Home Călătorii Obiective turistice din lume Turnul vanturilor din Atena: Obiective turistice Grecia – Atena

Turnul vanturilor din Atena: Obiective turistice Grecia – Atena

0
The wind tower in Athens

Turnul vanturilor din Atena se afla in Piata Romana si este un turn mic din marmura, ce a fost construit in anul 50 i.Hr. de catre Andronicus Kyrrhestos. Pe partea superioara a turnului, sunt sculptate niste linii care indica ora din zi, folosind umbrele unor bare de fier. Inauntrul turnului era un ceas cu apa, care era folosit pe timpul noptii sau pentru zilele in care era innorat. Ramasitele celor 8 cadrane solare si urma unde se afla ceasul cu apa pot fi vazute si astazi.

The wind tower in Athens1

Turnul vanturilor din Atena este mai vechi decat Piata Romana in care se afla, acesta fiind construit in timpul domniei lui Iuliu Caesar. Monumentul este construit din marmura alba. Inauntrul turnului a fost construit un sistem hidraulic ingenios, care regla scurgerea apei intr-un rezervor cilindric. Nivelul apei, indicat de un indice exterior, arata ora din zi. Cel care a creat acest mecanism a fost cel care construise si turnul, Andronicus Kyrrhestos.

Acesta provenea din Macedonia si era cunoscut pentru multe din creatiile sale, una dintre cele mai faimoase fiind cadranul solar din marmura, creat pentru sanctuarul lui Poseidon si Amfitrita de pe pe insula Tinos, care astazi se afla la muzeul de pe Tinos. Acest cadran solar i-a adus atata faima, incat Andronicus a fost invitat la Atena, pentru a construi Turnul vanturilor din Atena.

Acest turn a fost unul dintre primele ceasuri publice construite. Structura sa octogonala are lungimea de 3,20 metri si inaltimea de 12,10 metri, iar latimea totala este de 7,95 metri. La baza sa se afla trei trepte. Pe acoperisul sau se afla o statuie din bronz ce-l reprezenta pe Triton, care tinea in mana un toiag din bronz care isi schimba directia in functie de cum batea vantul. Pe fiecare fatada se afla un cadran solar si o faptura inaripata, sculptata in relief, fiecare reprezantand unul din cele 8 vanturi principale.

Fiecare faptura tine in mana un simbol propriu, iar numele fiecaruia este sculptat dedesubtul sau. Incepand cu partea de nord aceste fapturi se numesc: Boreas (nord), Sciron (nord-vest), Zephyr (vest), Lips (Sud-vest), Notos (sud), Euros (est), Apeliotes (sud-est) si Caecias (nord-est). In acest monument, Andronicus a incorporat si cateva elemente ale unor inventii ce apartineau altor ceasornicari ca: Arhimede, Philon si Ktesibius.

Apa folosita la sistemul hidraulic era pompata dintr-un izvor aflat in nordul Acropolei. In perioada crestina timpurie, Turnul vanturilor din Atena a fost transformat in capela unei biserici din apropiere, in timp ce zona din nord-est a fost ocupata de un cimitir crestin. In secolul 15, Kyriacus de Ancona face referiri la turn numindu-l “Templul lui Eol”, in timp ce un calator se refera la el numindu-l “Biserica”.

In secolul 18, Turnul vanturilor din Atena a fost folosit ca tekke (camera pentru fumat), de catre dervisi. Timp de secole monumentul fusese pe jumatate ingropat in pamant, si a fost excavat intre anii 1837-1845 de catre Societatea Arheologica Greaca. Intre anii 1916 si 1919, profesorul Anastasios Orlandos s-a ocupat de restaurarea turnului. Iar in 1976, turnul a fost din nou renovat, de aceasta data de catre Agentia de Antichitati a Greciei. Turnul se afla intr-o stare destul de buna, atat in ce priveste interiorul, cat si in ce priveste exteriorul.

Turnul vanturilor din Atena este cunoscut si sub numele de Ceasul lui Kyrrhestos, dupa cel care l-a construit. In centrul podelei din interiorul turnului se pot vedea si astazi urmele sistemului hidraulic ce a existat demult in acesta si care facea ceasul cu apa sa functioneze. Pe langa ceasul cu apa, pe turn se aflau 8 cadrane solare. Intr-o zi senina, acele cadrane solare le aratau atenienilor din antichitate cat era ora din zi.

Cadranul solar din partea de sud, arata nu numai ora, ci si zilele in care aveau loc solstitiile si datele aproximative ale echinoctiilor. Cadranele solare au fost sculptate la un secol sau doua dupa construirea turnului vanturilor. Aceasta idee este sustinuta de faptul ca, arhitectul roman Vitruvius nu face nici-o mentiune despre cadranele solare atunci cand descrie turnul si decoratiunile sale. Totusi exista posibilitatea ca Vetruvius san u fi mentionat cadranele solare din alte motive, in cazul acesta, cadranele fiind contemporane cu turnul.

Astazi exista destule constructii ce s-au bazat pe arhitectura si stilul turnului vanturilor din Atena. Unele dintre aceste constructii sunt: Observatorul Radcliffe din Oxford, Anglia, construit in secolul 18; Mausoleumul lui Panayis Vagliano din Cimitirul West Norwood din Londra; Torre del Marzocco din Livorno, construit in secolul 15; turnul din Sevastopol, construit in 1849 si Templul vanturilor din Nordul Irlandei. Turnul vanturilor din Atena este una din cele mai ingenioase cladiri ale antichitatii si merita vizitata, daca va aflati in Atena.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version