Home Diverse 7 idei pentru a face locuinţa să strălucească şi să ne exprime...

7 idei pentru a face locuinţa să strălucească şi să ne exprime personalitatea. Stilul scandinav, in trend

0
7 idei pentru a face locuinţa să strălucească, Stil minimalist

7 idei pentru a face locuinţa să strălucească ne pot ajuta, mai ales că este vară şi putem avea mai mult timp la dispoziţie, să acordăm o atenţie sporită spaţiului în care locuim, astfel încât să fie curat, luminos, în acord cu personalitatea noastră, pentru a ne amplifica starea de bine, echilibrul fizic şi emoţional.

Deşi curăţenia locuinţei este o activitate pe care o practicăm constant, ne putem face, totuşi, din când în când, un plan mai amplu de rearanjare, redecorare, lustruire, împrospătare, fără a pierde din vedere niciun detaliu. Iată 7 idei care ne pot ajuta să obţinem rezultatul dorit:

7 idei pentru a face locuinţa să strălucească – Aruncă toate lucrurile inutile! Optează pentru stilul minimalist!

7 idei pentru a face locuinţa să strălucească, bucataria
7 idei pentru a face locuinţa să strălucească, bucataria

Fie că este vorba de obiecte stricate, de reviste, hârtii, pliante, agende, creioane, pixuri consumate, chitanţe fără importanţă, calendare, cutii cu nimicuri, veselă nefolosită, peturi, alimente expirate, seturi de machiaj vechi, mostre de diverse produse, pantofi rupţi, prea uzaţi, incomozi, cearceafuri, prosoape, perne vechi, ceasuri defecte sau haine nepurtate de multă vreme (care nu se mai potrivesc, sunt demodate etc.), toate acestea trebuie înlăturate din casă. Dacă unele haine sunt în stare bună, dar nu le mai îmbraci, poţi să le dăruieşti cuiva care chiar are nevoie de aşa ceva.

Când îţi vei elibera locuinţa de astfel de obiecte nefolositoare, vei constata brusc că spaţiul a devenit mai “uşor”, mai “prietenos”, pentru că, în general, spaţiile supraaglomerate obosesc privirea şi indispun, iar în timp curăţenia în casă va deveni şi mai uşor de întreţinut. Nici nu vei mai avea sentimentul de captivitate între obiecte pe care nu le vei mai folosi niciodată. Probabil că nu întâmplător tot mai mulţi oameni optează pentru stilul minimalist. Este mai confortabil şi înseamnă şi economie de bani, energie şi timp.

7 idei pentru a face locuinţa să strălucească – Sporeşte luminozitatea locuinţei!

Mobila stil scandinav

Una dintre cele mai importante dintre cele 7 idei pentru a face locuinţa să strălucească se referă la luminozitatea casei. Este de ajuns să ne gândim la cât de bine ne simţim primăvara, vara, când este vreme frumoasă şi lumina creşte, ca să înţelegem cât de important este să avem lumină şi în casă. Lumina şi aerul curat sunt esenţiale pentru starea de bine.

Primul lucru pe care trebuie să-l facem, in acest sens, este să menţinem mereu geamurile curate. Este bine să spălăm geamurile când nu bate soarele direct, pentru a nu rămâne urme/ dungi nedorite. Apoi, ferestrele nu trebuie blocate nici cu mobilier, nici cu ghivece de flori (florile pot fi aşezate în apropierea ferestrei pe un suport special).

De asemenea, este bine să optăm pentru perdele transparente, uşoare. De obicei, lăţimea unei perdele trebuie să fie de două ori şi jumătate lăţimea ferestrei, pentru un efect plăcut. Dacă, în timpul verii, nu vrem ca soarele să bată puternic în ferestre, se pot alege jaluzele care să permită filtrarea luminii, fără a o bloca total.

Oglinzi, culoare, lumină

7 idei pentru a face locuinţa să strălucească, oglinzi, culoare, lumina

Oglinzile (mari) pot şi ele să amplifice lumina ambientală, dând şi impresia de spaţiu mai mare, dar trebuie aşezate pe un alt perete decât cel pe care se află fereastra.

Importantă, pentru lumină şi pentru ambiantă, este şi culoarea pereţilor. Sunt de preferat culorile deschise. Finisajul vopselei determină procentul de lumină reflectată, intre 0 – 5%, pentru un finisaj mat, până la 45% pentru un finisaj semilucios (care are însă dezavantajul că evidenţiază imperfecţiunile pereţilor şi ale tavanului).

