Home Cultură generală Prejudecata de status quo – cum ne influenţează deciziile?

Prejudecata de status quo – cum ne influenţează deciziile?

0
Prejudecata de status quo

Prejudecata de status quo sau biasul de status quo este o tendință psihologică, subconştientă, care explică de ce oamenii preferă ca lucrurile să rămână la fel, să nu se schimbe. În loc să se orienteze spre opțiuni noi sau să îmbrățișeze schimbarea, multe persoane tind să aleagă variantele cunoscute sau familiare, chiar și atunci când aceste alternative ar putea fi mai puțin avantajoase.

Fiecare noutate sau opţiune care diferă de status quo-ul actual (adică de o stare/ situaţie existentă) poate fi interpretată ca incertitudine şi ca o potenţială pierdere. În mod paradoxal, această prejudecată devine şi mai puternică atunci când creşte numărul de opţiuni pe care le avem. Devenind conștienți de modul în care prejudecata de status quo ne influențează deciziile și acțiunile, putem căuta modalități de a reduce “părtinirea” în alegerile pe care le facem în fiecare zi.

Cum funcţionează prejudecata de status quo? Câteva exemple

Incertitudine
Incertitudine

Conceptul “prejudecată de status quo” a fost propus pentru prima dată, în 1988, de către cercetătorii William Samuelson și Richard Zeckhauser, specialişti în domeniile economiei şi finanţelor, care l-au definit ca “o preferință nerațională sau părtinitoare pentru modul actual de a face lucrurile”.

Într-o serie de experimente, Samuelson și Zeckhauser au adresat participanţilor o multitudine de întrebări, care vizau aspecte de viaţă diverse, de la cele mai banale (de pildă, alegerea aceluiaşi meniu, cunoscut/ verificat, la un restaurant, deşi ar exista nenumărate alte variante), la altele importante, în cadrul cărora voluntarii trebuiau să-şi asume rolul de decidenţi, constatându-se o părtinire puternică a status quo-ului în răspunsurile subiecților. Mai exact, atunci când a fost vorba de o decizie, subiecții au preferat să aleagă varianta care menținea lucrurile în starea existentă. Iată câteva exemple:

Prejudecata de status quo şi stilul de viață

În viața de zi cu zi, oamenii tind să adopte un anumit program cotidian sau anumite rutine de weekend și să le mențină pentru perioade lungi de timp, chiar dacă sunt conștienți că ar putea să aibă o viață mai activă sau mai sănătoasă, cu mici ajustări. Biasul de status quo îi face să-și mențină rutina zilnică, fără să exploreze noi opțiuni.

Prejudecata de status quo şi schimbarea locului de muncă

Multe persoane rămân în același loc de muncă ani la rând, chiar dacă nu sunt satisfăcute de poziție, salariu sau mediu de lucru, din cauza temerii față de incertitudinile asociate cu un nou job. Preferă siguranța cunoscută, chiar dacă sunt nefericiți, decât să exploreze noi oportunități care ar putea fi mai satisfăcătoare.

Status quo-ul şi investițiile financiare

În domeniul financiar, investitorii au adesea tendința să mențină aceleași acțiuni sau fonduri mutuale, chiar și atunci când performanța lor scade sau când piața oferă opțiuni mai profitabile. Este mai ușor să rămână cu alegerile existente, decât să facă cercetări pentru alternative noi.

Planuri de asigurare și abonamente, alegerea furnizorilor de servicii

Mulți oameni continuă să plătească pentru aceeași poliță de asigurare, același furnizor de internet sau telefonie mobilă etc., deși piața oferă alternative mai bune sau mai ieftine. Odată ce au un abonament activ, preferă să-l mențină, decât să facă efortul de a căuta oferte noi și să schimbe furnizorul.

În domenii precum utilități (energie, apă etc.) sau servicii publice, oamenii tind să rămână la aceiași furnizori, deși alții ar putea oferi prețuri mai bune. În unele cazuri, lipsa informațiilor, timpul necesar sau simplele obiceiuri îi determină să rămână în zona familiară.

