Home Cultură generală Traditii de Sfantul Andrei

Traditii de Sfantul Andrei

0
Luna plina in noaptea de Sfantul Andrei, Foto: sandybook.wordpress.com

Data de 30 noiembrie este o data importanta pentru intreaga lume crestina, deoarece in aceasta zi este sarbatorit Sfantul Andrei. Romanii acorda o mare insemnatate sarbatoririi Sfantului Andrei si, mai mult decat atat, traditiile de Sfantul Andrei de pe teritoriul romanesc detin o incarcatura simbolica aparte.

Cine era Sfantul Andrei?

Sfantul Andrei s-a nascut in Betsaida, iar alaturi de fratele sau Simon Petru a fost unul dintre ucenicii Sfantului Ioan Botezatorul. Se presupune ca Sfantul Andrei s-a nascut la inceputul secolului I. Numele sau, in limba greaca, inseamna “curaj”. Povestea Sfantului Andrei este foarte bine redata in Noul Testament. Se spune ca ambii frati, atat Andrei cat si Petru, erau pescari, alaturi de tatal lor, Iona. Dupa botezul lui Iisus Hristos, legenda spune ca Sfantul Andrei a urmat invatatura acestuia, devenind primul sau apostol. In jurul anului 50 d.Hr a avut loc un Sinod Apostolic, scopul fiind acela ca fiecare dintre apostolii lui Iisus sa propovaduaisca crestinismul intr-o oarecare zona. Astfel au fost scrise pe niste bilete zonele respective, iar Sfantul Andrei urma sa impartaseasca invatatura crestina pe teritoriul Scytiei Minor, actuala Dobrogea. De aceea Sfantul Andrei are o insemnatate aparte pentru intreg poporul romanesc. Sfantul Andrei a fost cel care i-a convertit la crestinism pe locuitorii Scyitiei.

Sfantul Andrei a fost rastignit pe o cruce in forma de “X” care a fost supranumita “crucea Sfantului Andrei”.

Romanii il apreciaza foarte mult pe Sfantul Andrei, acesta fiind considerat chiar ocrotitorul acestora.

Sfantul Andrei, Foto: prosanthropos.wordpress.com
Sfantul Andrei, Foto: prosanthropos.wordpress.com

Traditii de Sfantul Andrei pe teritoriul romanesc

In toate tarile crestine care il sarbatoresc pe Sfantul Andrei pe data de 30 noiembrie, importanta obiceiurilor si a traditiilor este una deosebita, insa pe teritoriul romanesc, ziua Sfantului Andrei este cu adevarat magica. Uneori obiceiurile care se practica in noaptea Sfantului Andrei, noaptea de 29-30 noiembrie tind sa incalce sfera realului si sa intre cu precadere in cea a misticului si a ocultului.

Poporul roman are o cultura extrem de bogata, bine conservata in unele zone si uneori foarte greu de inteles si interpretat.

Chiar daca unii invatati au afirmat ca probabilitatea ca Sfantul Andrei sa fi propovaduit crestinismul pe teritoriul Dobrogei de azi ar fi minima, traditia locala tinde sa contrazica aceste afirmatii. Legendele despre Sfantul Andrei inca se mai aud in partea cea mai sudica a Doborgei. Mai mult decat atat, in Doborgea, Colindul Sfantului Andrei, practicat in ziua de 30 noiembrie, este cel care deschide sirul sarbatorilor de iarna.

Din popor se stie ca noaptea de Sfantul Andrei este una atipica, incarcata de o forta aparte,

Coroana de usturoi pentru a proteja casa de spiritele rele, Foto: biawreath.wordpress.com

de aceea este o noapte in care vracii si vrajitoarele fac tot felul de vraji. In bogatul folclor romanesc se spune ca in aceasta noapte isi fac aparitia moroii, strigoii si pricolicii, fapturi fantastice din mitologia romaneasca. In trecut se spunea ca pentru a te feri de aceste creaturi usile si ferestrele caselor trebuiau bine unse cu mujdei de usturoi, deoarece acestia nu suporta mirosul de usturoi. Moroii si strigoii bantuie intreaga noaptea, uneori chiar se bat intre ei; daca nu se pot lupta intre ei, acestia vor dori sa se napusteasca asupra oamenilor si, mai mult decat atat, exista posibilitatea ca acestia sa ii poceasca pe oameni. Pentru a se feri, este bine ca oamenii sa manance usturoi in ajunul Sfantului Andrei.

