Chiar daca Universul cel mai probabil este infinit si pe langa acest aspect, el nu are nici margini, iar partea pe care oamenii de stiinta o cunosc si au reusit sa o studieze cat de cat este destul de finita si de limitata, si ea poarta numele de Univers Observabil. Acesta mai exact reprezinta regiunea sferica ce se intinde in jurul Pamantului de la care lumina a putut si a avut timp sa ajunga la noi, din momentul in care s-a format Universul. Granita care sta la restul Universului poarta denumirea de orizont cosmic.

Lumina care este emisa de unul dintre obiectele cosmice ce se afla foarte aproape de acest orizont, poate sa ajunga la Pamantul nostru dupa o calatorie a carei durata este cel mai probabil egala cu varsta pe care Universul o are, si anume 13,7 miliarde de ani. Aceasta lumina a parcurs oarecum, si spunem oarecum, deoarece totul este probabil si nu sigur, o distanta de 13,7 miliarde de ani lumina pentru a putea ajunge la Pamant. O asemenea distanta poate sa fie numita ca fiind distanta aparenta sau distanta de calatorie a luminii ce are loc intre Pamant si obiectul indepartat. Totusi se spune ca distanta reala este mult mai imensa, dat fiind ca din momentul in care lumina a fost emisa de un obiect, lumina acestuia „devine tot mai lunga”, avand in vedere ca intre timp obiectul cu pricina s-a indepartat prin insasi expansiunea universala.

Ca sa explicam mai bine conceptul de Univers Observabil vom crea o situatie imaginara si anume intre Pamant si o oarecare planeta X, aceasta fiind imaginara, avand fiinte inteligente si care se afla la miliarde de ani lumina fata de Pamant. Astfel Pamantul si acea planeta X ar avea Universuri Observabile total diferite care ar putea sa se suprapuna partial, fiind deci alaturi sau ar putea sa nu se suprapuna deloc. Aceasta idee ar lua forma unor universuri observabile suprapuse.

Universul per total are structuri organizate ierarhic, iar Pamantul pe care-l calcam zilnic in picioare face parte din Sistemul Solar. Aceasta se afla in galaxia Calea Lactee care la randul ei se afla in Grupul Local, iar acesta este doar o mica parte din unul dintre milioanele de superroiuri de galaxii care la randul lor se extind in forma de structuri plane si de filamente in tot Universul Observabil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.