Bacalaureatul 2023 se desfăşoară, ca în fiecare an, la sfârşitul lunii iunie – 26 iunie 2023: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă, 27 iunie 2023: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă, 28 iunie 2023: Probă la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă, 29 iunie 2023: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă.

Afișarea rezultatelor la probele scrise se va face în ziua de 3 iulie 2023, până la ora 12.00, iar depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 -18.00, 4 – 6 iulie 2023: Rezolvarea contestațiilor, 7 iulie 2023: Afișarea rezultatelor finale.

Bacalaureatul, pentru şcoala românească, în general, şi pentru fiecare absolvent al cursurilor liceale, este un moment important şi, ca de fiecare dată, elevii, profesorii, părinţii se raportează la acest examen ca la un un reper semnificativ atât în plan personal, cât şi profesional, marcând încheierea unui ciclu de învăţământ, şi a cărui promovare permite înscrierea într-o instituţie de învăţământ superior.

Examenul de maturitate – o etapă de parcurs, nu un scop în sine!

Bacalaureatul
Bacalaureatul

Scopul examenului de Bacalaureat, aşa cum se preciza încă de la instituirea acestuia, în 1925, din iniţiativa lui Constantin Angelescu, medic, profesor universitar, matematician şi astronom, cu studii făcute la Paris, reformator al școlii românești în perioada în care a fost Ministru al Instrucţiunii Publice, cum se numea pe atunci Ministerul Educaţiei Naţionale, în guvernul Ion I.C.Bratianau, era şi a rămas: “de a verifica cunoştinţele elevilor la materiile cele mai importante şi, mai ales, de a dovedi influenţa studiilor parcurse asupra formării cugetării lor, deci, cu chipul acesta, a selecţiona pe cei care dovedesc că sunt în stare să urmeze studiile de specializare universitară cu folos”.

De altfel, deviza lui Constantin Angelescu, acest excepţional om de ştiinţă şi de cultură, care a cunoscut îndeaproape lumea occidentală şi valorile acesteia, conştient, în acelaşi timp, de nevoia unei specificităţi autohtone, veritabil reformator al învăţământului românesc era: “Şcoală cât mai multă! Şcoală cât mai bună! Şcoală cât mai românească!”.

Astăzi, mai mult ca oricând, în contextul unei societăţi care se transformă rapid, în care educaţia, în toate sensurile, ar trebui să ocupe un loc major, în pofida unor mecanisme inerţiale, rezistente la schimbări şi sincronizări cu lumea în care trăim, este esenţial ca elevii, dar şi părinţii, să înţeleagă faptul că bacalaureatul este o etapă de parcurs, necesară, nu un scop în sine.

Numai dintr-o astfel de perspectivă, probele de examen vor dobândi sens şi valoare, prin felul în care elevii vor înţelege să-şi valorifice informaţiile, gândirea, capacitatea de analiză şi sinteză, creativitatea (atât cât este posibil în limita unor subiecte care încă mizează, în mare măsură, pe memorare) şi, peste ani, să confirme criteriul care a consacrat, la un moment dat, învăţământul romanesc – acela al unui număr mare de personalităţi, de oameni educaţi şi de specialişti remarcabili în toate domeniile.

Bacalaureatul – recomandări pentru ziua în care ai de susţinut un examen

Examenul de maturitate
Examenul de maturitate

Bacalaureatul vine, pentru elevi, părinţi şi profesori, cu o încărcătură emoţională firească, iar rezultatele ar trebui să evidenţieze felul în care un tânăr absolvent al cursurilor liceale a învăţat să înveţe, a ajuns la un nivel de cunoaştere, de maturitate şi de echilibru care să-i permită să treacă într-o nouă etapă a vieţii. Evident că rezultatele dorite se obţin cu muncă susţinută, în timp, dar câteva “detalii” pot face diferenţa în condiţiile stresante ale susţinerii unui examen. Iată câteva recomandări:

  • În ziua care precedă examenul, fă o scurtă recapitulare a materiei! – Chiar dacă, în general, se spune că ar trebui o pauză de “învăţat” cu două-trei zile înainte de examen, poate fi utilă o scurtă recapitulare a temelor sau a notiţelor cheie, pentru a-ți reaminti informațiile importante. Aceasta îți poate consolida încrederea și te poate pregăti mental pentru examen.
  • Evită întârzierile! – Planifică-ți timpul astfel încât să ajungi la locul examenului cu cel puțin 30 de minute înainte de începerea acestuia. Întârzierile pot genera stres și panică, afectându-ți concentrarea și performanța.
  • Asigură-te că ai un somn bun în noaptea de dinaintea examenului! – Odihna adecvată este esențială pentru concentrare şi pentru actualizarea informaţiilor. Încearcă să te culci la timp și să dormi cel puțin 7-8 ore, pentru a fi odihnit și concentrat.
  • Fii organizat și pregătit din timp! – Verifică toate materialele necesare pentru examen (pixuri, creioane, carte de identitate etc.) cu o seară înainte și pregătește-ți ghiozdanul sau geanta cu tot ce ai nevoie. Acest lucru te va ajuta să eviți stresul și panica în dimineața examenului.
  • Evită discuțiile stresante sau subiectele tensionate! – În dimineața examenului, încearcă să eviți conversațiile care te pot agita sau îngrijora. Fii înconjurat de persoane pozitive și liniștite, pentru a-ți menține starea de spirit optimă!
  • Respiră adânc și relaxează-te! – Înainte de a începe examenul și chiar în timpul acestuia, acordă-ți câteva momente pentru a respira adânc și pentru a-ți relaxa corpul și mintea. Aceasta te poate ajuta să reduci anxietatea și să-ți îmbunătățești concentrarea.
  • Citeşte cu atenţie cerinţele! – Odată ce primești foaia de examen, citește cu atenție întrebările. Asigură-te că înțelegi exact ce se cere și cum trebuie să răspunzi.
  • Gestionează atent timpul pe care îl ai la dispoziţie! – Împarte-ți timpul în mod corespunzător pentru fiecare secțiune sau întrebare a examenului. Astfel, vei evita să te blochezi pe o singură întrebare și vei putea răspunde cât mai multor întrebări posibile.
  • Păstrează o atitudine pozitivă! – Chiar dacă întâmpini dificultăți în timpul examenului, încearcă să păstrezi o atitudine pozitivă și să rămâi concentrat. Gândurile pozitive și încrederea în abilitățile tale te pot ajuta să treci peste obstacole și să te concentrezi pe rezolvarea problemelor.

Mult succes şi multă încredere în forţele proprii elevilor care, începând de mâine, 26 iunie, susţin probele scrise ale examenului de Bacalaureat 2023!

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.