Biserica greco-catolică Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavril din Carei este situată pe strada Doina, nr. 24, în apropierea bisericii ortodoxe cu acelaşi nume. Pe lângă Sfinţii Arhangheli, biserica mai are şi hramul Înălţarea Domnului.

Fondată în secolul XVIII, într-un cartier al oamenilor loiali familiei Karolyi, biserica a fost inițial un loc de cult pentru comunitatea greco-catolică română și rutena, reflectând diversitatea etnică și spirituală a zonei.

Istoria bisericii greco-catolice din Carei datează de la începutul secolului al XVIII-lea, când în această zonă a fost delimitat un perimetru în care să locuiască populaţia aflată în slujba familiei Karolyi şi stabilită aici pentru a apăra cetatea. Ulterior, în acest cartier s-au stabilit şi români greco-catolici din satele vecine, iar numărul reprezentanţilor acestui cult a crescut.

Prima biserică greco-catolică din lemn datează din anii 1720, iar mai târziu, în 1736, s-a ridicat o alta. Între enoriaşii greco-catolici români şi ruteni s-a iscat un conflict în ceea ce priveşte utilizarea comună a noii biserici, astfel că rutenii au început construirea unei noi biserici. Aceasta a fost clădită între anii 1737-1739, cu sprijinul lui Demeter Racz, administratorul domeniului familiei Karolyi.

Clădirea bisericii finalizată în 1739 a fost deteriorată grav de cutremurul din 1834, însă a fost renovată ulterior. Noi lucrări de consolidare au avut loc în anul 1888, iar apoi în 1967 şi 1973.

Biserica este realizată în stil baroc, specialiştii considerând că a fost construită după modelul bisericii greco-catolice din Mariapocs, Ungaria. Iconostasul cuprinde 19 icoane şi a fost realizat de artiştii Janos Hippo şi Laszla Czinka în 1857. Pictura altarului înfăţişează Înălţarea în Ceruri a lui Isus, fiind copia celei de pe altarul catedralei din Satu Mare. Pe cupola semisferică sunt reprezentate patru scene din viaţa Maicii Domnului, realizate în anul 1888 de pictorul Kornal Fenczik.

Pe lângă valoarea arhitecturală, biserica servește ca un centru vital pentru comunitatea greco-catolică, găzduind evenimente religioase și fiind un punct de legătură între trecut și prezent.

Fiecare vizită la Biserica Greco-Catolică Sfinții Arhangheli Mihail și Gavril din Carei este o lecție de istorie vie, invitație deschisă pentru toți cei care doresc să experimenteze frumusețea și spiritualitatea locului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.