Home Călătorii De vizitat în România Vrancea : De vizitat în România

Vrancea : De vizitat în România

0

Situat in partea de sud-est a Carpatilor Orientali, Judetul Vrancea este un veritabil nod de legatura intre cele trei provincii istorice romanesti: Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania. Cunoscut si sub numele de Tara Viei si a Vinului, Judetul Vrancea se invecineaza in partea de Nord-Est cu Judetul Vaslui, la Est cu Judetul Galati, la Sud-Est cu Judetul Braila, in Sud cu Judetul Buzau, in Vest cu Judetul Covasna, iar in partea de Nord cu Judetul Bacau. Totodata, din Judetul Vrancea se poate ajunge cu usurinta in porturile dunarene de la Braila (100 km) si Galati (90 km) sau la Marea Neagra (Constanta, 280 de kilometri) si Delta Dunarii ( Tulcea, 215 km).

Satul Verdea Vrancea

Mai mult decat atat, Judetul Vrancea faciliteaza accesul catre Transilvania (Brasov, 220 km) si Republica Moldova (Chisinau, 280 kilometri). Conform actualei organizari administrativ-teritoriale, Judetul Vrancea cuprinde 73 de localitati dintre care doua sunt municipii (Focasani si Adjud), trei sunt orase (Marasesti, Panciu, Odobesti) si 68 sunt comune. Conform recensamantului din anul 2011, Judetul Vrancea are o populatie de 323.080 locuitori si o densitate de 66.6 loc/km². Totodata, conform clasificarii dupa numarul de locuitori, acesta ocupa locul 31 din cele 41 de judete ale Romaniei.

Suprafata totala pe care se desfasoara Judetul Vrancea este de 4.857 km², aproximativ 2% din suprafata totala a tarii. Specialistii cred ca numele de Vrancea este de origine traco-dacica si ca provine de la cuvantul vrana, a caruit traducere inseamna padure sau munte. Mai mult de atat, in romana veche, termenul de franc, francu insemna occidental, ulterior, datorita influentei sasesti acesta fiind transformat in vranc. Cu toate acestea, prima atestare oficiala a numelui de Vrancea se regaseste intr-un document scris in limba latina, la data de 2 iulie 1431.

Respectivul document, o scrisoare gasita de Constantin C Giurescu provine de la voievodul Transilvaniei, Ladislau Apor, care il anunta pe judele Brasovului ca Alexandru cel Bun a pornit impreuna cu trupele sale spre Putna. Voievodul Ladislau Apor a aflat acestea de la locuitorii din Transilvania ce au iesit pe drumul Vrancei/per viam Varancha.

Relieful Judetului Vrancea este caracaterizat in trepte ce coboara de la Vest spre Est. Asfel, treapta vestica este alcatuita din culmi si masive muntoase, ale caror altitudini oscileaza intre 960 si 1783 metri. Aceste culmi si masive muntoase formeaza muntii Vrancei, care domina printr-o diferenta de nivel de 300 – 600 de metri, un prelung uluc depresionar situat la est de linia ce uneste localitatile Tulnici, Vacaria si Neculele. Urmatoarea treapta este constituita de Dealurile Subcarpatice, depresiunile colinare si dealurile de podis, care cuprind dealurile inalte vestice aflate intre Valea Putnei si Valea Susitei, depresiunile intradeluroase aflate de-a lungul vailor Milcovului, Susitei si Putnei, dealurile inalte Magura Odobestilor (966 metri), glacisul subcarpatic, care asigura legatura intre Dealurile Subcarpatice.

Treapta cea mai de jos este constituita de Campia Siretului, ce se intinde intre glacisul subcarpatic si raul Siret si care are o altitudine cuprinsa intre 20 si 125 metri. Campia inalta are o altitudine de 70 de metri in nord si 35 de metri in sus si este situata intre glacis si linia ce trece pe la Marasti, Milovoul, Marasesti, Tataranu si Ramniceni. In partea de nord se afla Vala Susitei, iar pe linia Marasesti, Vanatori, Tataranu si Ramniceni pana la albia Siretului se intinde campia joasa. Aceasta din urma are o altitudine cuprinsa intre 35-50 de metri in partea de nord si 20-30 de metri in partea de sud.

Judetul Vrancea ofera o varietate de atractii turistice precum: Rezervatia Naturala Focul Viu situata in Andreiasu de Jos, Padurea Dalhauti, Padurea Cenaru, Rezervatia de la Reghiu – Scruntaru (32 de km de Focasni), ruinele Cetatii Craciuna (sec XIII – XV), Manastirea Soveja (este situata la 80 de km de Focsani si a fost construita de Matei Basarab in anul 1645) Manastirea Mera (la 25 de km de Focsani, a fost construita de familia Cantemirestilor in anul 1705), Manastirea Vizantea ( 41 de km de Focsani, a fost construita de Ieremia Movila), Biserica Nastera Maicii Domnului din Focsani (dateaza din anul 1661 si a fost ridicata de Grigore Ghica), Manasirea Recea, Muzeul Unirii din Focsani, Casa Memoriala Alexandru Vlahuta din Drogosloveni, Casa Memoriala Duiliu Zamfirescu din Focsani, Muzeul Satului din Petresti, Mausoleul Eroilor de la Marasesti (20 de km de Focsani), Mausoleul Eroilor de la Marasti (66 km de la Focasani), Obeliscul Unirii din Focsani etc.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version