Pentru ca starea de bine să persiste şi seara, se va opta pentru becuri cu lumină caldă, relaxante, în living şi în dormitor, şi pentru becuri cu lumina rece în încăperile în care avem de desfăşurat diverse activităţi. O lampă de perete, cu un design deosebit, poate transforma, de asemenea, un colţ întunecat într-un centru de interes.

Holul de la intrare este “cartea de vizită” a casei!

Design interior, holul de la intrare

Holul este cel care dă “tonul” casei, dar, probabil, de multe ori suntem tentaţi să lăsăm/ îngrămădim aici tot ce nu-şi găseşte locul în altă parte – haine, încălţăminte, umbrele, chei, genţi etc. Pentru o impresie plăcută încă de la intrarea în casă, trebuie să facem în aşa fel încât să păşim într-un spaţiu ordonat, cât mai liber. Deci, triem, eliminăm cu atenţie tot ce nu este absolut necesar să se afle în hol.

7 idei pentru a face locuinţa să strălucească – delimitează vizibil şi corect spaţiile, optează pentru un mobilier care te reprezintă!

Stil suedez

Delimitarea corectă a spaţiilor interioare şi o mobilă care să-ţi exprime personalitatea ocupă un loc esenţial în lista celor 7 idei pentru a face locuinţa să strălucească.

Indiferent de suprafaţa locuinţei, că este vorba de un spaţiu mai larg sau mai mic, o încăpere prinde viaţă dacă mobila este corect aranjată, astfel încât să nu existe spaţii nefuncţionale.

Pardoseala este unul dintre cele mai importante elemente prin care se poate face acest lucru (delimitarea), dar si prin covoare, lăsând insă podeaua cât mai liberă. Apoi, o bibliotecă, o canapea, un fotoliu pot îndeplini foarte bine această funcţie de delimitare, lăsând privirea să se odihnească pe imaginea de ansamblu şi fără a împiedica accesul în diferite zone.

Trebuie ştiut că un spaţiu delimitat de un mobilier mai înalt de 120 de centimetri este perceput ca spatiu închis, intim şi face ca încăperea să pară mai joasă. Nu contează dacă mobilierul este “la modă”. De preferat sunt piesele de mobilier modular, care pot fi mutate şi recombinate uşor, astfel încât să putem reinventa oricând imaginea interioară a casei.

Bucătăria şi baia sunt punctele de referinţă ale unei case!

Bucatarie in stil scandinav

Bucătăria şi baia sunt încăperile în care petrecem mare parte din timpul de acasă, de aceea este important să fie curate, plăcute, armonioase. Bucătăria modernă nu este doar un loc în care se pregăteşte masa, este un loc în care se întâlneşte familia, în care ne începem ziua, cu un ceai sau o cafea, în care zăbovim după ce ne întoarcem acasă, de aceea trebuie să fie nu numai un spatiu funcţional, ci şi plăcut. În funcţie de gust, se poate amenaja o bucătărie în stil modern, clasic, rustic, o bucătărie închisă sau open space, dar, indiferent de opţiune, regulile de bază spun că trebuie să nu fie aglomerată, centrul acesteia să fie liber, să aibă lumină naturală, mobilierul să ofere spaţii de depozitare generoase.

7 idei pentru a face locuinţa să strălucească, baia

Baia trebuie să fie complet funcţională, să încânte vizual, prin combinaţia de lumini, culori şi texturi, fără obiecte îngrămădite şi, pe cât se poate, să fie luminată natural. Sunt recomandate nuanţele deschise pentru faianţă şi gresie, combinate cu unele accente vii de culoare, pentru contrast, deoarece o astfel de combinaţie creează impresia de spaţiu. Diverse detalii – cutii frumoase, suporturi subţiri, o plantă etc. – şi o curăţenie impecabilă pot face din această încăpere un loc care să ne amplifice starea de bine.

7 idei pentru a face locuinţa să strălucească – Curăţenie impecabilă

Camera de zi

Dincolo de delimitarea spaţiilor, de mobier etc., una dintre cele mai importante dintre cele 7 idei pentru a face locuinţa să strălucească este curăţenia. Periodic trebuie aspirat şi şters praful, chiar şi în colţurile cel mai puţin accesibile – covoare, podele, canapele, fotolii, scaune etc. Praful nu numai că dă impresia de neglijenţă, dar este şi nesănătos.

