V-aţi întrebat vreodată care este perfectul compus al verbului a rage (sinonim cu a mugi, a zbiera) ? Dacă urmăm regula formării perfectului compus, în limba romana, ar trebui utilizat un verb auxiliar, urmat de participiul verbului de conjugat (participiul lui a rage este râs), deci perfectul compus ar trebui să fie: Leul a râs, ceea ce ar crea o confuzie, inacceptabilă, evident, cu verbul a râde, care are acelaşi participiu.

Verbele defective sunt, aşadar, cele care nu au paradigmă completă, adică nu se pot conjuga la toate modurile şi timpurile, fie din cauze semantice (legate de sens), fie din cauze formale (ca în situaţia lui a rage).

Din categoria verbelor defective fac parte, de exemplu: a accede (cu sensul: a avea acces, a ajunge la ceva, undeva), a discerne ( a distinge, a deosebi, a desluşi), a desfide (a provoca, a sfida, a brava), a converge ( a se îndrepta spre acelaşi punct, scop), a concede (a încuviinţa, a îngădui, a ceda un drept), care nu au forme de trecut, din cauze formale.

Citește și:  Cum este corect – alineat sau aliniat?

O altă categorie de verbe defective este reprezentată de cele care, din punctul de vedere al sensului, nu admit forme de imperativ, precum a putea şi a vrea.. Pe de altă parte, a avea şi a aparţine admit numai imperativul negativ : Nu ai !/ Nu aveţi !/ Nu aparţii !/ Nu aparţineţi !.

Verbe defective sunt şi cele unipersonale (au forma numai pentru persoana a III-a sungular sau, în unele cazuri, şi plural). Verbe unipersonale sunt cele care denumesc fenomene meteorologice şi care nu au subiect – a ploua, a ninge, a burniţa, verbe care au subiect, dar este inanimat sau animat, dar nu uman – a izvorî, a bubui, a curge, a derapa, a germina, a necheza, a oua, a mieuna etc., expresii care exprimă stări sufleteşti – a-i păsa de, a-i căşuna pe, a-i arde de etc., verbe/ expresii impersonale – trebuie, se cuvine, se întâmplă, a reieşi, a urma să etc.

Nu uita să distribui dacă ți-a plăcut:
Loading...

2 COMENTARII

  1. E bun articolul, face lumina pentru ca putina lume stie ce este un verb defectiv. De reparat o mica eroare de scriere in articol: “persoana a III-a sungular” presupun ca se refera la “persoana a III-a singular”.

  2. În acest articol este o eroare: participiuil cuvântului a rage nu este e “râs”, ci “ras”…
    Deci “eu am ras”, “tu ai ras”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.