Biserica reformată, în stil gotic, din localitatea Cristur Crișeni, construită în cursul secolului al XV- lea și începutul secolului al XVI – lea, aflată într-o avansată stare de degradare, a fost refacută în acest an, prin intermediul unui proiect în valoare totală de aproape 500.000 de lei, finanțat de Compania Națională de Investiții.
Lucrările de refacere au vizat consolidarea fundației, înlocuirea unor grinzi ale sarpantei, schimbarea învelitorii acoperișului și consolidarea pereților bisericii.
Însă, aşa cum a recomandat şi comisia de recepţie, ar mai fi necesare o serie de săpături arheologice în interiorul bisericii, refacerea pardoselii şi restaurarea unor elemente de piatră, pentru care Direcţia de Cultură va face demersuri pentru obţinerea de fonduri de la Ministerul Culturii, a precizat, vineri, Valeria Lehene, referent de specialitate în cadrul DJCCPCN Sălaj.
Nu în ultimul rând, trebuie precizat faptul că în incinta bisericii se găseşte o criptă ce nu a fost încă datată şi care ar trebui cercetată din punct de vedere arheologic, fiind un element care nu se regăseşte în alte biserici reformate din Sălaj. Aceasta a adăugat faptul că administraţia locală a promis refacerea drumului până la biserică, dar şi ridicarea unei capele în apropierea monumentului.
Biserica reformată din Cristur – Crișeni are o planeitate simplă, fiind alcătuită dintr-o navă dreptunghiulară, două porticuri pe latura sudică şi un turn vestic.
Grosimea zidurilor exterioare ajunge până la un metru, tavanul fiind casetat, din scânduri pictate în culoarea albastră. În ceea ce priveşte istoricul monumentului, atât nava, cât şi corul bisericii au fost construite în stil gotic, în cursul secolului al XV- lea şi începutul secolului al XVI – lea.
Corul are ferestre gotice, accesul în turnul bisericii făcându-se printr-un portal dreptunghiular renascentist. Deasupra intrării, se află o placă comemorativă, în care se precizează anul 1758 pentru construcţia turnului. Tribuna vestică a navei datează din 1776.
Pe lângă aspectele structurale, restaurarea a inclus și reabilitarea elementelor decorative interioare și exterioare, care ilustrează bogăția artistică a perioadei gotice. Aceste eforturi de restaurare au transformat biserica într-un adevărat muzeu al stilului gotic, accesibil publicului larg și cercetătorilor.
Deschiderea bisericii restaurate este așteptată să atragă un număr mai mare de vizitatori, atât din România, cât și din străinătate, oferindu-le ocazia de a explora nu doar istoria bisericii, dar și pe cea a comunității din Crișeni. Inițiativa de restaurare subliniază angajamentul local și național față de conservarea patrimoniului cultural.