Ca si restul planetei, atmosfera lui Saturn este compusa din aproximativ 75% hidrogen si 25% heliu, plus urme ale altor substante, cum ar fi gheata si metanul. De la distanta, in lumina vizibila, atmosfera lui Saturn are un aspect mai plictisitor decat atmosfera lui Jupiter. Planeta Saturn are si ea benzi de nori in atmosfera, insa acestea au o nuanta pala de portocaliu si sunt usor decolorate. Culoarea portocalie se datoreaza faptului ca Saturn are mai mult sulf in atmosfera.

In plus fata de sulf, in atmosfera superioara a planetei Saturn se mai gasesc si cantitati de azot si oxigen. Acesti atomi se combina si formeaza molecule complexe pe care le putem gasi si pe Pamant – termenul folosit pe Pamant este “smog”. In functie de lungimile de unda ale luminii prin care este privita (cum sunt imaginile color trimise de nava spatiala Cassini), atmosfera lui Saturn poate avea un aspect mult mai spectaculos.

Pe Saturn se gasesc unele din cele mai rapide vanturi din sistemul solar. Pe masura ce nava spatiala Voyager se apropia de Saturn, aceasta a cronometrat vanturi care au viteza de pana la 1800 de kilometri pe ora, in zona ecuatorului planetei. In cadrul benzilor care inconjoara planeta se pot forma furtuni albe mari, insa, spre deosebire de Jupiter, aceste furtuni rezista doar cateva luni si apoi sunt absorbite din nou in atmosfera.

. Norii sunt compusi din amoniac si se afla la aproximativ 100 de kilometri maPartea din Saturn pe care o putem vedea este puntea de nori vizibilai jos de partea de sus a troposferei lui Saturn (tropopauza), unde temperaturile ajung pana la -250 de grade Celsius. Sub aceasta punte superioara se afla o alta punte de nori compusa din nori de hidrosulfit de amoniu, care este situata aproximativ 170 de kilometri mai jos. Aici temperatura este de -70 de grade Celsius. Puntea de nori care se afla la nivelul cel mai jos este compusa din nori de apa si este situata la aproximativ 130 de kilometri mai jos de tropopauza. Aici temperaturile sunt de zero grade. Sub puntile de nori, presiunile si temperaturile cresc, iar gazul de hidrogen se schimba incet in lichid. Iar mai jos, heliul formeaza de asemenea un lichid.

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.