Home Cultură generală Traditii de Craciun in Olanda

Traditii de Craciun in Olanda

0
Traditii de Craciun in Olanda, Foto: christmaswow.com

Traditiile de Craciun in Olanda nu sunt foarte diferite de traditiile, din aceasta perioada a anului, din restul continentului european, cu o singura exceptie – “ajutorul” lui Mos Craciun. Miturile despre ajutoarele “neconventionale” ale lui Mos Craciun sunt prezente in multe culturi, si, de obicei, se construiesc in jurul unor personaje “pozitive”. Exista insa si exceptii. In unele parti ale Germaniei, “ajutorul”, care poarta numele de Knecht Ruprecht, este cel care aduce teroarea in sufletele copiilor care nu au fost cuminti, in Austria el poarta numele de Krampus, diavolul incornorat care rascoleste sufletele adolescentilor cu tendinte antisociale, iar in Franta, Pere Foutard este cel care aduce proverbiala bataie “rupta din rai”, copiilor neascultatori. Copiii din America sunt sfatuiti de catre parinti sa se poarte cuviincios, sub amenintarea carbunilor aprinsi ce vor fi pusi in sosete in loc de cadouri – amenintare chiar placuta, comparativ cu versiunea europeana, care implica bataia cu nuiele sau inchiderea intr-un sac.

Traditiile de Craciun in Olanda se leaga de una dintre cele mai ciudate povesti, care ar face ca oricine, dintr-o alta colectivitate decat cea autohtona, sa ridice suspicios dintr-o spranceana. In niciuna dintre tarile globului nu exista o poveste mai bizara referitoare la “ajutorul” lui Mos Craciun, ca in Olanda, tara lui “Petre cel Negru” sau “Zwarte Piet” – emblema a trecutului sau colonial.

Sinterklaas (Mos Nicolae in Olanda) , Foto: thecottoncandymix.wordpress.com
Sinterklaas (Mos Nicolae in Olanda) , Foto: thecottoncandymix.wordpress.com

Foarte multe surse atesta faptul ca numele americanesc de “Santa Claus” provine din cuvantul olandez Sinterklaas (Mos Nicolae), fara a exista insa nicio similitudine intre cele doua caractere. Traditiile de Craciun in Olanda sustin ca,spre deosebire de Mos Craciun, care traieste la Polul Nord, Sinterklaas (Mos Nicolae) provine din insorita Spanie si se bazeaza pe imaginea reala a unui episcop grec, originar din Mira, acum zona Turciei. In versiunea olandeza, acesta este o prezenta foarte ecleziastica, purtand o roba si o mitra de culoare rosie si, spre deosebire de Mos Craciun, care este faimos pentru inconjurul pamantului pe sania condusa de reni, Sinterklaas ajunge in Olanda cu vaporul cu aburi.

De fiecare data, este insotit de “sclavul sau”, “Petre cel Negru”, eveniment prezentat cu mare fast la toate televiziunile si festivalurile specifice perioadei de Craciun. In vremuri de mult apuse, parintii isi amenintau copiii cu replica “daca nu esti cuminte, Petre cel Negru te va lua cu el in Spania”. Traditiile de Craciun in Olanda spun ca “Zwarte Piet” era ajutorul cel neindemanatic al lui Mos Nicolae, cel care era un pic prostut si care, cu siguranta, nu putea vorbi corect limba olandeza, pentru ca nu avea accentul necesar.

Datorita numarului foarte mare de imigranti de culoare, din Olanda, povestea este in curs de modificare, pentru a nu fi jignitoare, in sensul ca “Petre cel Negru” este negru, pentru ca trebuie sa coboare pe cosurile pline de funingine, pentru a lasa cadourile de la Mos Nicolae. Cu toate acestea, exista sute de oameni care se imbraca in “Petre cel Negru”, cel identic cu cel din secolul al XIX-lea, noua poveste nefiind pe deplin integrata. Olandezii considera ca nu este un simbol rasist, motiv pentru care nici nu vor sa auda de inlocuirea lui, acesta facand parte din traditiile de Craciun in Olanda, de sute de ani.

Cadourile lui Sinterklaas pentru copiii cuminti, Foto: cardcetera.wordpress.com

Pentru majoritatea copiilor olandezi, cea mai importanta zi din perioada Craciunului este cea de 5 decembrie, cand Sinterklass (Sfantul Nicolae) le aduce cadouri. Acestia isi pregatesc ghetele si sosetele, pentru a fi umplute cu daruri, si cred ca, daca vor lasa si ceva morcovi si fan in ele, pentru calul lui Mos Nicolae, vor primi, in schimb, dulciuri in plus. Copiii stiu deja de la parinti ca Zwarte Piet are o lista a tuturor faptelor bune si rele facute in ultimul an, pentru a sti cui sa trimita cadourile si pe cine sa fugareasca, amenintand cu o nuia, in noaptea dintre 5 si 6 decembrie. Seara de 5 decembrie poarta, in Olanda, numele de “Sinterklaasavond” sau ‘Pakjesavond’ (seara cadourilor).

Traditiile de Craciun in Olanda fac caziua de Craciun sa fie una mult mai linistita, care se desfasora in jurul bradului, a povestilor, a colindelor si a mesei impreuna cu familia. Cateodata se organizeaza, in timpul dupa-amiezei, o slujba speciala, in biserici, dedicata exclusiv colindelor si povestilor. Copiii primesc, in ziua de 25 decembrie, doar cadouri simbolice – cateva dulciuri – pentru ca le-au primit, deja, pe cele importante, pe 5 decembrie, de Mos Nicolae. In ajunul Craciunului, copiii cred ca Mos Craciun, care vine in sania sa, trasa de reni, tocmai din Laponia, le va aduce si mai multe cadouri. In Olanda, Mos Craciun poarta numele de “Omul Craciunului”, tocmai pentru a se evita confuzia cu Sinterklass (Mos Nicolae), iar pentru cei care vor sa-si ureze “Craciun Fericit” in olandeza, pot folosi expresia “’Prettige Kerstfeest”.

Traditiile de Craciun in Olanda indeamna la liniste si pace interioara, apropiere de familie si bunatate, aplecare catre partea spirituala a sarbatorilor si credinta ca, dincolo de cadouri si mese festive, exista o bucurie a relatiilor inter-umane, care vine din dorinta de a rasplati seninatatea, cinstea si onoarea.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version