Pastele este una dintre cele mai importante sarbatori religioase ale lumii crestine. Inainte de toate, Pastele este o sarbatoare a sufletului, o sarbatoare a Luminii de aceea trebuie celebrat asa cum se cuvine. “Unde sarbatorim Pastele?” este o intrebare destul de frecventa care se citeste pe buzele celor care doresc sa sarbatoareasca Invierea Domnului intr-un mod inedit.
De Paste, dupa cum toti stim, sarbatorim Invierea Domnului. Chiar si pentru persoanele mai putin religioase sarbatorile Pascale reprezinta o perioada de bucurie, o perioada in care isi regasesc linistea sufleteasca si pacea interioara si nu in ultimul rand o ocazie deosebita de a se bucura de venirea primaverii si de renasterea naturii. Pastele este o sarbatoare magica, o sarbatoare care ar trebui sa ne faca pe toti sa ne preocupam mai mult de bucuria sufleteasca decat de cea materiala si care ar trebui sa ne determine sa ne gandim mai mult la persoanele dragi si la toti cei care ne inconjoara in amintirea faptei pe care Iisus Hristos a facut-o pentru a sterge pacatele intregii omenirii.
Bucuria Invierii Domnului Iisus Hristos se citeste pe chipurile celor care cred cu adevarat in magia acestei sarbatori, acestia retraind inca de la inceputul postului Pastelui momenetele importante prin care Iisus Hristos a trecut inainte de a se sacrifica pe cruce pentru salvarea omenirii.
Pentru fiecare persoana in parte Pastele are o semnificatie aparte. Pentru unii, Invierea Domnului inseamna petrecerea unor momente deosebite alaturi de familie si de prietenii dragi, pentru altii, Pastele inseamna un concediu relaxant iar pentru cei mici, Pastele inseamna cu siguranta venirea iepurasului.
Pastele este o sarbatoare importanta care nu se caracterizeaza sub nicio forma prin petreceri extravagante, asa cum se organizeaza in unele cazuri. Pastele este o sarbatoare a linistii si puritatii si trebuie intampinata asa cum se cuvine chiar si de catre cei care nu acorda o prea mare importanta religiei.
Atunci cand va intrebati unde si cum veti petrece Pastele ganditi-va la ceea ce v-ar face placere sa simtiti in aceasta minunata zi. Cele mai multe persoane aleg sa petreaca ziua Invierii Domnului alaturi de familie si de persoanele dragi. Puteti sarbatori Pastele fie acasa, fie in mijlocul naturii, cea de a doua varianta fiind una foarte des intalnita. Inca din Vinerea Mare pregatirile pentru Invierea Domnului sunt in toi, de aceea puteti profita de aceasta ocazie deosebita si va puteti apropia de cei dragi incercand sa faceti cateva activitati simple, cum ar fi gatitul, impreuna. Masa de Paste trebuie sa fie imbelsugata, insa nu trebuie sa se exagere in ceea ce priveste acest aspect. Insa, din nefericire, nu multi inteleg adevarata simbolistica a Pastelui, poate unii chiar nu stiu ce semnifica, insa investesc sume foarte mari de bani in alimente si distractie.
Este foarte adevarat ca, dupa lunga perioada de post, bucatele traditionale nu trebuie sa lipseasca de pe masa de Paste, mai ales ca si unele dintre acestea au o puternica simbolistica.
In Duminica Pastelui se merge la biserica pentru a primi lumina care simbolizeaza Invierea Domnului, dar si pacea sufleteasca. Slujba din dimineata de Paste este foarte frumoasa si puteti merge la biserica, chiar si pentru cateva minute, impreuna cu familia pentru a simti adevarata putere si valoare a acestei sarbatori.
Multe persoane interpreteaza eronat aceasta sarbatoare si considera ca partea materiala este mult mai importanta si aleg sa isi petreaca Pastele in vacante exotice. Acesta nu este nici pe departe scopul acestei sarbatori.
Persoanele care doresc sa isi petreaca Pastele intr-un mod deosebit pot alege sa mearga intr-un mic concediu in regiuni de pe teritoriul romanesc care inca pastreaza vii foarte multe traditii si obiceiuri legate de aceasta sarbatoare deosebita. Puteti alege zona Maramuresului, a Moldovei sau a Ardealului si locurile in care traditiile sunt pastrate cu strictete. Pe langa faptul ca veti avea parte de o adevarata oaza de liniste, in ziua de Paste puteti merge la manastiri sau biserici construite cu multi ani in urma si veti putea simti adevaratul farmec al sarbatorilor Pascale caracterizate printr-o complexitate a simbolurilor.
Romania inca este o tara care respecta intr-o foarte mare masura vechile traditii si tocmai din acest motiv foarte multi straini aleg sa viziteze Romania in aceasta perioada chiar daca nu sarbatoresc Pastele, aceasta sarbatoare devenind in acest fel un element care a ajutat la dezvoltarea turismului.
Traditiile de Paste difera de la o tara la alta si de la o regiune la alta insa, indiferent unde alegeti sa va petreceti aceasta deosebita sarbatoare nu uitati ca Pastele este sarbatoarea Luminii, este sarbatoarea care va indeamna sa meditati asupra sufletului si asupra conditiei dumneavoastra si, mai mult decat atat, este momentul in care va puteti exprima cu o mai mare usurinta dragostea fata de persoanele care va inconjoara, incercand sa fiti mai buni. Sarbatoarea Pastelui nu trebuie privita ca o sarbatoare comerciala ci trebuie traita din suflet.