Alimentele care ne sunt aproape indispensabile in alimentatia zilnica cat si in mentinerea unui regim echilibrat, precum legumele, fructele, produsele lactate, poate chiar si prajiturelele atat de preferate de cei mici, cerealele de la micul dejun ori altele, au toate un trecut chiar amuzant, daca nu oarecum hilar, cu toate ca acesta nu schimba in nici un fel modul in care ele ne influenteaza viata in prezent. Ceea ce veti citi in continuare poate ca nu va face sa fiti atat de uimit insa cu siguranta va va starni amuzamentul, avand in vedere circumstantele inedite.  In continuare vom prezenta cateva alimente care au o reputatie demna de respect sau care poate fi chiar subiectul unei glume, pentru cititorii cu un simt al umorului mai dezvoltat.

Morcovul
Morcovul
  • Morcovul avea o culoare total diferita inainte de secolul al 17-lea, iar aceasta era mov sau violet, dupa cum doriti sa ii spuneti. Morcovii pe care ii mancam in zielele de astazi au ajuns la noi cat si la ceilalti vecini, mai apropiati sau mai indepartati, odata cu mutatia realizata de cultivatorii olandezi. Acestia au inceput sa amestece diverse specii cu cele originale, si astfel din morcovi albi, movi si galbeni au iesit finalmente morcovii deliciosi pe care ii consumam de atunci incoace, aproape zilnic, aproape la orice fel de mancare sau chiar si la sucuri.
Sparanghelul
Sparanghelul
  • Sparanghelul are miros de urina, dar numai dupa ce acesta este consumat de om, insa exista un motiv intemeiat pentru acesta si anume faptul ca el in momentul in care intra in contact cu corpul uman anumite substante chimice, sunt parca setate sa dea mirosul specific. Explicatia insa este mult mai complexa decat atat: sparanghelul contine un gaz mai putin vizibil care insa nici macar la preparare nu poate sa iasa la iveala, ce miroase asemeni verzei murate. Acesta, cand intra in contact cu trupul uman elibereaza mirosul cu pricina, care nici macar prin fierbere nu se face simtit.
Usturoi
Usturoi
  • Usturoiul iti face respiratia urat mirositoare mai ales pentru ca in momentul in care el este consumat intra in contact direct cu alte produse consumate care au avut un nivel foarte ridicat de sulf. Insa un alt motiv mai este si acela ca usturoiul accentueaza mirosurile urate din gura noastra care sunt date deja de alte bacterii anterior stabilite in cavitatea bucala. De multe ori insa vom observa ca cu cat ne curatam mai mult gura parca cu atat mirosul sau gustul oribil pune o mai mare stapanire, iar asta se intampla mai ales pentru ca unele dintre alimentele sau substantele care au avut un continut mare de sulf si le-am consumat anterior, au avut un impact atat de mare incat si-au creat incet – incet loc in sistemul nostru organic.Aceste componente, mai ales cele pe baza de aliaje cu metil sulfit, sunt in cele din urma emanate prin piele si se duc apoi in aerul care ajunge tot in plamanii tai, mai ales pentru ca stai in aceeasi incapere. Intr-un spatiu deschis, respiratia urat mirositoare cauzata de consumul de usturoi, trece mult mai repede, tocmai pentru ca nu esti obligat sa stai intr-un sistem inchis de expiratie – inspiratie.
Soft drinks
Soft drinks
  • De ce bauturile acidulate sunt numite „soft drinks” poate parea o ironie grozava chiar daca nu in limba romana, deoarece noi le numim sucuri, insa in engleza suna mult mai bine. Explicatia este destul de simpla, toate bauturile racoritoare sau carbogazoase care nu contin alcool, purtau inainte denumirea aceasta, iar cele cu alcool, si mai ales cu o cantitate mare de alcool se numeau „hard drinks”. Poate nu e chiar atat de interesant pentru noi, romanii, insa ne poate intari putin cultura generala si in cazul in care calatorim atunci sa stim la ce sa ne asteptam cand cerem „one soft drink”. Toturi aceasta denumire a fost pastrata pana in zilele de astazi datorita continutului sau ridicat de carbohidrati.
Portocala
Portocala
  • Un aliment iubit de multa lume a dat chiar si numele unei culori. Este vorba despre portocala, care a dat nastere culorii portocaliu, sau mai bine spus oranj. Denumirea de oranj se leaga mult mai bine cu locul de bastina, portocala primind denumirea de „naranja”, deci o denumire spaniola, care de fapt are la baza cuvantul de origine sanscrita „naranga”, acest cuvant insemnand de fapt „portocal”, deci un pom cu portocale sau copac cu fructe portocalii. Cuvantul portocaliu ca si culoare a inceput sa fie folosit odata cu secolul 16, datorita acestui fruct care a fost introdus la englezi si a devenit tot mai popular, ei folosind pana la acea data denumirea de „galben-rosiu” sau „rosu-galbui” pentru a desemna aceasta nuanta exotica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.