Loterie – provocare continuă , hazard, șansă, divertisment, tentaţia de a pune “norocul” la incercare. Loteria are o istorie aproape la fel de veche precum cea a civilizaţiei umane, exprimând, pe de o parte, predispoziţia ludică a omului şi reprezentând, pe de alta, ca orice joc, una dintre cele mai fireşti forme de interacţiune socială.

În plus, oamenii au o tendință naturală de a căuta câștigul, iar jocurile de noroc, în diversele lor variante, oferă oportunitatea de a se câștiga bani sau alte recompense într-un mod relativ simplu și rapid. Deși rezultatul acestor jocuri este, în mare parte, determinat de șansă, oamenii pot avea senzația că, prin anumite strategii sau acțiuni, pot influența rezultatul, iar incertitudinea rezultatului stimulează curiozitatea și emoția, ceea ce le face şi mai atrăgătoare.

Loteria este unul dintre cele mai populare jocuri de noroc şi, probabil, mulţi dintre cei pasionaţi de joc (şi nu numai aceştia) vor fi uimiţi să afle că istoria loteriei este plină de fapte uimitoare, adesea incredibile, despre câştigători şi învinşi, despre noroc şi ghinion. Iată câteva dintre acestea:

“Loterie” – un cuvânt internaţionalizat

Bile loterie
Bile loterie

Este uşor de observat cât de asemănător este cuvântul “loterie”/ “loto” în diverse limbi (engl. “lottery”, fr. “loterie”, it. “lotteria”, germ. “Lotterie” etc. ). Motivul simplu din spatele acestei asemănări este rădăcina comună a acestui cuvânt – latinescul “lotto”, derivat de la “lot”, care înseamnă “destin”. Alţii consideră că originea cuvântului trebuie căutată în termenul galez (galeza – limbă vorbită în Galia, teritoriu din vestul Europei) “lot” – cu sensul “monedă” sau fracţiune a unei unităţi de măsură a greutăţii.

Originea loteriei – o istorie veche de mii de ani

Loteria, de la formele rudimentare de joc, până la platformele de loto online de astăzi şi până la spectaculoasele inovaţii ale iGaming-ului contemporan, a parcurs o istorie veche de mii de ani.

Se crede că jocul de loterie a apărut în China antică, în timpul dinastiei Han, în jurul anului 205 î.Hr. Primul joc de loterie consemnat în documente este „Keno„, asemănător cu loteria modernă. Legendele spun că inventarea jocului a salvat un oraș chinezesc antic în timp de război, ulterior, între 205 şi 187 i. Hr., popularitatea sa ajutând la strângerea de fonduri pentru construirea Marelui Zid Chinezesc, cel mai lung de pe Terra.

În cea mai veche colecţie de poezie chineză – “Cartea Cântecelor” – din vremea aceleiaşi dinastii Han, se face referire şi la un fel de “tragere la sorţi”, iar mai târziu, în timpul dinastiei Liang (secolul al VI-lea), din “Textul cu o mie de caractere”, se înţelege că “loteria keno” era şi o modalitate de alfabetizare, de învăţare a caracterelor chinezeşti şi, în acelaşi timp, o formă mascată de strângere de taxe, necesare pentru întreţinerea armatei şi a cetăţilor.

Participanţii la “loteria keno” aveau de achitat o miză de înscriere şi trebuiau să aleagă un anumit număr de caractere, combinate în diverse feluri. De două ori pe zi, împăratul făcea “extrageri”, iar rezultatul era trimis în diversele părţi ale imperiului cu ajutorul porumbeilor călători, motiv pentru care “loteria keno” se numea, la vremea aceea, “jocul porumbelului alb”. Jucătorul care alegea combinaţia câştigătoare primea de zece ori valoarea mizei, iar cel care pierdea trebuia să achite de trei ori valoarea pariului.

