Home Cultură generală Anul Nou Chinezesc, sub semnul Mistreţului de Pământ, 5 februarie 2019 –...

Anul Nou Chinezesc, sub semnul Mistreţului de Pământ, 5 februarie 2019 – tradiţii, ritualuri, semnificaţii

0
Anul Nou Chinezesc, sub semnul Mistreţului de Pământ, 5 februarie 2019

Anul Nou Chinezesc, aflat sub semnul Mistreţului de Pământ, corespunzător, după vechile calendare, anului 4717, debutează la data de 5 februarie 2019 şi se încheie la 24 ianuarie 2020, când va lăsa locul Anului Şobolanului de Metal. Pentru chinezi, este cea mai importantă sărbătoare tradiţională, cu origini foarte vechi, celebrată printr-o serie de ritualuri păstrate de-a lungul timpului.

Anul Nou Chinezesc se sărbătoreşte nu numai în China, ci şi în Singapore, Indonezia, Vietnam, Malaezia, Macau, precum şi de către populaţiile de chinezi aflate în diverse ţări ale lumii. Este sărbătoarea începutului de an, dar şi a primăverii, căreia îi sunt dedicate 15 zile, finalul fiind marcat de Ceremonia lampioanelor.

Anul Nou Chinezesc – legende şi zodii

Anul Nou Chinezesc, sub semnul Mistreţului de Pământ, 5 februarie 2019
Anul Nou Chinezesc, sub semnul Mistreţului de Pământ, 5 februarie 2019

Calendarul chinezesc, vechi de mii de ani, este un calendar astronomic, în care timpul se măsoară după fazele Lunii, dar şi după mişcarea aparentă a Soarelui pe bolta cerească şi este un reper esenţial mai ales pentru agricultori, pentru a-şi gestiona mai bine activitatea, dar şi pentru respectarea sărbătorilor tradiţionale, precum Anul Nou Chinezesc, in primăvară, si Sărbătoarea Lunii, care marchează mijlocul toamnei (sfârşit de septembrie sau început de octombrie, în funcţie de cum cade noaptea cu Lună plină).

Data la care se sărbătoreşte Anul Nou Chinezesc variază de la an la an, în funcţie de a doua Lună Nouă, după Solstiţiul de iarnă, adică în intervalul 21 ianuarie – 20 februarie. În calendarul chinezesc, există o diferenţă între lunile solare şi lunile lunare (stabilite în funcţie de fazele Lunii), acestora din urmă corespunzându-le, în astrologia chineză, diverse semne zodiacale.

Semnele zodiacale, în calendarul si in astrologia chineză, sunt, în ordine: Şobolanul, Tigrul, Iepurele, Dragonul, Şarpele, Calul, Capra, Cocoşul, Câinele şi Mistreţul, acestea întruchipând, potrivit legendelor, anumite caracteristici ale temperamentului şi ale personalităţii.

Legendele spun că primul Buddha (termen care face trimitere la titlul acordat, în religia budistă, celor care şi-au împlinit potenţialitatea în privinţa dezvoltării personale sau pentru a-l numi pe fondatorul budismului, Siddhartha Gautama – 623 i.Hr.- 543 i.Hr.) ar fi chemat la el toate animalele, cu ocazia Anului Nou, dar au venit numai 12, fiecare manifestând o anume “atitudine” specifică: Şobolanul (cald, cordial), Bivolul (hotărât), Tigrul (curajos), Iepurele (casnic), Dragonul (carismatic), Şarpele (frivol), Calul (liber), Capra (risipitoare), Maimuţa (acrobatică), Cocoşul (sincer), Câinele (vigilent), Mistreţul (generos).

Anul Nou Chinezesc, sub semnul Mistreţului de Pământ, 5 februarie 2019

Budhha le-ar fi spus că, pentru a le mulţumi că au venit la chemarea lui, de Anul Nou, fiecare va primi anumite beneficii în anul care le este dedicat, dar şi în ceilalţi ani consacraţi animalelor compatibile cu acestea.

