Chiar daca astronomia latina nu a lasat in urma ei foarte multe informatii valoroase, cum spre de exemplu au lasat babilonienii sau grecii, trebuie sa ne atintim putin interesul si asupra acesteia, chiar daca ea avea o abordare total diferita. Cum am mentionat si in cadrul unor articole recente, astronomia in vremurule de demult parea sa aiba un interes din punct de vedere fizic asupra astrelor, cat si din punct de vedere al influentei, ceea ce a dus la formarea astrologiei, cateva decenii mai tarziu.

Astronomia latina1

Sau de fapt se poate spune ca oamenii citeau in stele inainte de a le cunoaste sau au inceput sa le citeasca pe masura ce le-au descoperit, e un fel de intrebare omonina cu „cine a fost prima data? Oul sau gaina?” Desigur, descendentii astronomiei latine vor afirma ca astrologia a fost cea care a pus bazele unei cunoasteri mai aprofundate. Se stie ca poporul latin a fost cel care a folosit astrologia in propriul lor folos, indeosebi pentru „a citi” vremea, care astfel ii ajuta pe marinari si pe agricultori.

Astronomia latina a aparut mai mult din nevoia oamenilor de a intelege ce se petrece cu lumina, de ce este zi si de ce este noapte si in ce fel le influenteaza aceste schimbari viata si starile fizice. In plus, totul a pornit dintr-o nevoie de a se agata ceva anume, de a crede in ceva, chiar daca toate teoriile speculate la inceput au fost mai mult greseli, insa astronomia latina a dat mai mult o semnificatie ezoterica si oculta astrelor, a oferit explicatii mai mult calitative, incercand sa administreze cate o personalitate/ zeitate in functie de fiecare planeta. Insa din Antichitate au fost observate o serie de similaritati in comportamentul astrelor, insa acestea au capatat mai degraba un rol in formarea timpului, sau in calcularea lui. Datorita descoperirii miscarii Soarelui si Lunii, au aparut orele si minutele, dupa care si latinii si-au organizat viata mai tarziu.

Astronomii latini au incercat insa sa accepte teoriile celor care au dat nastere unor tipare astronomice pentru a le putea folosi mai mult in cadrul astrologiei. In plus astronomii latini erau cunoscuti ca fiind cei care dictau razboaiele si toate activitatile sau actiunie regilor si a conducatorilor de tara dupa astre, in functie de dispozitia pe care acestea o aveau si in functie de cum urmau ele sa se poarte. Asadar in astronomia latina nu ne putem pune prea multe baze pentru aflarea unei istorii ample, avand in vedere ca teoriile fondate la inceput nu au fost nasucte pe teritoriul lor, totusi putem miza pe caracterul planetelor descoperit de acestia, care au observat ca atunci cand Uranus este retrograd spre exemplu nu sunt favorarizate deciziile si nici munca, sau adoptarea unor idei noi sau a unor schimbari. Insa astfel de exemple nu trebuie date din cauza ca in vremea astronomiei latine nu existau termenii respectivi, iar talmacirea era cu totul diferita.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.