Cerul noptii a fost dintotdeauna plin de mister pentru oamenii de rand, iar un scurt tur al universului nu ne va ajunge nici macar sa numim principalele astre. Insa un subiect de admiratie ramane, avand in vedere ca inca din Antichitate, cei mai simpli astronomi au incercat si au reusit in cele din urma sa inteleaga toate figurile desenate pe cer, formate de catre astrii ficsi, alaturi de miscarile Lunii si de miscarile planetelor. Motivul de descoperire a universului, dorinta de a realiza un tur a ceea ce atingem numai cu privirea, era pornita din practica, desi din toate timpurile au existat si motive mult mai poetice, mai boeme, metafizice, in incercarea de a resusi sa intelegem ceea ce insemnam noi in Univers, care este locul nostru, ce putem face ca sa-l implinim sau sa-l motivam.

Cu ajutorul avansului stiintei moderne s-a ajuns astfel si la descoperirea unui spatiu mult mai vast, mult mai complex, a unui spatiu cosmic, care se pare ca a inceput sa capete pentru noi sensuri. Pe Pamant tot ce a fost de descoperit a fost descoperit, atins, numit, insa in cosmos, in vibratiile cerului, mai raman inca multe mistere, limitele explorarii fiind depasite, oamenii reusind sa paseasca pe Luna, sa trimita vehicule spatiale fara a avea echipaje umane, care au transmis imagini din cosmos ale tuturor planetelor si cu putin noroc chiar unii dintre contemporanii nostri ar avea ocazia sa paseasca si pe Marte, intr-o buna zi.

Pentru anticii nostri stelele care stateau parca nemiscate pe bolta cereasca erau un adevarat mister, insa ele sunt acum la fel de indepartate, la fel de inaccesibile, doar ca secretele lor au fost aflate, printre care si faptul ca unele sunt chiar mai puternice si mai stralucitoare fata de Soare, care este steaua cea mai puternica din galaxia noastra, de la care noi, pamantenii ne luam energie, cat si celelalte planete care graviteaza in jurul sau.

Una dintre cele mai interesante descoperiri a fost aceea ca in univers exista multe stele asemeni Soarelui, care in jurul lor au planete ce graviteaza. Sistemele planetare ce au ajuns sa fie cunoscute sunt in prezent de ordinul sutelor, putand exista chiar un miliard numai in galaxia noastra, insa daca este posibil ca Pamantul sa aiba alte planete care ii seamana, sa adaposteasca si acestea forme de viata, ori daca exista viata in Univers, asa cum este pe Terra, ori fiinte inteligente. Toate stelele ce pot fi vazute cu ochiul liber apartin galaxiei noastre, aceasta fiind atat de complexa, incat lumina are nevoie de sute de mii de ani cat sa o traverseze pe toata.

Insa aceasta galaxie, pe care noi o numim „a noastra” poarta numele de Calea Lactee in cele din urma, vizand si faptul ca ea este doar una dintre miliardele de galaxii ce pot fi vizibile cu telescopul de dimensiuni mari. Galaxiile se indeparteaza una fata de cealalta, de parca toate ar fi „prins viata” acum 13, aproximativ 14 miliarde de ani, in urma unui „big bang”, insa ipoteze despre cum si de ce a avut loc acesta au fost formate o gramada, dar nici una nu este cea batuta in cuie, veridica, demonstrata.

Sa admiri frumusetea care se intinde in fata ochilor pe timp de noapte pe cerul instelat este o experienta unica pe care oamenii din cele mai vechi timpuri au trait-o insa imaginea cosmosului este mult mai grandioasa in prezent, iar acum pamantul, Terra noastra, este plasata in context cosmic, pentru o intelegere mai ampla  a ceea ce se arata si a ceea ce nu se arata. Ipoteze, asa cum am spus, exista foarte multe, iar acestea pot spune ca pe cel putin o planeta, asemanatoare celei pe care locuim, s-au putut grupa atomi, astfel incat sa formeze fiinte vii, care sunt in stare sa se gandeasca la mediul lor de provenienta.

Pana in prezent nu s-a descoperit viata pe alte planete, asemeni Pamantului care este format din organisme vii pretutindeni, mai ales daca luam o imagine per ansamblu a coastelor, pline de corali, vazute din spatiu intr-un mod ciudat. Cautarea fiintelor extraterestre va fi cu siguranta cea mai fascinanta calatorie in care vor porni oamenii in secolul XXI. Foarte multe aventuri spatiale au avut loc in Centrul Spatial Kennedy, odata cu rampele de lansare pornite in cadrul acestuia, centrul in sine fiind unul dintre cele mai active centre de lansare si de aterizare din cadrul programului spatial american, constituindu-se si in principala baza de lansare a navetelor spatiale.

Luna vazuta la 1.3 secunde – lumina distanta fata de Pamant prezinta un peisaj steril pe care astronautii de pe Apollo si-au lasat urme de pasi, pamantul aratand o biosfera fragila. Oceanul Pacific vazut din spatiu poate sa arate de la o distanta de pe navetele spatiale, cum ca deasupra apei se pot observa nori formati din vapori de apa si cenusa vulcanica, semn ca pe Terra este activitate vulcanica, continua. Insa mai multe detalii despre cosmos, despre tot ce poate exista, vazut si nevazut, vom aduce pe parcurs, in cadrul acestei categorii de articole.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.