Vechii astrologi chinezi au asociat particularităţi ale acestor animale cu cinci planete principale, corespunzătoare celor cinci elemente fundamentale din traditia chineză: Jupiter este “lemnul”, Marte – “focul”, Saturn – “pământul”, Venus – “metalul”, Mercur – “apa”. Culorile simbolice din astrologia chineză au legătură, de asemenea, cu aceste corelaţii: albul, culoarea metalului, este în consonanţă cu Venus şi Tigrul alb, albastrul şi negrul, atribuite apei, sunt în consonanţă cu Ţestoasa neagră din Nord, verdele, atribuit lemnului, corespunde Dragonului din Est, roşul, asociat focului, este compatibil cu Marte şi Pasărea Rosie din Sud, galbenul, atribuit Pământului, este în consonanţă cu Saturn şi cu Şarpele, reprezentând echilibrul.

Vechii astrologi chinezi erau convinşi de faptul că Soarele şi Luna, precum şi cele două principii complementare – yin şi yang – precum şi o eventuală trecere a unei comete în ziua naşterii cuiva amprentează destinul respectivei persoane. Yin şi yang sunt componentele unei dualităţi – lumină şi întuneric, feminin şi masculin etc. – care caracterizează orice fenomen al vieţii pământene şi celeste.

Anul Nou Chinezesc – obiceiuri, ritualuri

Anul Nou Chinezesc, 5 februarie 2019

Potrivit vechilor tradiţii, fiecare persoană trebuie să treacă în noul an eliberată de tot ceea ce nu a fost bine în anul precedent şi să se înconjoare de semne (obiecte, alimente) de bun augur. În săptămâna de dinaintea Anului Nou Chinezesc, are loc o ceremonie de adio faţă de vechiul an în faţa Zeului Căminului, a cărui efigie se găseşte în fiecare casă. De asemenea, trebuie să se mărturisească Împăratului de Jad, stăpânul cerului şi zeitate supremă în religia chineză şi în taoism, acţiunile bune şi rele din anul trecut. Pentru a câştiga bunăvoinţa zeului, se depun în faţa imaginii sale diverse alimente.

În ritualul întâmpinării Anului Nou intră şi curăţenia casei, după care se aşază în diverse părţi ale locuinţei bileţele roşii, pe care sunt scrise cuvinte care să atragă binele, precum “fericire”, “noroc”, “primăvară” etc. Fiecare familie îşi asigură hrana festivă (fructe uscate, seminţe, prăjituri din orez, dulciuri etc.) pentru mai multe zile şi haine noi, în special pentru copii.

Noaptea de Anul Nou se petrece acasă, în familie, şi când un membru al familiei nu poate fi prezent i se pune un scaun la masă în mod simbolic. Vizitele la rude sau la prieteni se fac în prima zi a Anului Nou, după vizita ritualică la templu.

Anul nou chinezesc

Data de 15 a primei luni din an, care încheie Sărbătoarea Anului Nou Chinezesc, este Ceremonia lampioanelor, care se mai numeşte şi “Micul An Nou”. Originea acestei sărbători este, de asemenea, foarte veche. Se spune că, în timpurile inceputului, un zeu furios ar fi ameninţat că va incendia capitala ţării, în ziua a 15-a, a Anului Nou. Atunci, un om curajos a avut ideea ca toţi locuitorii să iasă din case cu lampioane roşii, astfel încât zeul să creadă că oraşul este deja în flăcări şi să se retragă.

O altă legendă explică Sărbătoarea lampioanelor printr-un fapt din timpul dinastiei Han (secolul al III-lea i.Hr.), perioadă în care budismul începuse să se răspândească pe teritoriul chinezesc şi când preoţii aveau obiceiul să iasă noaptea, sub lumina stelelor, pentru a contempla relicvele lui Buddha, aprinzând lămpi în cinstea zeilor. În astfel de împrejurări, împăratul ar fi poruncit să se aprindă lampioane în palat şi în toate templele, sărbătoarea devenind, în timp, una populară.

