• Cea mai lunga pista de avioane din lume este cea din Tibet, iar aeroportul pe care este plasata se afla la inaltime, culmea si aceasta cea mai mare din lume. Pista are ca dimensiuni 5.5 kilometri.

Aeroporturile1

  • Cea mai lata pista de avioane din lume este cea din Rusia de pe aeroportul Ulyanovsk Vostochnu, latimea ei fiind de 105 metri, iar lungimea sa este pe locul doi dupa cel mai sus mentionat.
  • In toata lumea avem in total 43.867 de aeroporturi, pana la aceasta data. Numai Statele Unite ale Americii au mai bine de o treime din aceasta suma, mai exact peste 15.ooo de aeroporturi, pe locul doi fiind Brazilia cu un total de 4.000 de aeroporturi, apoi vine Uniunea Europeana care are in total numai 3.391 de aeroporturi.
  • Cuvantul „aeroport” a fost mentionat pentru prima data intr-un articol din New York Times, iar autorul sau este un pilot pe nume Alberto Santos Dumont.
  • In Sydney este inca cel mai vechi aeroport folosit pentru comert, care inca functioneaza. Prima data cand acesta a inceput sa functioneze a fost in anul 1920, iar cel mai vechi aeroport de pe continentul european este cel din Amsterdam, numit Schipol, din Olanda. Acesta a fost intai folosit de catre cadrele militare.
  • Chiar daca majoritatea aeroporturilor sunt denumite dupa anumite orase din apropiere, foarte mari sau dupa cele pe care sunt facute, exista si aeroporturi care poarta numele unor celebritati. De exemplu avem aeroportul John Lenon care se afla in Liverpool, aeroportul George Best care se afla in Belfast si aeroportul din Teheran care poarta numele de Khomeini, acesta fiind cunoscut ca si lider in cadrul revolutiei din Iran a Islamului.
Citește și:  Cel mai faimos castel din Germania – Neuschwanstein, castelul lui "Ludwig cel Nebun"

Aeroporturile11

  • Aeroportul din Atlanta este cel mai aglomerat din lume, avand in vedere ca in fiecare an peste 90 de milioane de oameni au folosit serviciile lor. Cel mai aglomerat aeroport de pe continentul european este cel din Londra, numit Heathrow. Acesta este si un punct foarte important, chiar principal de trecere catre toate celelalte colturi ale lumii.
  • In Canada, in orasul Vancouver, se afla 7 aeroporturi, avad primul loc in lume la acest capitol. Dupa el urmeaza New York care are in dotare 5 aeroporturi, apoi Los Angeles, iar Londra este orasul european care are cele mai multe aeroporturi, mai exact un numar de 4 aeroporturi in apropierea sa.
  • Aeroportul din Otopeni, din Bucuresti – Henri Coanda, se afla pe locul al 79 – lea la nivel european pentru traficul de folosinta. Ca sa ne dam seama ca este o pozitie foarte buna, trebuie sa luam in seama ca aeroportul din Sofia este pe locul 99, iar cel din Budapeste este pe locul 45.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.