Primele jocuri de loterie în Europa

În Roma antică, în vremea împăratului Nero (secolul I d.Hr.), jocul de loterie era legat de anumite sărbători religioase, care erau prilej şi de mari petreceri populare. De exemplu, cu ocazia Bacanalelor (celebrarea zeului Bachus) şi a Saturnaliilor (în cinstea zeului Saturn), Nero a creat loterii, în cadrul cărora câştigurile erau cai şi sclavi.

Începuturile loteriei moderne

Extrageri loto
Extrageri loto

Este interesant de observat că atenţia acordată jocurilor de loterie, de-a lungul timpului, s-a bazat constant pe trei aspecte: strângere de fonduri, caritate şi pur divertisment. Începuturile loteriei moderne, în spaţiul european, se leagă de jumătatea secolului al XV-lea, când, aşa cum se intamplase si cu 1500 de ani urmă, loteriile erau folosite pentru a finanţa proiecte in folosul comunităţilor.

Documentele arată că primele loterii au apărut în perioada 1443 -1449, în Ţările de Jos, scopul principal fiind de a se strânge bani pentru fortificaţiile oraşelor şi pentru cei săraci. În Franţa, prima loterie a fost creată în 1505, de către regele Francisc I, pentru a scoate trezoreria statului din datorii .

În Marea Britanie, prima loterie datează din 1569, când persoana responsabilă pentru extragerea numerelor a fost chiar regina, iar scopul principal al strângerii de fonduri era “repararea refugiilor şi tăria regatului”. La aproape 200 de ani de la prima loterie din Anglia, în 1753, fondurile obţinute din vânzarea biletelor de loterie au fost folosite pentru crearea Muzeului Marii Britanii. A fost o iniţiativă de succes, iar muzeul este ajutat și astăzi de loterie cu fonduri, prin “The Heritage Lottery Fund”. Tot englezii sunt cei care au dus loteria şi în America, în 1612, în colonia Jamestown, Virginia.

Giacomo Casanova – “îndrăgostit” şi de… loterie

Giacomo Casanova, celebrul aventurier amoros italian, din secolul al XVIII-lea, care şi-a povestit peripeţiile galante în cartea “Povestea vieții mele”, dovedind o bună cunoaştere a moravurilor epocii, se pare că era un împătimit al jocului de loterie. Când a fost nevoit să părăsească Italia, a ajuns la Paris, unde l-a sfătuit pe regele Ludovic al XV-lea (ale cărui metrese au exercitat o influenţă semnificativă în alegerea sau îndepărtarea miniştrilor) să lanseze o loterie pentru a strânge fonduri şi a reduce datoria statului. Ulterior, Casanova a devenit administratorul loteriei, el însuşi a strâns sume mari de bani, pe care i-a risipit însă la fel de uşor cum i-a câştigat.

Un scriitor faimos, cu câştiguri fabuloase la loterie

Voltaire, Sursa Everyday Power
Voltaire, Sursa Everyday Power

Numele lui Voltaire, scriitor şi filosof remarcabil al Iluminismului francez şi european, a fost reţinut şi de istoria loteriei, pentru că a reuşit, împreună cu Charles Marie de la Condamine, un matematician genial al vremii, să pună la punct o schemă cu care au câştigat sume uriaşe la loteria franceză.

Pentru că era o fire nonconformistă, intrând frecvent în conflict cu autorităţile vremii, Voltaire a fost o vreme exilat din Paris, a petrecut şi 11 luni la închisoare, cauze ale unei situaţii financiare precare. Condamine a fost cel care i-a propus o schemă de joc la loterie, în condiţiile în care autorităţile franceze, într-o perioadă de declin economic al ţării, au emis o serie de obligaţiuni.

Pentru a stimula populaţia să cumpere aceste obligaţiuni, fiecare cumpărător putea să achiziţioneze şi un bilet de loterie, în valoare de 1/1000 din valoarea obligaţiunii, iar dacă biletul ieşea câştigător, se putea obţine o sumă uriaşă – echivalentul valorii titlului de stat, plus un jackpot de 500.000 de livre.

