Biblioteca Națională a României se află în Bucureşti şi este cea mai mare bibliotecă din ţară. Până nu demult a fost cunoscută ca Biblioteca Centrală de Stat, însă denumirile sale au variat, în funcţie de regimurile politice ale României. Iniţial, se găsea în Palatul Bursei, în centrul vechi al capitalei, însă, începând cu anul 2012, sediul a fost mutat pe Bulevardul Unirii.
Se pare că Biblioteca Naţională a României s-a format cu ajutorul bibliotecii de la Colegiul Sfântul Sava, care este una dintre cele mai vechi de pe teritoriul ţării noastre. Această bibliotecă a început să fie folosită încă dn anul 1838, când cuprindea în jur de 1000 de volume în limba franceză.
Imediat după Unirea care a avut loc în anul 1859, aceasta a fost ridicată la statutul de bibliotecă naţională şi a început să fie cunoscută ca Biblioteca Naţională sau Biblioteca Centrală.
În anul 1864, se introduce Legea Reglementărilor Publice, astfel că biblioteca primeşte numele de Biblioteca Centrală a Statului. Această denumire a fost păstrată până în 1901, când autorităţile au decis să o desfiinţeze.
Toate colecţiile au ajuns în posesia Bibliotecii Academiei Române, iar în urma acestui eveniment aceasta a fost declarată biblitoecă naţională. Însă în anul 1955 se înfiinţează Biblioteca Centrală de Stat, iar colecţiile vechii biblioteci ajung la aceasta, fapt ce o face să devină principala biblioteca a ţării.
După căderea regimului comunist, biblioteca şi-a schimbat numele în Biblioteca Naţională a României. Sediul în care s-a mutat în anul 2012 a început să fie construit încă din anul 1986, însă lucrările au încetat odată cu izbucnirea revoluţiei.
Mai bine de 10 ani de zile, clădirea a fost lăsată în stadiul incipient de construcţie, iar în anul 2002 autorităţile s-au gândit să mute sediul Guvernului în ea. Proiectul nu s-a concretizat, astfel că Ministerul Culturii a decis, în anul 2006, să mute Biblioteca Naţională în clădire, aşa cum erau şi planurile lui Ceauşescu.
În cele din urmă, în anul 2009, au început lucrările de finalizare a clădirii, iar în anul 2012 aceasta a fost sfinţită de Patriarhul Daniel. O zi mai târziu, pe 23 aprilie, sediul şi-a deschis uşile publicului larg. Astăzi, ea cuprinde în jur de 13.000.000 de materiale cu caracter enciclopedic.
Acestea sunt amenajate în două mari sectoare: Fondurile colecţiilor speciale (care cuprind fotografii, materiale audio-vizuale, bibliofilie, stampe, manuscrise, periodice româneşti vechi şi o arhivă istorică) şi Fondurile curente (publicaţii din România şi din străinătate, adică reviste, cărţi şi ziare).
Spaţiile deschise ale Bibliotecii Naţionale a României pot fi accesate de luni până vineri, între orele 8-18. Sălile de lectură (în număr de 14) stau la dispoziţia publicului tot de luni până vineri, dar între orele 9-18.
De când România a intrat în Uniunea Europeană, biblioteca participă la multe proiecte româneşti şi internaţionale, menite să dezvolte cultura. De asemenea, în clădirea bibliotecii se află şi Centrul Naţional de Patologia şi Restaurarea Documentelor.
În interior, vizitatorii pot găsi o varietate de expoziții temporare care pun în lumină rarități literare și documente istorice, reflectând bogăția culturală a României.
Biblioteca oferă, de asemenea, programe educaționale și evenimente culturale care încurajează comunitatea să participe activ la viața culturală și intelectuală a capitalei.