Ateneul Popular din Focşani, judeţul Vrancea, se află în Piaţa Unirii, nr. 1, iar clădirea în care funcţionează a fost declarată monument istoric. Instituţia culturală se află în subordinea Primăriei Municipiului.

Construcţia a fost realizată la iniţiativa maiorului în rezervă Gheorghe Pastia, care a susţinut financiar lucrările de construcţie şi de amenajare. În plus, acesta s-a implicat activ în întregul proiect, conform Actului de Donaţie, ocupându-se de procurarea materialelor şi coordonând lucrările pe şantier.

Tot de numele lui Pastia se leagă şi realizarea Teatrului din Focşani.

Lucrările pentru ridicarea clădirii au demarat la 29 mai 1927, după planurile arhitectului Frederich Mandel. Edificiul a fost construit în stil neo-românesc, având trei niveluri: subsol, parter şi etaj. Inaugurarea Ateneului Popular maior Gheorghe Pastia a avut loc în anul 1945.

Cutremurele din 1940 şi 1977 au afectat puternic imobilul, însă acesta a fost renovat în totalitate, atât în interior, cât şi în exterior, astfel încât, în prezent, este una din clădirile reprezentative ale oraşului Focşani.

ateneul-popular-focsani.jpg
placuta-cu-ateneul-popular-din-focsani.jpg
ateneul-popular-din-focsani-vazut-din-lateral.jpg
intrarea-in-ateneul-popular-din-focsani.jpg
ferestrele-de-la-ateneul-popular-din-focsani.jpg
imagine-cu-ateneul-popular-din-focsani.jpg
fatada-de-la-ateneul-popular-din-focsani.jpg
ateneul-popular-din-focsani-vazut-din-fata.jpg
ateneul-popular-din-focsani.jpg
piata-centrala-si-ateneul-popular-din-focsani.jpg

loading...

LĂSAȚI UN MESAJ