Tradițiile și normele familiale

Adesea, oamenii urmează tradițiile sau regulile pe care le-au învățat în familie (cum ar fi alegerea religiei, a partenerului de viață sau modul de a sărbători anumite evenimente), chiar dacă acestea nu mai corespund valorilor personale. Preferă să nu „rupă” tradiția, din respect pentru familie sau din teama de respingere socială.

Prejudecata de status quo şi deciziile legate de sănătate

Prejudecata de status quo

Persoanele care au anumite obiceiuri legate de dietă sau de exerciții fizice, chiar dacă nu sunt ideale pentru sănătate, au tendința să le mențină, deoarece schimbarea acestora poate părea dificilă sau inconfortabilă. Astfel, rămân la rutina actuală, chiar dacă o schimbare ar putea aduce beneficii considerabile pentru sănătate.

Utilizarea tehnologiei şi status quo-ul

Un alt exemplu este folosirea acelorași dispozitive electronice sau software-uri, deși opțiunile noi ar putea fi mai eficiente. Mulți oameni rămân la versiuni mai vechi de programe sau dispozitive, deoarece se simt confortabil cu acestea și nu vor să învestească timp în învățarea unor instrumente si tehnologii noi.

Preferințele pentru branduri

Prejudecata de status quo explică, frecvent, şi de ce consumatorii tind să rămână fideli anumitor mărci, inclusiv când acestea sunt mai scumpe sau au alternative mai bune pe piață. Acest lucru se întâmplă din cauza familiarității și a confortului asociat cu brandul cunoscut, in pofida faptului că alternativele ar putea oferi o valoare mai bună.

Rezistența la schimbarea politicilor publice

Oamenii tind să reziste la schimbările sociale sau legislative (cum ar fi reforma în domeniul sănătății sau în educație), preferând structura actuală, chiar dacă aceasta este depășită. De multe ori, teama de impactul unei schimbări sociale majore îi face să susțină status quo-ul, chiar dacă schimbările propuse ar putea aduce îmbunătățiri.

Care sunt principalele cauze ale prejudecaţii de status quo?

Preferința pentru menținerea situației existente este influențată de mai multe aspecte, mai importante fiind următoarele:

  • Teama de pierdere – schimbarea poate aduce incertitudini sau pierderi, iar oamenii tind să perceapă potențialele pierderi ca fiind mai importante decât posibilele câștiguri (efectul de “loss aversion”). De aceea, preferă să evite riscurile și să rămână la ceea ce cunosc.
  • Inerția decizională – este mai ușor și necesită mai puțin efort cognitiv să alegi ceea ce deja există, decât să-ți consumi energia pentru a analiza și a decide asupra unor alternative noi.
  • Efectul de familiaritate – oamenii tind să se simtă mai confortabil cu lucrurile cunoscute, chiar dacă nu sunt optime, din cauza familiarității. Acest sentiment amplifică prejudecata de status quo.
  • Normele sociale și tradițiile – în multe cazuri, status quo-ul poate fi asociat cu normele culturale sau sociale. Devierea de la acestea poate aduce dezaprobare socială, ceea ce îi face pe oameni să prefere să rămână în zona familiară.

Aşadar, prejudecata de status quo poate influența deciziile noastre în moduri subtile, limitând explorarea de noi oportunități sau potențialul de dezvoltare. Altfel spus, potențialul de pierdere, în mintea oamenilor, iese în evidență mult mai proeminent decât potențialul de câștig. Avantajul ar fi că un astfel de bias cognitiv oferă un anumit grad de protecţie, dar, în acelaşi timp, pot fi ratate beneficii mai mari decât situația actuală a unei persoane.

Principala dificultate pe care trebuie să o depăşim este să nu lăsăm să se formeze un cerc vicios, pentru că, pe măsură ce ne place mai mult, părtinirea de status quo devine mai puternică. De aceea este important să ieșim din zona de confort și să căutăm experiențe noi. În felul acesta, vom deveni mai puțin predispuși să rămânem cu diverse stereotipii comportamentale, chiar și în cazul deciziilor importante.

 

 

 

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Exit mobile version