Deoarece biletul de loterie avea aceleaşi şanse de câştig (indiferent de valoarea obligaţiunii), ideea lui Condamine a fost să formeze un grup în care să atragă mulţi oameni bogaţi, dispuşi să cumpere toate titlurile de stat ieftine şi, deci, şi multe bilete loto (care au ieşit câstigătoare), metodă care a funcţionat. Probabil că nu s-ar fi aflat niciodată această schemă a lui Condamine, dacă Voltaire nu ar fi avut obiceiul să scrie pe spatele biletelor diverse critici şi comentarii la adresa autorităţilor, care şi-au dat seama de existenţa “grupului”. Deşi s-a ajuns în instanţă, banii câştigaţi au putut fi păstraţi, pentru că “schema” nu era ilegală.

Primul site de loterie online

Bilete de loterie
Bilete de loterie

Primul joc de loterie online a fost PLUS Lotto, lansat în 1995, de către Fundația Internațională a Loteriei din Liechtenstein (ILLF). În 1998, În Marea Britanie, a fost lansat PlayHugeLottos, pentru a oferi şi străinilor șansa de a participa la loteriile engleze.

În prezent, în multe ţări ale lumii, inclusiv în România, tot mai mulţi dintre cei pasionaţi de acest joc optează pentru platforme de loto online, care oferă o serie de avantaje şi bonusuri, statistici cu privire la extrageri, posibilitatea de a juca de oriunde, oricând etc.

Un bacșiș de 17.500 USD

Una dintre cele 19 curiozităţi despre jocul loto se leagă de o întâmplare din Oregon, SUA – un client și-a lăsat biletul de loterie ca bacșiș pentru un barman. Surpriza a fost totală a doua zi, când bărbatul a aflat că era un bilet câștigător și că valora 17 500 de dolari. Barmanul a vrut să înapoieze biletul câştigător, dar clientul a refuzat, insistând să-l păstreze și să-și încaseze câștigurile.

Banii aduc fericirea?

De la bucuria unui câştig, până la nefericirea unei pierderi, de la cheltuielile cotidiene, până la soarta omenirii, totul pare a se învârti în jurul banilor. Diverse studii şi statistici au evidenţiat că, dacă un câştig la loterie aduce, pe moment, un sentiment de mare bucurie, această stare dispare destul de repede, fie pentru că intră în firea lucrurilor ca şi cele mai fericite experienţe să se disipeze treptat, fie pentru că cei care câştigă nu ştiu să investească sau, în entuziasmul momentului, devin exagerat de generoşi, mai ales dacă au făcut mai inainte o “promisiune” publică de a împărţi câştigul.

Cel mai mare câştig nerevendicat din istoria loteriei

Câştiguri
Câştiguri

În 2012, în Marea Britanie, un jucător rămas necunoscut până astăzi a pierdut o avere de 64 de milioane de euro, pentru că nu şi-a revendicat câştigul. Biletul a fost cumpărat de la o loterie din Hertfordshire şi, în ciuda unei campanii de publicitate la Loteria Naţională (reclame, afişe, apeluri către câştigătorul necunoscut), nici după cele 180 de zile posesorul biletului nu a fost identificat. Respectiva sumă de bani şi dobânda adăugată de-a lungul celor 180 de zile au mers către “Loteria Națională Cauze bune”, care a direcţionat banii către premii individuale, de care au beneficiat alţi oameni, către comunități și către proiecte din Marea Britanie.

Conform cercetărilor statistice, uimitor este şi faptul că, în SUA, de exemplu, în fiecare an, aproximativ 2 miliarde de dolari, în câştiguri loto, rămân nerevendicate.

Majoritatea oamenilor cheltuiesc mai mult pe loterie decât pe alte tipuri de divertisment

Una dintre cele 19 curiozităţi despre loterie a fost identificată cu ajutorul statisticilor. În Statele Unite, s-a constatat că, într-un an, americanii au cheltuit, în total, peste 70 de miliarde de dolari pe bilete de loterie, în timp ce suma cheltuită pe cărți, bilete pentru sport, jocuri video, muzică înregistrată și bilete la film a fost de aproximativ 63 de miliarde.

