unor obiceuri diferite de a celebra anumite sarbatori.
Pentru o tara cu o istorie atat de bogata, unde s-au descoperit cele mai vechi resturi umane, iar obiceiurile etiopienilor dateaza de mai bine de 3000 de ani, este imposibil ca traditiile de Craciun din Etiopia sa nu impresioneze, atat prin datinile ceremoniilor crestine, cat si a celor musulmane. Respectand vechiul calendar roman, sarbatoarea Nasterii Domnului are loc pe data de 7 ianuarie si se numeste Ganna. Deoarece in Etiopia exista multe influente culturale si un numar de peste 80 de limbi, exista multe moduri prin care acest popor celebreaza Craciunul. Din aceasta cauza nu exista o modalitate universala, care sa fie valabila in intreaga tara, motiv pentru care in acest articol vom prezenta o parte din obiceiurile etiopienilor.
Spre deosebire de cum se obisnuieste in alte tari, din traditiile de Craciun din Etiopia nu face parte daruirea cadourilor celor dragi, doar copiii fiind cei care primesc mici atentii, foarte modeste. De regula, cadourile pe care le primesc copiii constau intr-un articol vestimenar. Inca din ajun de sarbatoare, etiopienii isi petrec noaptea rugandu-se si cantand pe strazile orasului. Ei postesc toata ziua de ajun, pana a doua zi, cand incepe „Ye Ganna Bal”, acesta fiind numele oferit de ei sarbatorii Nasterii lui Iisus.
In prima zi de Craciun, de foarte dimineata se imbraca in alb, in haine numite „Shamma” si merg la slujba de la biserica, care incepe la ora 4 dimineata. Preotii poarta straie albe si rosii, cu turbane si umbrele deosebit lucrate. Ceremonia religioasa are o durata de trei ore, iar pe parcursul ei se canta colinde, barbatii si femeile stand in parti separate ale bisericii, conform obiceiului.
O traditie importanta de Craciun in Etiopia consta in inconjurarea bisericii de trei ori, cu o lumanare aprinsa, astfel, fiecare persoana care intra in biserica va primi o lumanare, pe care o va aprinde, necesara realizarii acestui ritual religios. La sfarsitul ceremoniei, etiopienii primesc vin sfintit si paine, asa cum se procedeaza la noi cu Sfanta Impartasanie si anafura. Dupa slujba urmeaza masa de Craciun, care consta in friptura picanta, numita „doro wat”, cu legume, uneori servindu-se si oua, iar pe post de farfurie este folosita un fel de paine, numita “injera”. Din aceasta paine se face si lingura pe care ei o folosesc. Pregatirea acestei mese este un obicei foarte important, care incepe cu sacrificarea unui tap sau a unei vite, necesare pregatirii fripturii.
Dupa servirea acestei mese, din traditiile Etiopiei de Craciun fac parte cantecele si dansurile, care le ocupa toata ziua, petrecuta alaturi de familie si de cei dragi. Baietii, alaturi de tatii lor, joaca un sport care poarta numele sarbatorii, Ganna. Acesta este asemanator hocheiului, iar drept crosa serveste un bat din lemn, alaturi de o minge, tot din lemn. Spiritualitatea acestor oameni si modul in care se unesc in aceasta sarbatoare atat de importanta pentru ei este impresionant, mai ales datorita faptului ca este o tara situata in salbaticia Africii, atat de greu incercata de saracie si foamete.
La o distanta de 12 zile de la Ganna are loc o alta sarbatoare, pe 19 ianuarie, numita Timkat, in care sarbatoresc botezul lui Iisus. Ca o continuare a traditiilor de Craciun din Etiopia, sarbatoare Timkat este un nou prilej pentru ca preotii sa poarte straiele lor albe cu rosu, alaturi de turbanele si umbrelele lor frumoase. Oamenii sunt imbracati, de asemenea, in hainele albe, numite „Shamma”, iar spre deosebire de Ganna, instrumentul „sistrum”, compus din discuri de metal, care produc un sunet special atunci cand sunt miscate, face aceasta sarbatoare mult mai vesela. Aceasta sarbatoare dureaza trei zile si demonstreaza voia buna a etiopienilor, prin bucatele alese si nelipsitele jocuri traditionale, prin care celebreaza acest eveniment religios.
Desi traditiile de Craciun din Etiopia nu cuprind obiceiul de a face cadouri celor dragi, asa cum se obisnuieste la noi si in alte tari, iar singurele cadouri pe care le fac sunt copiilor, daruindu-le hainute, aceasta sarbatoare religioasa din aceasta tara africana depaseste cu siguranta granitele unei sarbatori a cadourilor, fiind mai mult de atat. Inainte de toate, este o sarbatoare crestina, pe care ei o pretuiesc nespus prin rugaciuni si colinde, concentrandu-se mai mult pe ceremonia religioasa decat pe orice altceva. Dupa ce aceste indatoriri sunt indeplinite, ei se bucura de spiritul vesel al sarbatorii, urandu-si unul altuia „Melkam Yelidet Beaal”, insemnand „Craciun Fericit” .