Joan Miró (20 aprilie 1893 – 25 decembrie 1983) a fost un deosebit artist de originie spaniola, stilul sau fiind intr-o foarte mare masura influentat de suprarealism, opera sa de arta concretizandu-se intr-o permanenta incercare de a recrea o lume a subconstientului. In foarte multe dintre picturile sale, Joan Miró si-a exprimat nesupunerea fata de metodele traditionale de pictura. Pe langa pictura si sculptura, Joan Miró a fost si un excelent maestru al ceramicii, operele sale de arta fiind cu adevarat exceptionale.

Viata si opera

Joan Miró s-a nascut la data de 20 aprilie 1893 intr-o familie de bijutieri, intr-un cartier al Barcelonei. Inca de la o varsta frageda, Joan Miró si-a manifestat pasiunea pentru arta, incepand sa ia cursuri de pictura la scoala Carrer del Regomir, organizata in incinta unui palat medieval, la varsta de 7 ani. Interesul micului artist pentru scoala era aproape nul, insa nu acelasi lucru se poate spune si despre dorinta sa de a se exprima prin desenele pe care le realiza cu atata maiestrie si precizie.

In anul 1907 incepe cursurile Academiei de Arta La Llotja, desi tatal sau s-a opus in totalitate deoarece si-ar fi dorit ca fiul sau sa urmeze cursurile unei facultati de viitor pentru a-i putea prelua afacerile. In anul 1918 isi organizeaza prima expozitie in cadrul galeriei Dalmau. Criticile nu au fost deloc pozitive, iar operele sale de inceput au fost de-a dreptul ridiculizate si discreditate. Inspirandu-se din caracteristicile operelor care apartin cubismului si suprarealismului, Joan Miró se alatura unei grupari artistice care a luat fiinta in Montpamasse, iar in anul 1920 de muta in Paris. In Paris, Joan Miró reuseste sa termine unele picturi pe care le incepuse la ferma parintilor sai.

Una dintre cele mai importante opere de arta caracteristice acestei perioade este “La Masia” (in traducere “Ferma”) deoarece aceasta opera arata tranzitia catre un alt stadiu al perceperii operei de arta, un stadiu caracterizat prin mai mult individualism, dar si prin caracteristici nationaliste. Tabloul este achizitionat ulterior de catre scriitorul Ernest Hemingway, care compara opera de arta a lui Joan Miró cu romanul Ulysses al lui James Joyce spunand despre “La Masia” ca reprezinta o transpunere magica a spiritului caracteristic Spaniei, Joan Miró reusind sa transpuna intr-un mod cat se poate de realist simbolistica acestei natiuni.

In anul 1924 Joan Miró se alatura oarecum gruparii artistilor suprarealisti, avand in vedere ca simbolistica caracteristica operelor sale de arta a fuzionat armonios cu viziunea suprarealista. Daca pana atunci stilul operelor artistului putea fi caracterizat drept haotic, dupa imbratisarea suprarealismului Joan Miró a inceput sa experimenteze din ce in ce mai mult tehnicile colajului care ii permit o mai mare libertate de exprimare.

Operele de arta ale lui Joan Miró au fost caracterizate intotdeauna de o precizie maxima, desi suprarealismul, bazat intr-o mare masura pe teoriile lui Freud asupra viselor, presupune o liberate de expresie supradimensionala. In acest fel, operele sale, desi caracterizate dupa criteriile specifice curentului suprarealist, au pastrat intotdeauna acea simbolistica specifica artistului.

Citește și:  Cabernet Sauvignon – regele vinurilor rosii

In anul 1929, Joan Miró se casatoreste cu Pilar Juncosa si au impreuna o fiica ce urmeaza sa se nasca in anul 1931. In acelasi an, Pierre Matisse organizeaza o galerie de arta impresionanta in New York si in acest fel operele artistului Joan Miró devin din ce in ce mai cunoscute si mai apreciate si pe teritoriul american.

Razboiul Civil din Spania a avut o oarecare influenta asupra vietii artisului Joan Miró si asupra operei sale. Daca pana in acel moment artistul obisnuia sa se intoarca frecvent in orasul natal, dupa incepera razboiului in anul 1936 acest lucru nu a mai fost posibil. Desi operele de inceput ale artistului spaniol aveau un oarecare caracter nationalist, Joan Miró a incercat sa stea cat mai departe de influenta ideologiilor politice, asta pana in anul 1937 cand guvernul Republicii Spaniole l-au insarcinat sa realizeze o pictura murala cu un puternic caracter politic pentru o expozitie ca avea loc la Paris.

In anul 1940 Joan Miró se muta din nou in Spania unde va avea sa realizeze o impresionanta opera de arta formata din 23 de picturi – “Constelaciones” (Constelatii) care, dupa cum spune si numele, are ca tema principala simbolurile celeste. Acesta complexa opera a lui Joan Miró l-a inspirat pe scriitorul francez André Breton, care 17 ani mai tarziu a compus o serie de poezii bazata pe picturile lui Miro.

In anul 1974, Joan Miró realizeaza un deosebit tapet pentru World Trade Center, chiar daca la inceput a refuzat aceasta oferta deoarece nu cunostea tehnicile. Cu toate acestea, artistul a invatat rapid tehnicile si a realizat o veritabila opera de arta care se numara printre cele mai valoroase opere pierdute in nefericitul incident din 11 septembrie 2001.
Artistul Joan Miró moare pe data de 25 decembrie 1983 in Palma, in urma unui atac de cord.

Tablou Joan Miró, Foto: igniteyoursenses.wordpress.com
Tablou Joan Miró, Foto: igniteyoursenses.wordpress.com

Joan Miró – evolutia artistica

Dupa cum ati putut observa si din randurile anterioare, Joan Miró a fost un artist cu o evolutie cat se poate de interesanta, insa care si-a pastrat originalitatea si tehnicile proprii indiferent de stilul pe care l-a abordat. Daca operele sale de inceput puteau fi caracterizate conform criteriilor specifice fauvismului, viziunea artistica a lui Joan Miró a evoluat treptat catre realismul magic si suprarealism. Incepand cu anul 1920 artistul a inceput sa descrie intr-o maniera unica fiecare element al unei picturi si sa il introduca foarte atent in intreaga compozitie. Incepand cu anul 1922, stilul lui Joan Miró devine din ce in ce mai abstract, caracterizat prin liniaritate si o simbolistica destul de dificil de interpretat.

Stilul pe care l-a adoptat in Paris a fost influentat intr-o foarte mare masura de literatura. Mai mult decat atat, artistul a fost intotdeauna adeptul unui automatism in ceea ce priveste pictura pentru a inlatura tehnicile traditionale. Joan Miró a ales sa nu faca parte oficial din gruparea suprarealistilor, alegand sa experimenteze stiluri care mai de care mai diferite.
Dupa cum am afirmat si in randurile de inceput, Joan Miró a realizat si sculpturi interesante, fiind si un deosebit ceramist.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.