Parchetul, gresia, faianţa, suprafeţele din bucătărie, din baie, clanţele, mânerele, aragazul etc. trebuie spălate, întreţinute. Astfel vor avea un aspect strălucitor tot timpul şi vor fi înlăturaţi microbii. Periodic, trebuie curăţate ţevile de scurgere, fie cu produse speciale din comerţ, fie cu un amestec de oţet alb şi sare. Petele de pe robinetele şi bateriile de la baie şi bucătărie dispar dacă sunt frecate cu o jumătate de lămâie, care va lăsa şi o aromă plăcută, proaspătă, în încăpere.

Lasă ferestrele larg deschise în timpul curăţeniei, în felul acesta se va aşeza mai puţin praf, se vor elimina vaporii substanţelor chimice de igienizare, iar aerul de afară va oxigena încăperile.

Mai întâi pune lucrurile în ordine, elimină ce este inutil şi apoi curăţă, astfel totul se va face mai repede şi mai eficient. Este recomandat să fie curăţate mai întâi baia şi bucătăria, spaţiile de depozitare, pentru că necesită mai mult timp, şi apoi celelalte spaţii sau de la locurile cele mai îndepărtate din casă spre ieşire. Podelele se curăţă ultimele.

7 idei pentru a face locuinţa să strălucească – Conferă personalitate casei!

Open space

Inevitabil, fiecare casă poartă amprenta personalităţii celui care o locuieşte. Obiectele, aranjamentul, atmosfera exprimă gusturile, nevoile, obiceiurile locatarului. Mai mult, psihologii spun că alegerile în privinţa felului în care este amenajată o locuinţă ţin, desigur, de posibilităţile materiale, de educaţie, dar şi de subconştient.

O familie tradiţională va prefera, probabil, stilul vintage sau stilul rustic, o persoană boemă va înclina spre un interior eclectic, cu mobilier şi decoraţiuni care aparţin unor stiluri diferite. Persoanele introvertite vor opta pentru un decor modern, simplu, multifuncţional, cu combinaţii simple de culori, în timp ce persoanele extrovertite vor prefera amenajările de tip open space, mai potrivite pentru interacţiuni cu prieteni, musafiri etc. Persoanele analitice se vor simţi confortabil cu stilul clasic, echilibrat, simetric, elegant.

În anii 2000, designerii au remarcat că s-au impus, în mare, în preferinţele omului modern, trei stiluri: stilul scandinav, minimalist, în culori naturale (alb pentru pereţi, lemn pentru podea, o singură culoare primară folosită în punctele cheie ale locuinţei), fără obiecte inutile; stilul “industrial” – cu elemente nefinisate, mai “reci”, simplu, uşor de întreţinut, “îndulcit” cu covoare din fibre naturale şi cu diverse obiecte decorative etc.; stilul franţuzesc – clasic, cald, care dă impresia de opulenţă.

Stilul scandinav, in trend

Decor interior

Sloganul stilului scandinav, in designul interior, este: “Mai multe lucruri frumoase in viaţa cotidiană”. “Lucrurile frumoase”, in acest context, inseamnă simplitate, valorificarea culorilor naturale (maximum patru, in toată casa), mobilier puţin, usor de intreţinut, puţine decoraţiuni, combinaţii de texturi, lemn in nuanţe deschise (culoarea mesteacănului sau a stejarului), pentru computer, un colţ de lucru separat, pereţi despărţitori din sticlă sau cu usi glisante, rafturi suspendate si deschise, dormitoare de mici dimensiuni, in general, minimalism, confort si funcţionalitate.

O locuinţă spune o poveste…

Interior

Cu siguranţă, impresia generală este că toate lucrurile acestea consumă mult timp, la care se adaugă tentaţia de a amâna o mulţime de treburi până la o “curăţenie generală”. În realitate, cu cât facem mai des aceste lucruri, cu atât ne vor consuma mai puţin timp, iar casa va fi mereu curată.

Cele 7 idei pentru a face locuinţa să strălucească ne pot ajuta, aşadar, să avem un spaţiu al nostru, cu personalitate, în care să petrecem cele mai plăcute momente, mai ales în condiţiile în care viaţa cotidiană ne solicită atât de mult. O locuinţă, susţin designerii, trebuie să spună o poveste despre cel care o locuieşte. Mai mult, după cum spune o veche zicere, curăţenia da strălucire şi celei mai modeste case.

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version