Cea mai “populară” bilă la extragerile loto

Evident, loteria este un joc de noroc, şansa ține de hazard. Cu toate acestea, se pare că anumite numere sunt mai “norocoase” decât altele. În 1994, bila cu numărul 38 a fost extrasă, la diverse loterii, de 314 ori. De asemenea, au fost contorizate, timp de un an, 1500 de extrageri loto, din 15 loterii internaţionale, şi cele mai “norocoase” numere au fost 16 (de 191 de ori), 22 (de 179 de ori), 28 şi 37 (de 167 de ori). Pe locurile următoare, în topul “norocoaselor”, s-au aflat 6 şi 3. Cel mai “ghinionist” a fost 18 (extras doar de 4 ori), apoi 46, 40, 32 şi 36.

Recordul de la “El Gordo”

La Loteria de Crăciun spaniolă (cunoscută sub numele “El Gordo”) s-a întâmplat un fapt cu totul excepţional – toţi locuitorii unui orăşel – Sodeto – membrii aceleiaşi familii, prieteni, vecini etc. au jucat la loterie şi… toţi au câştigat, cu excepţia unui grec care nu împărtăşea pasiunea bine-cunoscută a spaniolilor pentru loto.

Cât de importantă este matematica?

În anii 1970, un spaniol a mers în căutarea unui bilet la loterie care să se termine cu numărul 48. A găsit un astfel de bilet, care a fost şi câştigător. Întrebat de ce a insistat atât de mult să găsească acel număr, a răspuns: “Am visat numărul șapte timp de șapte nopți. Și șapte ori șapte înseamnă 48!”.

“Cel mai ghinionist” şi “cel mai norocos om din lume”

Aşa a fost numit croatul Frane Selak, profesor de muzică – “cel mai ghinionist” şi “cel mai norocos om din lume” – după ce a supraviețuit, de-a lungul vieții, mai multor accidente potențial mortale, în care au fost implicate mașini, trenuri și avioane. La vârsta de 73 de ani, norocul i-a surâs când a câştigat la loto suma de 800 000 de euro.

Anonim sau celebru?

Câştiguri
Câştiguri

Unii câştigători de sume mari la loto preferă să rămână anonimi. Sunt şi ţări în care legislaţia nu permite acest lucru. Un cuplu din Chicago, după ce a câștigat 30 de milioane de dolari, a ales să nu spună nimănui despre câștigul lor, nici măcar celor doi copii ai lor, adolescenți. Şi-au păstrat, de asemenea, şi locul de muncă, ceea ce nu prea se intâmplă in cazul celor care intră in posesia unor sume de bani uriaşe.

Şi vedetele joacă la loto!

Chiar și vedetelor le place să-și încerce norocul la loterie din când în când. Madonna a jucat şi ea la SuperEnalotto, o loterie italiană, cu unele dintre cele mai mari câştiguri din lume, şi a câştigat 120 000 de euro, pe care i-a donat unei organizaţii caritabile, care construieste şcoli în Malawi, un stat din sud-estul Africii.

Chiar şi Vaticanul are loterie!

Vaticanul are propria loterie. Un bilet costă 10 euro, iar premiul principal este o mașină. Toate încasările merg către organizațiile caritabile ale Papei.

Filme finanţate din fondurile loteriilor

Una dintre cauzele nobile finanţate de Loteria Națională din Marea Britanie este şi susţinerea unor filme – de exemplu, “Discursul regelui”, “Billy Elliot”, “Ultimul rege al Scoției” etc. – sau a unor cineaşti talentați, aflați la inceputul carierei. Dintre filmele finanțate de loterie, 14 au obţinut premii Oscar și 32 dintre acestea, premii BAFTA (Premiile Academiei Britanice de Film).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.