Ziua femeii este privita de multi ca fiind o zi comunista, motiv pentru care au incercat sa ii ofere alte conotatii (cadouri scumpe, de lux, placeri mai fine, nevoi mai acerbe), sperand cel mai probabil ca asa vor schimba totul. Dar ce inseamna ziua femeii? De ce este ea privita ca fiind comunista, mai ales ca atunci cand a fost proclamata, de fapt a insemnat renasterea femeii, renasterea fiintei superioare, care la un moment dat a simtit nevoia sa fie privita si altfel decat asemeni unui sclav care isi slujeste familia si nu are prea multe drepturi?! Conceptiile oamenilor fata de aceasta idee, fata de aceasta zi, difera foarte mult si ajung in cele din urma sa fie contradictorii.

Astfel ca in unele tari occidentale, ea este privita ca fiind ziua in care femeile si-au castigat drepturile si egalitatile, dar in tarile din Europa de est, mai ales in cele care au fost la un moment dat comuniste, aceasta zi este vazuta ca fiind o oglindire a comunismului, o mostenire a acestui concept. Chiar daca, asa cum am aratat in cadrul altui articol, „De cand este 8 Martie ziua femeii?”, se spune clar ca aceasta sarbatoare dateaza inca de pe vremea Greciei Antice si ca in urma unei rezolutii adoptate de Adunarea Natiunilor Unite, abia in anul 1975, a fost impusa ca o sarbatoare la nivel national.

Se stie ca ideea de ziua femeii, privita ca o sarbatoare comunista, ar trebui sa iasa din orice context daca stam sa privim mai in detaliu motivul pentru care aceasta a fost sarbatorita si anume emanciparea femeilor, care au cerut drept la vot, la asistenta sociala, la judecata dreapta, la divort, la mijloace de contraceptie si multe altele, dorind in cele din urma drepturi economice si politice egale cu cele ale barbatilor. Iar acest lucru a dus chiar si la ocuparea unor posturi de catre femei, in care pana nu de mult se vedeau numai barbatii.

Totusi, umbla vorba ca „cei mai buni doctori raman barbatii, cei mai buni bucatari sefi raman tot barbatii, cei mai buni politicieni raman barbatii (chiar daca saracii de ei nici aici nu se prea descurca fara umbra femeii)” si multe altele. Uitand de toate acestea, trebuie sa ne amintim si de un eveniment foarte important din istoria omenirii si anume mitingul organizat la Sankt Petersburg, vechiul Petrograd, in anul 1917, de catre rusoaice, acestea militand pentru oprirea razboiului. Totusi cel mai marcant fapt pe care femeile l-au realizat a fost in Iran, in anul 1982, an in care femeile au dat dovada de mare curaj, dandu-si valul de pe fata jos, acest lucru fiind stiut ca interzis chiar si in ziua de azi in acea tara. Insa de ziua femeii au indraznit sa incalce legea.

Ziua Internationala a Femeii celebrata in 8 Martie, Foto: 02varvara.wordpress.com
Ziua Internationala a Femeii celebrata in 8 Martie, Foto: 02varvara.wordpress.com

De ce este ziua femeii privita ca o sarbatoare comunista este lesne de inteles si anume, mai ales, pentru ca in tarile in care se instalase comunismul, acest concept a fost folosit pentru propaganda, devenind chiar o sarbatoare tinuta la nivel national. Totusi aparentele erau unele, iar esenta cu totul alta, deoarece femeilor doar li s-a dat impresia in acea perioada ca sunt aduse la adevarata lor valoare si ca au aceleasi drepturi ca barbatii. Astfel, pentru cei din perioada comunista, ziua de 8 Martie nu era privita ca fiind ziua femeii, ci era privita ca fiind ziua unui singur tip de femeie si anume: femeia – revolutionar, deci prin extensie, ziua femeii muncitoare, comuniste, mai exact: „ziua tuturor tovaraselor care munceau cu drag pentru partid”. In ciuda acestor lucruri, femeile inca de la acea vreme asteptau cu drag si cu mare entuziasm ziua de 8 Martie, deoarece era o zi libera a lor, nu mai munceau, iar de la fabrici primeau fel si fel de cadouri, bani ori alte privilegii. Mai pe romaneste „le spalau pe ochi cu apa de ploaie”.

Tocmai din acest motiv in unele state din Europa de est, ziua femeii este privita inca ca o sarbatoare comunista, fiind asociata cu acest concept, desi exista multe ganduri contradictorii. In Romania, ziua cu pricina a inceput sa fie sarbatorita chiar in comunism si astfel si confundata cu ziua mamei. Chiar daca foarte multe persoane refuza aceasta zi, deoarece este o oglindire a comunismului, blamand-o totodata, avand in vedere ca a ramas mostenire din acea perioada nefasta, pe care multi o regreta, dar si mai multi si-o amintesc cu mahnire. Totusi, frumos este sa ne amintim de ziua de 8 martie, nu ca o sarbatoare comunista, ci ca un prilej in care avem ocazia sa sarbatorim fiintele ce ne-au dat viata si sa ne bucuram de lumina din ochii lor si de zambetul pe care atat de sincer ni-l arata, chiar si cand gresim.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.