Neptun este unul din cei patru giganti de gaz din sistemul nostru solar. Fiind un gigant de gaz, Neptun nu are o suprafata solida, prin urmare, chiar daca o nava spatiala ar putea ajunge pana acolo, aceasta nu ar putea ateriza fiindca s-ar afunda tot mai adanc in planeta. Neptun este cea de-a patra cea mai mica planeta din sistemul solar (din punct de vedere al diametrului), insa aceasta are mai multa masa decat Uranus. Desi Neptun este un gigant de gaz, aceasta planeta face parte dintr-o subclasa de giganti de gaz, cunoscuta sub numele de “giganti de gheata”. Desi aceasta planeta are multe aspecte interesante, in acest articol vom afla mai multe despre atmosfera si clima lui Neptun.

Atmosfera lui Neptun este similara cu a celorlalte planete mari din sistemul solar – consta in principal in hidrogen si heliu, si contine urme de metan, apa, amoniac si alte elemente. Insa, spre deosebire de ceilalti giganti de gaz din sistemul solar, atmosfera lui Neptun contine mai multa gheata. Metanul din atmosfera superioara a planetei este responsabil pentru nuanta albastra a planetei. La cele mai inalte altitudini, unde atmosfera lui Neptun atinge spatiul, aceasta consta din aproximativ 80% hidrogen si 19% heliu. Exista de asemenea o urma de metan. Lumina pe care o vedem la Neptun este de fapt lumina reflectata de soare. Desi planeta este lovita de intreg spectrul de lumini, acele urme de metan din atmosfera absorb lumina din capatul rosu al spectrului, permitand luminii albastre sa iasa in afara. Culoarea atmosferei lui Neptun este mai luminoasa decat a lui Uranus, care are o atmosfera similara – astronomii nu sunt siguri de ce exista aceasta diferenta de culoare.

Citește și:  Va putea fi planeta Marte colonizată în viitor? Vezi ce spun statisticile

Nivelul superior al norilor de pe Neptun apar in punctul in care presiunile sunt suficient de scazute pentru ca metanul sa se condenseze. Astronomii au fotografiat acesti nori care formeaza umbre pe puntea de nori aflata dedesubt. Mai adanc in interiorul planetei temperaturile ajung pana la zero grade Celsius, iar acolo se pot forma nori de apa. Ca si in cazul altor planete, atmosfera lui Neptun este impartita in benzi distincte de furtuni.

Pe Neptun, temperaturile pot ajunge pana la -218 grade Celsius. Ati putea crede ca o asemenea planeta ar fi inghetata si lipsita de clima. Insa, acest lucru nu este adevarat. De fapt, clima de pe Neptun este extrem de activa si este considerata a fi una din cele mai violente din sistemul solar. La fel ca Saturn si Jupiter, pe Neptun se gasesc benzi de furtuni care inconjoara planeta. Vanturile de pe Jupiter pot atinge aproximativ 550 de kilometri pe ora, dar acestea nu se compara nici pe departe cu cele de pe Neptun.

Astronomii au cronometrat vanturi care pot atinge pana la 2100 de kilometri pe ora. Astronomii sunt de parere ca temperaturile scazute sunt oarecum responsabile pentru aceste viteze mari. Temperaturile scazute ar putea reduce frecarea din sistem, astfel incat, vanturile sa se poata deplasa rapid pe planeta. Un alt factor care contribuie la viteza vanturilor este caldura interioara a planetei. Nucleul lui Neptun este compus din roca si gheata. Temperaturile din nucleu, in contrast cu cele de la suprafata, ajung pana la 7000 de grade Celsius (la fel de fierbinte ca suprafata soarelui). Diferentele de temperatura dintre suprafata si nucleu au ca rezultat aceste furtuni puternice.

VIDEO:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.