Tot in traditia populara romanesca se spune ca ziua Sfantului Andrei mai este numita si “Ziua Lupului”, avand in vedere faptul ca Sfantul Andrei era si ocrotitorul animalelor. Fiarele salbatice prind forte suprapamantesti si pot da tarcoale grajdurilor pentru a manca vitele, de aceea oamenii din anumite regiuni ale tarii fac o mica cruce din ceara pe care o lipesc de cornul drept al vitelor. Tot pentru a se proteja animalele li se adauga busuioc in hrana. Mai mult decat atat, gospodarii nu trebuie sa mature, sa curete grajdurile sau sa faca ordine prin casa in ajunul Sfantului Andrei.

Daca un om este muscat de un lup in noaptea de Sfantul Andrei acesta se va transforma in varcolac.

In unele sate din Romania inca se mai practica “Pazitul usturoiului”. Aceasta datina presupune petrecerea noptii Sfantului Andrei cu veselie si voie buna, cu mancare si bautura din abundenta, iar flacaii neinsurati, uneori si fetele, aduc usturoi. Tot usturoiul strans trebuie pus la un loc si pazit la lumina lumanarii de catre o batrana, pentru a nu fi furat. Tinerii petrec pana in zorii zilei, iar cand petrecerea se sfarseste fiecare ia cate o capatana de usturoi. Aceasta capatana de usturoi va deveni una magica, va fi folosita in practici oculte, va fi utilizata pentru vindecarea unor boli, iar in cazul fetelor nemaritate acestea vor trebui sa faca un aluat in care vor inveli usturoiul, pentru a vedea cine le este sortit.

“Turtuca lui Andrei” este un alt obicei pe care fetele nemaritate il practica in mai multe zone ale tarii. Se spune ca acestea isi pot vedea ursitul daca vor manca inainte de culcare o mica turta din faina, apa si foarte multa sare. In vis li se va arata un fecior care le va aduce apa, acela va fi viitorul lor sot.

Varcolac si luna plina, Foto: andrewqgordon.com

Pe langa aceste mici obiceiuri, noaptea Sfantului Andrei este cunoscuta pentru descantecele de dragoste pe care vrajitoarele le fac. Fortele malefice sunt mult mai puternice in aceasta noapte magica. Farmecele de dragoste care se fac in noaptea 29-30 noiembrie sunt cele mai puternice si nu pot fi dezlegate.

Poate cel mai cunoscut obicei practicat de catre romani de Sfantul Andrei este acela de a pune boabe de grau la incoltit intr-un vas cu apa. In functie de cat de mare si frumos va creste graul, cu atat mai bogat si mai bun va fi anul urmator. Tot pentru a vedea cat de rodnic va fi anul urmator, se rup crengute de visin si se aduc in casa. Daca acestea infloresc pana la Craciun, este semn bun, daca nu, anul ce va sosi va fi unul secetos si nu prea bogat.

Noaptea magica a Sfantului Andrei se rasfrange si asupra conditiilor meteorologice, deoarece se spune ca daca cerul va fi senin, iar luna va fi plina, iarna va fi blanda. In caz contrar, ne va astepta o iarna grea, cu un ger naprasnic.

Toate aceste obiceiuri si traditii legate de sarbatoarea Sfantului Andrei nu au legatura cu crestinismul. Acestea inca se mai intalnesc, in special, in zonele rurale, acolo unde sunt pastrate cu strictete.

Noaptea Sfantului Andrei este o noapte cu adevarat magica si poate cea mai incarcata de simboluri.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version