2019, Anul Nou Chinezesc, sub semnul Mistreţului de Pământ – ce spun astrologii?

Anul Nou Chinezesc, sub semnul Mistreţului de Pământ, 5 februarie 2019, tradiţii, ritualuri, semnificaţii

Anul Chinezesc al Mistreţului de Pământ începe la data de 5 februarie 2019 şi viziunea orientalilor despre timp şi despre destin se bazează pe vechile tradiţii, pe astronomie şi astrologie, pe filosofie populară şi credinţe păstrate de mii de ani.

Astrologii spun că Anul Mistreţului de Pământ va marca o schimbare profundă în raport cu anii anteriori, mai degrabă haotici şi apăsători. Anul Mistreţului de Pământ va scoate la lumină ceea ce este drept, corect, pozitiv, deschis, sincer, perspicace, echitabil, inteligent, stabil, cinstit şi justificat.

Mistreţul de Pământ, sub al cărui semn debutează Anul Nou Chinezesc 2019, este un artizan al păcii, calm, senin, mult mai echilibrat decât semnele de foc sau de apă. Este recomandat, în acest an, ca fiecare să acorde mai multă atenţie dimensiunii sale spirituale, pentru a se bucura de succes pe toate planurile, să spună “da” numai la lucrurile cu care rezonează cu adevărat şi din toată inima. Recompense enorme vor veni spre cei care ştiu să-şi asculte intuiţia cu mult curaj şi încredere.

Anul Mistreţului de Pământ este anul fair-play-ului, al dreptăţii, al empatiei. Comunicarea calmă, răbdătoare şi limpede, cu ceilalţi, este cheia succesului în acest an. Anul Nou al Mistreţului de Pământ va trezi o serie de valori – loialitate, devotament, generozitate – şi o conştiinţă colectivă mai apropiată de ceea ce ar trebui să însemne solidaritatea umană.

Anul Nou Chinezesc, sub semnul Mistreţului de Pământ

Cei care îşi caută sensul vieţii si al faptelor, care sunt puşi în faţa unor alegeri şi au ezitat până acum, vor avea în 2019 mult mai multe căi deschise, dacă vor fi, la rândul lor, generoşi, altruişti şi buni. În Anul Mistreţului de Pământ, înşelătoriile, frivolitatea, risipa nu vor mai fi favorizate. Pot fi începute, cu succes, afaceri care protejează mediul înconjurător şi care pot aduce beneficii substanţiale.

Din punctul de vedere al sănătăţii, Anul Nou Chinezesc, al Mistreţului de Pământ, debutează sub semnul echilibrului şi dorinţele legate de diete, sport, viaţă sănătoasă, in general, au mai multe şanse de reuşită faţă de anii anteriori. Anul 2019 oferă abundenţă pe toate planurile, depinde de fiecare să atragă aceasta abundenţă prin cinste, echilibru şi verticalitate.

Chiar dacă lumea asiatică, în acest caz China şi ţările care sărbătoresc Anul Nou după vechile calendare în care ciclurile astrologice se măsoară în 12 ani (nu 12 luni), fiecărui an corespunzându-i simbolic un animal, asociat unuia dintre cele cinci elemente (aur, apă, lemn, foc, pământ), diversele combinaţii ale acestor aspecte acoperind 60 de ani diferiţi, toţi trăim sub acelaşi cer, ne supunem aceloraşi cicluri ale naturii şi suntem preocupaţi de valori similare.

Important este să cunoaştem, să respectăm, să preţuim tradiţiile (ale noastre si ale altora) şi, eventual, să găsim punctele comune care să ne ajute să înţelegem că orice început oferă potenţialităţi infinite. Dincolo de calendare, obiceiuri, religii, convingeri, toţi căutăm un sens al vieţii şi al faptelor noastre, iar Universul, fie si numai in virtutea ideii de echilibru, este favorabil pentru cei care au încredere, onestitate, perseverenţă, bucurie, lumină, pasiune.

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version