Pentru tinerii care intentioneaza sa isi continue studiile in strainatate, sa se angajeze intr-o institutie de prestigiu international, sa isi construiasca o cariera intr-o alta tara sau sa isi perfectioneze capacitatea de a utiliza limba engleza in situatii reale de comunicare, atestatele Cambridge ESOL (English for Speakers of Other Languages), pentru adolescenti si adulti, deschid o multime de posibilitati.

Examenele Cambridge din Romania sunt organizate de British Council (Consiliul Britanic), o institutie care promoveaza cultura (implicit invatamantul) Marii Britanii. Examenele ESOL au, in lume, o traditie de aproape 100 de ani. Sesiunile de testare, in Romania, se desfasoara in Bucuresti, la British Council, sau in tara, la Timisoara, Cluj, Iasi, Brasov, daca se strang minimum 40 de candidati, de orice varsta, si care se afla la cel putin un nivel mediu de cunoastere a limbii engleze. Examenele sunt complexe, evaluandu-se scrisul, cititul, discursul oral, intelegerea si utilizarea limbii engleze, certificatele avand valabilitate nelimitata si fiind recunoscute in aproape toate tarile. Absolventilor de liceu care au atestatul Cambridge li se echivaleaza proba de bacalaureat la limba engleza (Competentele lingvistice in limba engleza), regula echivalarii fiind valabila si pentru admiterea la masterat, doctorat sau alte cursuri postuniversitare.

Initial, cei care doresc sa sustina cursurile pregatitoare (nu sunt obligatorii) trebuie sa treaca de un test grila, de 30 de minute, gratuit, si, in functie de rezultat, vor fi recomandati pentru un anumit nivel de pregatire. Pentru o autoevaluare preliminara, se pot accesa teste online.

Evaluatorii sunt profesori din Marea Britanie sau profesori romani acreditati de Cambridge ESOL. Calificativele sunt A, B,C, primul reprezentand cel mai mare punctaj. Conditia promovarii examenului Cambrige (care dureaza intre 40 de minute si sase ore, in functie de nivel) este realizarea a 60% din punctajul total la FCE (First Certificate in English), CAE (Certificate of Advanced English – este penultimul nivel si cel mai solicitat), CPE (Certificate of Proficiency in English), si 70% pentru KET (Key English Test), PET (Preliminary English Test) si BEC (Business English Communication).

Citește și:  Geografia - stiinta care “descrie Terra”

Costurile unui Test Cambridge (excluzand cursurile de pregatire), in functie de nivel, se situeaza intre 400 si 900 de lei. Corectarea testelor se face in Marea Britanie, la Cambridge ESOL, si rezultatele se pot accesa on line, in trei-patru saptamani. Informatii complete se gasesc pe site-ul www.cambridgeesol.org.

Atestate pentru limba Engleza, Foto: csantaanaenglish.wordpress.com
Atestate pentru limba Engleza, Foto: csantaanaenglish.wordpress.com

In fiecare an, in jur de trei milioane de persoane, din peste 130 de tari, sustin testele Cambridge, pentru a obtine atestatul.

In afara de atestatele Cambridge, se mai poate opta pentru testarile IELTS (International English Language Testing System) si Teofl (engleza americana). Testul IELTS se sustine in Bucuresti, lunar, si de doua ori pe an in filialele British Council din Timisoara, Cluj si Iasi. Certificatul este valabil doi ani, iar evaluarea se face pe o scala de la 1 la 9.

Testul Toefl, valabil tot doi ani, este util celor care doresc sa isi continue studiile in Statele Unite ale Americii, dar si in Europa sau Australia (este recunoscut in 110 tari), si echivaleaza proba de Competente lingvistice intr-o limba straina, a examenului de Bacalaureat, fiind recunoscut de Ministerul  Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului din Romania. Cursurile de pregatire (50 de ore) costa in jur de 1300 de lei si pot fi achitate in trei transe. Detalii se gasesc pe  www.fulbright.ro sau www.britishcouncil.org/ro (cursuri de pregatire, datele la care se organizeaza examene etc.)

Pentru limba franceza, certificarea internationala se face prin examenele DELF/DALF, organizate la Centrul Cultural Francez, pentru limba germana, prin testele DSH (date direct la universitatile din Germania) si DaF (in Romania, la Institutul Goethe din Bucuresti, precum si la Cluj, la Universitatea Babes Bolyai”, Iasi, la Centrul Cultural German si Timisoara, la Universitatea Tehnica). Programul poate fi consultat la adresa www.daad.ro. Limba spaniola este certificata prin testele DELE, organizate de Institutul Cervantes din Bucuresti, precum si de filiale din Timisoara, Iasi, Cluj, Brasov, Craiova si Suceava (www.bucarest.cervantes.es/ro/Diplome)

2 COMENTARII

  1. buna ma intereseaza un atestat pt licienta master in engleza ma puteti contacta pe numarul 0749967871 astept sa fiu contactat

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.