Biserica de lemn din Brusturi este situată în judeţul Bihor, în staţiunea Băile Felix. Este unul dintre cele mai interesante şi importante obiecte din Crișana, fiind inclusă pe lista monumentelor istorice din acest judeţ.

Biserica a fost construită în anul 1785, în comuna Brusturi şi a înlocuit o biserică mai veche, tot din lemn. Pentru ridicarea ei a fost tăiat un gorun secular din pădurea domenială.
Pisania de deasupra intrării menţionează data la care a fost ctitorită, dar şi meşterul care s-a ocupat de ea, şi anume Meşterul Toader. A fost sfinţită în acelaşi an şi a primit hramul “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil”.
Biserica de lemn din Brusturi a fost folosită de credincioşii din această comună până în anul 1961, când a fost construită o nouă biserică, din zid, care există şi în momentul actual. Biserica de lemn a fost mutată la Oradea, unde a fost reasamblată chiar în curtea Muzeului Ţării Crișurilor.
Tot atunci au avut loc câteva lucrări de restaurare şi de modificare, în urma cărora s-a renunţat la prispa de pe latura nordică. Însă clădirea în care era organizat muzeul a fost retrocedată, aşa că biserica a fost mutată a doua oară, în centrul staţiunii Băile Felix, unde a rămas până în prezent.
Unul dintre elementele cele mai interesante ale Bisericii de lemn din Brusturi este sistemul de boltire. Deşi cele mai multe biserici au naosul acoperit de bolta cilindrică, naosul de la această biserică este acoperit de o boltă în arc frânt.
Mai mult, absida altarului are forma poligonală şi cinci laturi, fiind acoperită de o boltă elipsoidală. Pictura şi ornamentele din biserică au suferit mai multe modificări de-a lungul timpului şi, drept urmare, se păstrează foarte puţin din elementele iniţiale.
Biserica de lemn din Brusturi este unul dintre obiectivele turistice din această zonă care merită să fie vizitat. Cei care vor să petreacă mai mult timp în această zonă pot să se cazeze în staţiune, fiind disponibile multe vile şi pensiuni.
Biserica a fost recunoscută ca monument istoric datorită valorii sale culturale și istorice, fiind unul dintre cele mai bine conservate exemple de arhitectură religioasă din lemn din județul Bihor. Eforturile de conservare și restaurare au permis păstrarea caracteristicilor originale, oferind vizitatorilor o fereastră spre trecutul rural românesc.
Biserica nu servește doar ca punct de atracție turistică, ci este și un centru activ al vieții spirituale și culturale a comunității locale. Aici se desfășoară diverse evenimente religioase și culturale care mențin vii tradițiile și obiceiurile zonei, conectând trecutul cu prezentul într-un mod autentic și inspirațional.