Istoria si evolutia dansului ca arta este una cat se poate de interesanta si complexa, iar unul dintre cele mai recente stiluri de dans il reprezinta baletul contemporan. Acest stil de dans imbina intr-un mod cat se poate de creativ tehnicile baletului clasic cu tehnicile moderne, fiind considerat unul dintre stilurile cele mai incarcate din punct de vedere emotional.

Scurta istorie a baletului contemporan

Baletul contemporan1

Baletul contemporan a luat nastere in secolul XX, atunci cand dansul a cunoscut o reala evolutie si a inceput sa se puna din ce in ce mai mult accentul pe inovatie, creatie si imbinarea stilurilor. Se presupune ca cel care a pus bazele baletului contemporan este George Balanchine, unul dintre cei mai cunoscuti coregrafi ai secolului.

Pana la acel moment, baletul reprezinta unul dintre cele mai pure si mai elagante stiluri de dans, insa multe alte tehniic si stiluri au evoluat in aceasta perioada, fapt pentru care, coregraful despre care am amintit si anterior a inglobat aceste tehnici moderne in stilul clasic, rezultand baletul contemporan.

Caracteristici ale baletului contemporan

In timp ce majoritatea stilurilor de dans pun accentul pe respectarea unor reguli foarte stricte, baletul contemporan pune accentul, inainte de toate, pe inovatie, pe improvizatie si doreste sa surprinda prin unicitatea miscarilor, lasand intotdeauna o cale catre interpretare. Baletul contemporan este stilul de dans care presupune ca cel care il practica sa isi exprime propriile sentimente si trairi prin intermediul miscarilor de dans si sa isi compuna in acest fel propria coregrafie care va fi unica si originala.

Balet contemporan, Foto: licmuzicabn.ro
Balet contemporan, Foto: licmuzicabn.ro

O alta caracteristica importanta a baletului contemporan care diferentiaza acest stil de baletul clasic este modul creativ in care este folosita gravitatia. In timp ce practicantii baletului contemporan sunt adanc inradacinati in realitate, ei folosindu-se de forta picioarelor pentru a crea miscari suave si pline de gratie, cei care practica baletul contemporan isi vor folosi intregul corp pentru a crea miscarile care par uneori sa incalce orice lege a gravitatiei.

Citește și:  Lacul lebedelor si povestea acestui balet rusesc

Miscarile caracteristice baletului contemporan reprezinta o imbinare inedita a contractiilor musculare, urmate de o oarecare degajare, ce vor ajuta la crearea unor pasi plini de energie si expresivitate.

Expresivitatea reprezinta o alta caracteristica importanta a baletului contemporan, iar relatia dintre dansatori, atunci cand exista doi sau mai multi pe o scena, este una foarte stransa.

Asemanarea dintre baletul clasic si baletul contemporan consta in faptul ca ambele tipuri pot crea o poveste.

Cele mai importante tehnici ale baletului contemporan

Baletul contemporan11

Chiar daca baletul contemporan nu se supune unor reguli foarte stricte, exista anumite tehnici care au fost create de catre personalitati importante ale acestui stil de dans.

Tehnica Cunningham a fost implementata de catre coregraful Merce Cunningham. Tehnica sa pune accentul pe spatiu, pe constructia corporala, pe ritm si pe folosirea articulatiilor pentru realizarea miscarilor. Coregraful este de parere ca trupul uman are o energie proprie pe care dansatorul trebuie sa o redea pe scena.

Tehnica Graham apartine Marthei Graham si pune accentul in special pe contractie si pe destindere, pe cadere si pe revenirea din aceasta stare. Conform acestei tehnici, miscarile sunt realizate in special pe podea si accentul este pus pe contractile abdominale.

Tehnica Limon a fost infiintata de catre Jose Limon si pune accentul in special pe greutate, cadere si abilitatea unui dansator de a-si susinte partenerul in timpul dansului.

Tehnica improvizatiei a fost abordata de catre toti maestrii baletului contemporan deoarece, dupa cum am mentionat si anterior, baletul contemporan pune accentul pe improvizatie in cea mai mare masura.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.