Legenda Babei Dochia spune ca aceasta batrana rea si capricioasa a plecat cu turma de oi pe munte prea din timp, luandu-si cu ea, prevazatoare, noua cojoace. Urcand muntele, ea arunca pe drum cate un cojoc, vazand ca vremea se tot incalzea. In ultima zi insa, cand ea ajunse pe varful muntelui, se lasa un ger puternic care ingheta si oile si pe Baba Dochia, transformandu-le in stane de piatra. De atunci cele noua zile sunt numite Zilele Babei Dochia.

La noi in tara, este cunoscut obiceiul stravechi ca fiecare om sa aleaga o zi in perioada 1-9 martie, dupa cum doreste, iar vremea din acea zi va arata cum va fi viata persoanei respective in anul respectiv.

Aceste zile sunt numite Babe si reprezinta cele noua zile in care Baba Dochia a urcat pe munte si a aruncat pe rand cele noua cojoace, simbol al ciclului de schimbare a vremii, iar ultima zi este considerata hotar intre iarna si primavara.

  • Daca in ziua respectiva vremea este frumoasa, calda, cu mult soare, atunci ea prevesteste un an fericit, cu impliniri, bucurii si belsug pentru cel care si-a ales acea zi.
  • Daca in ziua aleasa drept Baba cerul este innorat, vrema este ploioasa, cu lapovita si chiar ninsoare, atunci ea anunta pentru persoana respectiva un an sarac, cu necazuri, lacrimi si neimpliniri.
  • Este cunoscuta si varianta prin care vremea zilelor Babei Dochia arata caracterul, personalitatea si sufletul persoanelor care aleg zilele respective.
  • In alte zone se considera ca starea vremii din ziua aleasa ii poate dezvalui unui flacau cum va fi viitoarea lui sotie. Astfel, daca vremea in ziua respectiva este ploioasa, rece si cu lapovita inseamna ca va avea parte de o fata saraca, urata, acra si rea. Daca vremea va fi calda si insorita, atunci flacaul va avea noroc de o fata frumoasa, bogata, intelegatoare si vesela.

    Martisoarele vestesc venirea primaverii, Foto: doanbulgaria1976.wordpress.com
    Baba Marta in Bulgaria, Foto: doanbulgaria1976.wordpress.com
  • Traditia spune ca daca pe data de 1 martie vremea va fi calda si frumoasa, atunci primavara si vara ce vor urma vor fi pline de rod.
  • Oamenii de la sate considera ca in ziua de 1 martie nu trebuie sa se munceasca, deoarece Baba Dochia se infurie si aduce necazuri asupra femeilor.
  • Demult, fiecare om care alegea o zi din cele noua respecta Baba aleasa cu sfintenie, o considera zi de sarbatoare, nu lucra, nu ducea animalele la pascut, avand credinta ca doar asa campul era ferit de frig, familia era ocrotita de furtuni, animalele erau sanatoase, ogorul avea parte de ploaie, iar anul ce urma era bun si plin de rod.
  • De asemenea, se spune ca Baba Dochia ii fereste pe oameni de inec, iar pe animale de boli si spirite rele.

La bulgari, in calendarul popular, apare Baba Marta care se aseamana cu Baba Dochia, baba care este la fel de urata si furioasa, se sprijina tot timpul intr-un bat.

  • Daca soarele straluceste pe cer, se spune ca Baba Marta zambeste.
  • Daca vremea este rece si urata, se spune ca Baba Marta este suparata pe cineva.
  • Cu cateva zile inainte de 1 martie, bulgarii obisnuiesc sa faca curatenie si ordine in case deoarece ei cred ca Baba Marta viziteaza doar casele ingrijite.
  • De asemenea, la bulgari se considera ca Baba Marta vrea sa intalneasca doar fete tinere si femei, de aceea persoanele in varsta nu trebuie sa iasa in primele zile din martie din casa.
  • Copiii de la sate obisnuiesc sa se adune de 1 martie in jurul unui foc, cu diverse strigaturi despre Baba Marta, apoi cand focul aproape s-a stins, ei sar peste el.
  • In partea de sud a Bulgariei se crede ca fiecare om trebuie sa poarte martisorul traditional numit martenita inca din prima zi a lunii martie si nu trebuie dat jos din piept decat la vederea unei berze, pentru ca Baba Marta sa nu aduca spiritele rele in casa lui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.